Boze ziekenhuisdokters

Ik zet het niet te vaak op de stakingspagina, maar de dokters die in de Griekse ziekenhuizen tewerk gesteld zijn, staken heel regelmatig. Het is niet echt verwonderlijk: ze worden door de Griekse overheid geplaatst in hospitalen over heel Griekenland en vaak is dat niet hun eigen keuze. Ze werken tegen een loon van ongeveer 1100 euro netto per maand, gevoelig minder dan hun collega’s die in de privéziekenhuizen werken.

Niet dat ik het goedpraat, maar in dergelijke gevallen zijn er dokters die om een fakelaki vragen: een envelopje met geld van de Griekse patiënten die besluiten om naar een openbaar hospitaal te gaan, in plaats van een privéziekenhuis. Waarmee ik ook weer niet wil zeggen dat het fenomeen van het fakelaki niet bestaat in de privéziekenhuizen.

Maar ik wilde met deze post eigenlijk ergens anders naartoe: afgelopen vrijdag hield de Vereniging van Ziekenhuisdokters een congres waarop politici van alle partijen die in het parlement zetelen, uitgezonderd Gouden Dageraad, waren uitgenodigd. Toen de afgevaardigde van Nea Dimokratia een speech wilde brengen, werd hij onderbroken door boze dokters die riepen: “kom van het spreekgestoelte af, schaam je je niet, slippendragers van de trojka!”. De woede van de dokters was voornamelijk te verklaren door het feit dat ze al 6 maanden niet zijn betaald. Een vrouw griste de toespraak van de man uit zijn handen.

De afgevaardigde van Democratisch Links probeerde nadien ook nog even haar toespraak te brengen, maar dat lukte ook niet, en de afgevaardigde van PASOK deed niet eens de moeite om het spreekgestoelte te beklimmen.

De woede onder de bevolking is groot, maar zoals dat wel meer het geval is in Griekenland, staat iedereen maar wat voor zijn eigen winkel te roepen. Gisteravond was er weer een bijeenkomst op het Syntagmaplein. De “verontwaardigden” hadden weer opgeroepen tot protest, voornamelijk via de sociale media. De opkomst was bijzonder laag. De drang om op straat te komen, lijkt weg.

47 thoughts on “Boze ziekenhuisdokters

  1. Mets een klaagmuur in Athene. Meteen een extra toeristische attractie extra.
    In Jeruzalem kan je briefjes met verzuchtingen in muurspleten steken. In de Atheense variant kunnen envelopjes gepost worden.
    Dat aanvallen van de trojka is even nuttig als de deurwaarder uitschelden voor dief.
    Integendeel, door vast te houden aan de opgelegde maatregelen maakt de trojka zich steeds populairder in de landen die geld tegoed hebben.
    Protest is meer dan terecht, maar richt het dan op de echte verantwoordelijken.
    Er is één ding dat mij steeds in twijfel achterlaat. Bij nieuwsflashes uit Griekenland of Cyprus let ik steeds op wat zich afspeelt in het decor. En onveranderd zie ik goed bezette terrasjes, waar frappés en vers vruchtensap geserveerd worden. Mij bekruipt steeds het gevoel slechts een deel van de waarheid te kennen.

  2. kijk dat had ik gemist. welkom.

  3. Inderdaad, het moet maar eens afgelopen zijn met op terrasjes te zitten en te genieten van de zon. Dat genoegen is enkel voorbehouden aan Noordeuropeanen die een heel jaar hard werken en dan hun zuurverdiende centjes gedurenden 10 dagen in de Griekse economie komen stoppen.

  4. @Penimeni,jij ziet de volle terrasjes op TV en ik zie de lege panden in volle winkelstraat en in de winkels die nog open zijn,zitten de winkeliers miserabel voor zich uit te staren of staan ze voor de deur,hopend een bekende te zien om een praatje te slagen.Dan wetend dat de mensen diep in de puree zitten want sluiten is ook niet zo eenvoudig.Wat doe je met de stock? En de bureaucratie die erbij komt als je een zaak sluit,is schrikwekkend.Het kan jaren duren vooraleer alles OK is want ze vinden ALTIJD iets om je te verstrikken en ojee als je bv geen fakturen van 20jaar geleden kunt voorleggen enz,enz.
    DAT zijn ook werkgevers geweest,hebben hun personeel moeten ontslagen omdat ze het zelf niet meer kunnen bolwerken want de kosten blijven lopen.

  5. dus als ik het goed begrijp moeten de mensen wat geen werk kunnen vinden of krijgen of weet ik veel wat … een koord nemen gelijk de andere en zich ophangen en dan kan de rest van europa nog een beetje lachen … groot gelijk Griekse broeders geniet nu dat jullie kunnen, je weet wat ze zeggen in Griekenland
    η φτώχεια θέλει καλοπέραση via de goede weg kunnen de arme mensen niet aan een inkomen geraken en zei wat een inkomen hadden krijgen nu nog maar de helft en daar kan je amper van leven… ade ade straks begin ik ook te denken neem een kalasnikof in de handen en redden wie zich redden kan …

  6. @ Penemeni & Kaliopi (what’s in a name?) ik word zo moe van jullie negatieve verhalen, oh die vuile Grieken mogen niet meer op hun terrasjes zitten? Hun eigen sinasappelsapje is nu “verboten”? Moeten ze allemaal op water en brood leven volgens jullie? I don’t know what bit you but you are going here on a different strokes, so buzz off! Wat we hier nodig hebben is positieve kritiek, opbouwend, constructief! En niet de commentaren van gedesillusioneerde zure bitches! Weet wel zeker dat ze hier weer op zullen reageren, but so what…f***’m
    http://www.youtube.com/watch?v=2oxKdS9dd44

  7. de meeste zijn dat al gewoon @petro de negatieve reacties van sommigen… ofwel maken ze u uit voor nationalist en ik weet niet wat allemaal omdat ik een beetje vaderlandsliefde toon iets wat de meeste niet hebben … ik heb het al geschreven en schrijf dat nog eens dat is allemaal gestart na de crisis deze haat….xestika tora pao toualeta 🙂 🙂 sssttt voor dat Bruno alles weer afsluit 🙂

  8. Ikzelf krijg enorm jeuk van vaderlanden, vlaggen en zo meer. Er zijn voor mij maar 2 soorten mensen: m*l*k*s en anderen. Dus een fictief gegeven als de natiestaat kan voor mij nooit een basis zijn om vergelijkingen te trekken. En die discussie leiden ook nergens toe.

    Maar de Griek/Cyprioot die op een terrasje zit: dat stereotype dat die figuur lui is en dat het dus zijn eigen schuld is, dat krijg je maar niet uit. De noorderling zit op een terrasje als hij van een verdiende rust geniet. Een Griek zit op een terrasje om de gekte van iedere dag te ontvluchten, en de hele familie die op 50 vierkante meter leeft, om dan zijn hart uit te storten bij anderen, want gedeelde smart is nog steeds halve smart. En met 1 koffie van ondertussen anderhalve euro gedurende 4 uren.
    Noorderlingen sluiten zich op in hun huizen waar ze hard voor gewerkt hebben, en als ze het niet meer aan kunnen dan gaan ze daar niet over praten, maar schieten ze zichzelf door de kop. Tsjonge, wat heeft dat protestantisme toch een schade aangericht!

  9. Dan moet volgens de noorderlingen heel Europa van Parijs tot Gibraltar en van Milaan tot Sicilie lui zijn, die zitten ook op een terras koffie te drinken, daar hoor je weinig over.

  10. @Penimeni: ik moest spontaan denken aan het oer-Vlaamse (niet ironisch bedoeld) toneelstuk “Het gezin Van Paemel”, meer bepaald de scène waarbij het kapotgewerkte gezin even onder de bomen zit uit te puffen.
    Net dan komt baron De Wilde op bezoek, waardoor die denkt dat boer Van Paemel hele dagen onder de bomen zit te luieren, en hem wat later compleet berooid uit zijn boerderij laat zetten.

    Heel herkenbaar in de huidige crisislanden, denk ik.

  11. Petros,

    Lees eens en mediteer eens over wat Jean de la Fontaine publiceerde zo’n 3 à 4 eeuwen geleden : Le cigale et la fourmi.
    Misschien zal je dit tot meer realistische opmerkingen leiden.

    Bruno,

    “Niet dat ik het goedpraat, maar in bepaalde gevallen kunnen geneesheren een fakilaki vragen”
    Bruno, ik spring uit mijn vel dat je zoiets durft te schrijven.
    Kiest men voor geneesheer, voor een medisch beroep, voor een opvoedkundig beroep (leraar) dan gaat men zich toch niet verlagen met de zakken van de mensen leeg te halen.
    Bruno, ik zeg hier niet dat je dit met zo veel woorden gezegd hebt, maar ik heb wel de indruk dat je woordgebruik bepaalde mensen ertoe zou aanzetten dit wel te besluiten.
    En ik ben er vast van overtuigd, je kennende, dat dit geenszins je bedoeling is.
    Bruno, ik denk dat je er alvast goed aan doet dit te verduidelijken zodat geen enkele misvatting mogelijk zou zijn.

  12. @Kaliopi, Aesopos deed het de la Fontaine al voor, hoor
    En als het je tot rust mag brengen: uiteraard keur ik het systeem van fakelaki niet goed. Als je dat uit mijn bericht haalde, dan moet je wel van heel slechte wil zijn.

  13. Bruno,

    Ik heb zo het vermoeden dat je met mijn verwijzing naar de la Fontaine met een alleidingsmanoeuvre naar Aesopos jezelf en je volgers van de grond van de zaak af wil leiden.
    Handig gedaan voor oppervlakkigen die denken dat daarmee de kous af is.

    “Van heel slechte wil” ?
    Bruno, ik vraag mij echt af of je jarenlang verblijf in Griekenland je niet heeft geindroctineerd ?
    Want inderdaad, mocht een Griek me deze opmerking (in dit specifieke verband) maken dan zou ik het begrijpen.
    Maar voor een Vlaming, DE DAG VAN VANDAAG, was je zinsnede en MEER dan erover.
    Bruno, probeer terug naar je roots te gaan.

  14. Beste mensen, waar heb ik ooit beweerd dat je lui bent wanneer je op een terrasje in de zon zit?
    Ik bedoel enkel dat het beeld dat ik te zien krijg niet altijd klopt met dat van een land in crisis. Ook zou ik eerder een biertje in de periptero kopen en dat met vrienden nuttigen onder een plantaan op het plein.
    Maar ja dat heeft natuurlijk niet veel uitstraling en est-ce-que tu m’as vu gehalte.
    Voorts vind ik de vanzelfsprekendheid waarmee de rekening verwezen wordt naar oompje in Brussel verontrustend voor de toekomst. Het beeld van de lege winkelpanden is dan weer wel een veeg teken, maar is dat dan weer niet te wijten aan ondoordachte investeringen?
    Vervangen van een hele politieke generatie lijkt te werken voor Ijsland, maar komen in Griekenland dan niet de zoontjes van…. Op het toneel?
    Het idee van een extra koffie te betalen voor een minder begoede is misschien goed bedoeld, maar dan geef ik liever een pakje koffie af bij de voedselbank.
    Lafontaine heeft zijn fabel misschien ontleend aan een oude Griek, maar de moderne Griek heeft geen van beide versies gelezen.
    Laat nu de bagger maar komen jongens, het kan jullie enkel opluchten. Miserie, miserie……

  15. @ kalopi Als je de “volgers(sic),de “oppervlakkigen”(sic) en/of de “geindroctineerd”(en)(sic) wil beledigen met fabeltjes voor kinderen en andere “alleidingsmanoeuvre”(s)(sic),leer dan eerst eens fatsoenlijk Nederlands schrijven. Inderdaad Bruno wat betreft Aesopos en “van heel slechte wil”(sic). En blijf vooral gerust bij je roots! En nu we toch bezig zijn, het is: “La Cigale” (je Frans is blijkbaar al niet veel beter) en Jean de La Fontaine ligt al 318 jaar onder de zoden, op Père-Lachaise om precies te zijn. Ik heb hem daar ooit -wellicht uit puberaal respect- nog een bezoekje gebracht. Think before you act!
    http://www.youtube.com/watch?v=2oxKdS9dd44

  16. Beste @Petros, het is wel geïndoctrineerden (met trema)en afleidingsmanoeuvre (tikfoutje, kan gebeuren).
    Lees het mooie verhaal van de pot en de ketel nog eens na.

  17. Mag ik dan vragen hoe een land in crisis er dan wel moet uit zien? Moet iedereen in lompen door bergen vuilnis snuffelen? In kartonnen dozen wonen? Wacht: dat gebeurt hier!
    Ik kan ook een camera in België zetten en beelden schieten en die in Griekenland tonen, waarvan niemand gaat geloven dat ze in de schaduw van het Berlaymont gebouw zijn gedraaid. Niet ver van waar mijn roots liggen, trouwens.

  18. Bruno,dat klopt, maar het begin van de wijsheid ligt toch in het kritisch in vraag stellen van alles wat je leest en hoort.
    Ik trek echt wel mijn besluiten uit, wat op onder andere, op je blog verschijnt. Maar door alle berichten als zoete koek te slikken ontwikkel je nooit een eigen visie.

    Het verrast me eerlijk gezegd wel, hoeveel voelbare haat uit sommige reacties blijkt. Wat onschuldig plagen mag best.

  19. @Bruno, ik denk dat dit inderdaad het beeld is dat velen in het noorden voor ogen hebben, overal zichtbare en tastbare armoede. Ik kan er ergens wel inkomen dat mensen een fout beeld krijgen als ze die volle terrasjes zien. Hier in Rethymno zit de peperdure Haagen Dasz-zaak elk uur van de dag overvol. Alleen weet ik, als inwoner, dat er best nog een pak Grieken zijn hier met geld bij wie de crisis weinig of niets heeft veranderd en anderzijds dat er mensen zijn die liever beknibbelen op hun dagelijkse boodschappen dan op hun kop koffie aan de boulevard hoewel ze het zich eigenlijk nog amper kunnen veroorloven. Ieder zijn prioriteit maar het zien en gezien worden is hier nog steeds erg belangrijk; vooral niet laten merken aan de anderen dat je het financieel moeilijk(er) hebt.
    Maar de media helpen daar toch ook niet echt: ik herinner me een reportage een aantal maanden geleden waarin een vrouw geïnterviewd werd omdat ze een warme maaltijd ging halen bij een gaarkeuken. De (Griekse) journaliste maakte haar de opmerking dat ze toch wel mooi en netjes gekleed ging voor iemand die geen geld heeft voor voedsel! Dus zelfs hier in Griekenland leeft dat beeld van de arme, in lompen gehuld

  20. Ja ja Bruno malakes en andere 🙂 dat bedoel ik ook … ja Bruno probeer eens naar je roots terug te gaan want je zijt de slechte kant op aant gaan 🙂 🙂 ach ach ach Brunoi toch 🙂

  21. @penimeni, ik weet niet of ik je helemaal volg. Kritisch vragen stellen moet je altijd doen. En je doet er zeker goed aan om een kritisch geluid te laten horen. Zelf schrijf ik sommige stukken meer vanuit de buik, omdat ik het hier beleef. En omdat het water ons soms tot aan de lippen staat (bij velen toch), wordt onschuldig plagen soms toch wat te veel, hoor.

  22. ” Onschuldig plagen mag best”
    Zo denken “sommigen” hier. Ze moesten het eens meemaken wat die “onschuldigen” meemaken in Griekenland. Bruno, wat ik zei over je roots is gewoon (en ik kan het weten) dat als je door de jaren meeleeft met de modale Griek, je een beetje Griek wordt, je spreekt (en vooral verstaat) de taal en je weet wat er leeft op de straat. Greece: You love it or you hate it. “Sommigen” hier hebben een merkwaardige liefde-haat verhouding met het land. Ze posten verbitterde reacties, en eigenlijk vraag ik me af wat ze hier in godsnaam doen? Ik hou van Griekenland en heb er de beste jaren van mijn leven doorgebracht. Ooit ga ik er terug, wellicht om te sterven. Ik wist van de fakelakia, en ook ik leefde “in zonde”, maar ik genoot van de passie die Grieken voor het leven hebben. Eens je dat snapt, ben je verloren, je bent verliefd. Verliefd op een land dat eigenlijk nog steeds leeft als duizenden jaren tevoren, als in de tijd van Diogenes en konsoorten. Een anarchistisch land, waar wijsheid niet wordt verwart met ouderwetse spreuken als “de pot en de ketel”. Ik kwam van de Jezuïeten en vooral in Griekenland leerde ik het “denken voor jezelf” kennen. Het is wellicht het enigste land in Europa waar zovelen dat nog doen, respectueus en eervol, elke dag keer op keer in het kafeneio met één tasje drab voor vier uur. Daarom kan ik me opwinden op die zure reacties van die “sommigen”. Kennen ze Griekenland wel echt? Zijn ze er ooit geweest? Hebben ze een slechte liefdesrelatie met een Griek gehad (is best mogelijk) tot zelfs: Zijn ze wel in staat om lief te hebben? Daarom dus Bruno blijf op je post en voor die “sommigen”; “Keep away, find someone or something to love or just get a new boy(or girlfriend for that matter!).”

  23. Lege winkelpanden te wijten aan ondoordachte investeringen @ Penimeni? Heb je ooit een eigen zaak gehad ?Of is er in de familie niemand die zelfstandige is en geinvesteerd heeft in een welvarende periode en nu geen mens over de stoep meer krijgt? ‘k Heb het over winkels die reeds een halve eeuw bestaan,met hun tijd meegegaan zijn,vernieuwingen aangebracht,enz,enz.
    De befaamste boekenwinkel in Athene sluit de deuren en dat schijnt een boegbeeld geweest te zijn van de literaire wereld.Ik vind het een onrustwekkend verschijnsel.

  24. peste ta more peste ta… enkel Grieks spreken volstaat niet om de Grieken te kunnen begrijpen…Bruno en een paar anderen zullen wel begrijpen wat ik daarmee bedoel…

  25. @penimeni Ik begrijp jou reacties eigenlijk niet goed. Waarom schrijf jij eigenlijk op deze blog? Om alleen maar met modder te gooien naar alles wat grieks is? Weet jij eigenlijk wel hoe de situatie hier eigenlijk is? Weet jij hoe het voelt om maandelijks alle rekeningen betaald te moeten krijgen met een inkomen dat alsmaar vermindert en met een levenskost die altijd maar duurder wordt? Weet jij wat het is om dag in dag uit hard te werken zonder maar 1 dag vakantie te hebben, om echt op je uitgaven te letten en dan tot de conclusie komen dat het nog moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen? Weet jij hoe het voelt om een familielid met kanker te hebben waarvoor de voorraad aan medicijnen(chemotherapie) stilletjes aan hetaan het uitputten is? Weet jij hoe het voelt om een lening te hebben afgesloten om een huisje te bouwen en dan plots je loon gehalveerd te zien worden en de dreiging te voelen dat je huis eigendom zal worden van de banken? Voor jou is het misschien allemaal wel leuk om eventjes ‘onschuldig’ te plagen, maar ik vind je reacties ongepast. Ik vermoed dat er ergens wat jaloezie achter schuilgaat. Misschien kan je het niet verdragen dat de griek anders omgaat met de crisis dan elke andere noord-europeaan zou doen. Daar waar de helft van de bevolking anti-depressiva inneemt om overeind te blijven. In plaats van wat solidariteit te tonen en wat opbouwende kritiek te geven!Ikheb lang getwijfeld om te reageren want eigenlijk is het niet de moeite waard om je op te jagen over sommige uitlatingen. Ik volg Bruno’s blog al een paar jaar en stuit altijd op dezelfde cliche reacties van sommigen.Spijtig!

  26. even wachten want nog een afscheid van Penimeni ,overleef ik niet. het heeft mijn lange tijd genomen om te wennen zonder. nu ben ik ook gewend met ,dus niet weer.

  27. Beste @Riet,

    Eigenlijk reageer ik uit liefde en bezorgdheid. Blindelings loopt de Griekse bevolking in de val van de gemakkelijke vijand. Teken nog maar een snorretje op een Merkelposter.
    Dit terwijl de echte vijand huist in het eigen hoofd, bij de Griekse superrijken en de Londense city.
    Griekenland schuift in versneld tempo op naar een plutocratie, een systeem met sukkelaars en superrijken. De middenklasse wordt weggevaagd. Winkels worden met bosjes gesloten. Dit geldt echter niet voor het meest luxueuze segment. Hun klanten ondervinden weinig hinder van de crisis.
    Rijke Grieken drijven de prijs van onroerend goed in Londen op tot ongekende hoogten. Ook in Cyprus werd het grote geld op tijd in veiligheid gebracht naar …..Londen.
    Misschien kan Syriza iets forceren. Punt 6 van hun zespuntenplan spreekt me wel aan. Maar zolang de hoop op soelaas gesteld wordt op, weer een lening of de bevriende politicus, vrees ik het ergste en zal de crisis nog dieper moeten worden vooraleer de ommekeer inzet. Dat betekent dat men gelooft dat vasthouden aan oude gewoonten kan helpen.
    Mag ik hopen dat dit stukje tekst toch enigszins opbouwend is. Liefde zonder kritiek is blind.
    Voorts wens ik je het dubbele van al wat je mij toewenst.

  28. @Tzimi, je wordt blijkbaarbaar persoonlijk. Mij ok, kan je in enkele woorden vertellen wat jij al betekend hebt voor je veelgeplaagde landgenoten?
    De sarcastische opmerkingen in de marge niet inbegrepen natuurlijk.

  29. ik zou niet er op in gaan ( wat ik betekend ,hoe lang ik weg ben uit griekenland en waarom ,weet je niet en gaat je ook niks aan), ik meen het, ik zou je missen,als je ooit weer gaat. je ging toen ,toch? had vergeten welkom te zeggen.
    zo een reactie voor een beetje onschuldig plagen??

  30. Beste @tzimi ik hou ook heel van u, oude mopperaars onder elkaar, één strijd.
    Peace man.

  31. Is dit een antwoord op de vragen die ik gesteld had? Eerst maar nietszeggende voorgekauwde kritiek geven en nu ineens medeleven tonen. Dat van die rijke grieken en rijke cyprioten die hun geld naar Londen sluizen ,dat zeg mij allemaal niets. De realiteit beleef ik elke dag en voor jou is het waarschijnlijk de ver-van-mijn-bed-show. Ikzelf ben de eerste om kritiek te geven op veel aspecten van de griekse samenleving want ik heb recht van spreken omdat ik hier namelijk al 13 jaar woon en werk. En ik weet niet wat je bedoelt met dat laatste. Wat zou ik jou gewenst hebben? Echt, is dat dan niet persoonlijk?

  32. Waarom, Riet, heeft een buitenstaander die deze blog leest geen recht op -enige- kritiek?
    Mogen we dan ook geen kritiek hebben op Afghaanse mannen die hun dochters of vrouwen de neus afsnijden als ze naar school gaan of niet wensen te trouwen met neef Ahmed?

    Cultuurrelativisme is een doodlopend straatje.

  33. Bravo Riet dat je als enige hier je nek uitsteek en ons de naakte en pijnlijke waarheid verteld. Het is veel gemakkelijker om vanuit je nieuwe, luie, warme sofa kritiek te geven,dan er even met wat empathie bij stil te staan bij wat er eigenlijk aan de hand is. Salon – nee, café-communisten zijn het, erger nog ze lijken niet eens een rood hart te hebben. De virtuele anti-kapitalist, de welbespraakte terrorist, zo makkelijk. Ik wens hen de helft toe van wat vandaag zo velen in Griekenland, Cyprus, Portugal & Spanje krijgen. En zolang deze fatalistische en cerebrale kritiek de ronde doet en er geen échte revoluties op de been komen, blijven Merkel en al haar snorretjes hun zin doen, en jij, ik én…zij zullen uiteindelijk de rekening betalen.

  34. peste ta more peste ta… we verstaan elkaar, maar begrijpen elkaar niet … zo is het toch?? :):)

  35. Ik begrijp echt sommige reakties op de posts van @penimeni niet: waar zien jullie “zure reacties”, “modder gooien”, “fatalistisch”….? Omdat hij/zij vanuit een andere invalshoek de (dieperliggende) problemen in Griekenland aankaart? Of gaat het nog steeds (godbetert) om die ene terrasjes-opmerking? Ikzelf maak ook alles mee wat jij beschrijft @Riet en erger nog zelfs (ik woon en werk hier ook al 20 jaar) maar dat belet me niet me open te stellen voor ander meningen of kritiek. En ik hoef zeker geen schouderklopjes met empathie en zwelg niet in zelfmedelijden. Misschien zeggen die rijke Grieken jou niets, maar al dat onbelaste, onwettelijk vergaarde (en gegraaide)en weggesluisde kapitaal is wel een van de vele redenen waarom jij en ik nu in de problemen zitten. Waarmee ik niet alle rijke Grieken over dezelfde kam wil scheren.
    Wat willen jullie dan eigenlijk lezen en horen? Ocharme die Grieken toch en wat een koude opportunisten toch die Noord-Europeanen?
    @Petros, ik zou graag van jou eens wat opbouwende, positieve en constructieve kritiek lezen want het enige wat je tot nu te doet, is anderen om hun andersdenken te bekritiseren en -zeer flauw- op hun taalfouten te pakken. Misschien kan jij de echte revolutie aansteken?

  36. Ik begin te denken dat ik senior ben in expat ancieniteit in GR , nl 34jaartjes.Heb er geen spijt over en zelfs nu nog niet in moeilijker tijden.Maar eerst en vooral :”In Rome,do as the Romans do.” Dus repect voor geplogenheden,zelfs al komen ze onzinnig over,eigen mening hebben over mistoestanden en opmerkingen maken in gepaste omstandigheden,zonder te kwetsen.
    Mensen lief,Bruno’s blog is precies en delicaat.
    Jaren terug was zijn blog een soort vriendschap chat van mensen met ietwat dezelfde ervaringen,interesses en goede wil . Dit is nu verwaaierd tot een bitter critisisme en scheldpartijen,zelfs persoonlijke.
    Laat ons zeggen dat ik preuts ben,maar de woordenschat die er naar mekaar gestuurd wordt,is niet bepaald lovend.
    En wat me opvalt,is dat de oude vertrouwden van Bruno’s blog niet meer deelnemen en eerlijk gezegd,ik onthou me ook dikwijls een commentaar te geven om geen litanie van verwensingen te ontketenen.
    Erg spijtig voor een heer die zoveel werk maakt van veelzijdige objectieveberichtgeving.Tracht deze blog niet te degraderen in basse-classe cafe discussies.

  37. En ik herinner mij Bruno’s blog ook als een forum met dialogen waar je van mekaar leerde, een kader en diepere wortels van tradities, gewoontes en cultuur vond, ….
    En dat is het nu nog dikwijls, weliswaar met een grote focus op het ‘politiek beest’ in de Griek (om het met Plato’s woorden te zeggen).
    Je moet alleen nu meer dan vroeger selectiever omgaan met reacties, bepaalde reacties zelfs uitfilteren en je vooral inhouden om je niet te laten meeslepen in negatieve destructieve kritiek, flauwe commentaar over hoe ‘De Griek’ wel niet is, enz.
    De situatie in Griekenland noopt vandaag natuurlijk ook tot het leggen van andere accenten. En die accenten die Bruno legt vind ik juist goed!

  38. @Jenny, het doet me hier soms denken aan de Engelse toerist in het buitenland, die alsmaar luider hetzelfde roept in de hoop dat ze hem dan gaan verstaan…

    Ik vrees dat Bruno’s blog het slachtoffer is geworden van zijn populariteit: dan krijg je altijd het fenomeen dat degenen die het luidste roepen en het meest overtuigd zijn van zichzelf de boel overnemen. Ik vraag me soms af waarom sommigen menen 100 keer hetzelfde te moeten schrijven. We hebben het na 5 keer ook wel gehoord; alleen is misschen niet iedereen het eens met die stellingen? nog luider en groffer hetzelfde zeggen gaat daar niets aan veranderen…

  39. Natuurlijk heeft iedereen het recht om zijn eigen mening te geven. Alleen heb ik het moeilijk met meningen van mensen die eigenlijk alleen maar opinies weergeven die ze klakkeloos overnemen van eenzijdige bronnen. Moet men dan toch niet wat kritischer zijn ook op datgene wat de media ons alle dagen voorschotelt. Ik ben echt ook niet op zoek naar schouderklopjes hoor.
    Dit Europa waarin we nu leven hongert zichzelf sociaal en economisch uit en is bezig met zijn eigen burgers te wurgen. Dit Europa met zijn selectief en eenzijdig economisch beleid zorgt voor algemene sociale achteruitgang. Ik wil maar zeggen; die paar corrupte Grieken liggen niet aan de basis van de crisissituatie waar we ons nu bevinden.Die kleine groep van de rijke industriele elite ontduikt inderdaad op grote schaal belasting. Maar diezelfde niet deugende groep van mensen, heeft Brussel daar dan geen vele jaren zaken mee gedaan en de corrupte gang van zaken met de mantel der liefde bedekt.Griekenland is vernederd en gedwongen om allerlei IMF-eisen en Merkels maatregelen te accepteren in een absoluut ongelijkwaardige situatie van ‘slikken of stikken’. Moeten wij, als hardwerkende middenklase dan maar zonder zeuren de steeds weer strenger wordende maatregelen zomaar slikken? Al die hervormingen en extra taksen, tot wat hebben die bijgedragen. Leningen geven met torenhoge rentes die het land nooit kan terugbetalen,heel het huidige Merkelse bezuinigingsbeleid en al die maatregelen die niet helpen. Ze hebben de Griekse economie alleen maar nog meer naar de afgrond gejaagd.Wat gaat ons nu weer te wachten staan na het bezoekje van de Troijka?Door foute berekeningen van al die extra belastingen die ze zouden gaan innen staat ons weer het ergste te wachten vrees ik. Ikzelf ben voorstander van een ‘echte hervorming’ waar komaf wordt gemaakt met de oude griekse politiek en corruptie. Ik heb er samen met velen al duur voor betaald en daarom heb ik het dus moeilijk met de arrogante en soms zelfs genadeloze opinies.

  40. Stoppen met die generalisering(*) van wat “De Griek” is, zou al een goede start -of ‘heropstart’, want inderdaad, waar is de tijd dat we één grote “familie” waren, die het niet altijd met elkaar eens waren, maar een grote bereidheid toonden om (bij) te leren van elkaar- zijn om tot een betere communicatie te komen.

    (*) Enkele recente voorbeelden ter illustratie:
    http://www.demorgen.be/dm/nl/997/Consument/article/detail/1608633/2013/04/04/Datalek-legt-geldstroom-naar-belastingparadijzen-bloot.dhtml
    http://www.apache.be/2013/04/04/oost-west-thuis-best/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *