Digitaal orthodox vrijwilligerswerk

In de vorige post werd al duidelijk dat we in Griekenland niets meer moeten verwachten van de politieke partijen, die zichzelf, ondanks de crisis, steeds maar weer cadeautjes blijven geven waarvoor de rest van de bevolking moet opdraaien. De cijfers in de laatste opiniepeilingen tonen aan dat de Grieken alle vertrouwen kwijt zijn.

Blijft er nog die andere baken van vertrouwen in de Griekse maatschappij: de Grieks-Orthodoxe Kerk. Volgens velen de grootste en rijkste grondbezitter van het land. Volgens vertegenwoordigers van de Kerk zelf, een arm instituut dat met de beperkte middelen die het bezit, probeert de besognes van de zwaar geteisterde bevolking te verlichten. Toegegeven: de Kerk zorgt voor gaarkeukens, deelt warme maaltijden uit aan daklozen en armen (ongeacht afkomst en nationaliteit) en houdt solidariteitsacties, onder meer via de NGO Apostoli.

De Kerk doet ook veel vrijwilligerswerk en wil daar nu een website voor bouwen om al die initiatieven te coördineren en samen te brengen. Dat nieuws is ook een beetje tussen de plooien door gevallen en niet opgepikt door de grotere mediaconcerns in Griekenland. Wat blijkt? De Grieks-Orthodoxe Kerk heeft 3.737.000 euro (dat is drie miljoen zevenhonderdzevenendertigduizend!) euro veil voor dit initiatief. De arme drommels. Nu ja, het geld komt eigenlijk niet van de Kerk zelf, maar van ESPA, het Nationaal Strategisch Referentiefonds, zoals de ronkende naam gaat. Een programma met geld van Europa, dat inventariseert waar de Europese fondsen voor worden gebruikt. Of Brussel in het achterhoofd had dat het geld voor dit soort dingen zou worden gebruikt, betwijfel ik ten zeerste.

Hoe zal het geld worden besteed? 594.327,4 euro zal de infrastructuur (servers, hosting en zo meer) kosten, 2.680.380,09 euro zal worden aangewend om een digitaal organisch platform op te stellen, en het business model van applicaties en systemen (die zijn dus de computerprogramma’s) zijn gebudgetteerd op 271.092 euro. Tenslotte is 72.570 euro opzij gezet voor publicatie-acties (reclame, zeg maar) en 119.160 euro voor het “creëren van toegevoegde waarde in praktijk door middel van dezelfde media”. Volgens de aartsbisschop van Athene heeft het initiatief tot doel om het vrijwilligerswerk om te zetten in welzijnswerk. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het vooral schofferend is.

8 thoughts on “Digitaal orthodox vrijwilligerswerk

  1. Even hoop geld. Laten we hopen dat ook een paar euootjes besteed worden aan Griekse werknemers die dit klusje moeten klaren.

  2. Zolang er geen echte scheiding is tussen kerk en staat zal de situatie nooit veranderen. Hoogste tijd dat de Grieken (en andere Balkanlanden) wat realistischer en minder “bijgelovig” worden. Maar ja, ze geloven daar nog in heel veel onzin zoals “de rechtvaardigheid en oprechtheid” van een kerk. Eigenlijk hoort heel die regio niet bij Europa wegens te achterlijk.

  3. ze kunnen nog al wat dorpen in nederland ook uit europa zetten wegens achterlijkheid. van dat soort onzin zijn nog al wat mensen hier ook Djuul, wat wil je met hun doen?? ze noemen hun zelf noord european en denken ze dat beter zijn dan die achterlijke balkaneros.

  4. En niet alleen dorpen, elke kleine of grote stad heeft woonwijken waar ik liever niet woon, waar ik zelfs bang zou zijn, of is dat ontwikkeld Europa??

  5. @Djuul: behalve Griekenland hebben enkel Monaco, Liechtenstein, Andorra, Malta, Denemarken, IJsland en Noorwegen (plus 24 Zwitserse kantons en de Franse Région Alsace-Moselle) nog een echte staatsgodsdienst. Toch lijkt de invloed van de geestelijkheid daar minder dan in bv. Oekraïne waar kerk en staat sovjetgewijs strikt gescheiden zijn.

    De relatie geloof-achterlijkheid blijkt minder simplistisch dan Marx had gedacht.
    Eerst even checken eer je veralgemeent 😉

  6. Marx verklaarde godsdienst tot opium voor het volk en lanceerde tezelfdertijd een nieuwe eigen godsdienst. Wat is dat dat toch met de mensen dat ze zo graag achter iemand aanlopen die hun eigen bestaan verantwoordt en de rest van de mensheid tot de status van hersenloze dwalers veroordeelt.
    Ik kan begrip hebben voor het bestaan van een godsdienst, maar geen enkel respect. Elke godsdienst is in de ogen van een andersgelovige te zot voor woorden. Met dezelfde autoriteit als de man in Rome, mag ik stellen dat een zonet geoogste neuskeutel schepper van hemel en aarde is en me het recht verleend mijn medemensen uit hun aardse lijden te verlossen.
    Goden die aardse volgelingen nodig hebben om hun gram te halen lijken me verdacht.

  7. de enige god die ik zou aanbieden is vrouwelijk en moet spontaan mij doen roepen ,εισαι Θεά.

  8. ba ba wat een reacties iemand achtelijk noemen omdat hij een iets geloofd of dat kerk en staat niet gescheiden zijn en dat noemen ze in deze “beschaafde” regio godsdienstvrijheid deze mensen zijn dezelfde wat tegen een hoofdoek zijn, als iemand een plak op zijn hoofd wil dragen of een emmer is toch zijn probleem…
    en hier zijn ze niet achterlijk dan met hun monarchie dat is nog iets uit de middeleeuwen ba ba wees blij dat er nog “achterlijke” mensen bestaan en proberen in de 10 geboden te geloven of je moest onze wereld eens zien gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *