Brand met pijnlijke herinneringen

Vandaag moet het zo wat de warmste dag van het jaar zijn: het kwik is tot 39 graden gestegen. Dat is nog niet extreem hoog, en zeker niet zoals vorig jaar, maar het is wel genoeg om een bosbrand te doen ontstaan. Vandaag brandt het op verschillende plaatsen in Griekenland, maar meestal gaat het om kleine branden die al min of meer onder controle zijn.
Dat is echter niet het geval in Dervenochoria: daar is net een enorme brand ontstaan die het dorp bedreigde. Gelukkig voor de bewoners is de wind gedraaid en is de schade voorlopig beperkt gebleven (slechts 2 huizen zijn in de vlammen opgegaan terwijl ik dit schrijf). De brand heeft zich nu uitgebreid naar het westen, richting Magoula. Grote delen van een uitgestrekt bos staan in brand. Mocht de naam Dervenochoria u iets zeggen: het is de plaats waar vorig jaar een brand is ontstaan die een groot gedeelte van Parnitha in de as heeft gelegd. Onaangename herinneringen en het is te hopen dat de brandweer de brand toch nog onder controle krijgt, maar het ziet er niet goed uit.

Update 18u: Ooggetuigen maken gewag van verschillende brandhaarden die tegelijk op verschillende plaatsen zijn begonnen. Een pater uit het nabijgelegen klooster beweert dat ze de voorbije winter bedreigingen hebben ontvangen en dat iemand plannen zou hebben om windturbines te plaatsen. Dit kan natuurlijk niet geverifieerd worden en officieel wordt er ook nog niet gesproken of de branden zijn aangestoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *