Spurtje net voor Pasen

Morgen is het palmzondag in Griekenland en op maandag begint de Goede Week, de week voor Pasen, het grootste feest van de orthodoxie. Het openbare leven komt zoals elk jaar weer tot stilstand. Want voor Pasen moet in Griekenland nog steeds alles wijken. Ook de 1 meiviering. Die valt normaal gezien op aanstaande woensdag, maar omdat dat midden in de Goede Week valt, heeft de overheid besloten om de viering te verplaatsen naar 7 mei. U weze dus gewaarschuwd, mocht u in Griekenland zijn: Pasen valt op 5 mei, en de twee daaropvolgende dagen zal zo goed als alles gesloten zijn. De viering wordt niet verplaatst wegens religieuze redenen, maar wel om economische redenen: in de Goede Week wordt er traditioneel altijd flink gewinkeld. Het eten voor Pasen moet worden ingeslagen en voor de kinderen moet een geschikte paaskaars worden gevonden, waar een hele speelgoeddoos bij hoor. De vraag is of er nog geld overblijft om inkopen te doen voor Pasen.

Omdat dus het openbare leven stilvalt, zal het parlement ook gesloten blijven volgende week. Maar Griekenland moet nog een paar nieuwe wetten stemmen, zoals afgesproken met de trojka. Die is vorige week vertrokken, en heeft de nieuwe schijf van de noodlening aan Griekenland op voorhand al toegezegd. En nu moet Griekenland dus zijn deel van de overeenkomst nakomen.

Dit weekend wordt er in het parlement een hele batterij nieuwe wetten gestemd, een πολυνομοσχέδιο heet dat in het Grieks. Nog meer besparingen, een nieuwe charatsi (die nu anders wordt genoemd), nog meer belastingen en taksen en … voor het eerst in meer dan een eeuw zal er een wet moeten worden gestemd die de deur open zet voor de ambtenaren om ontslagen te worden. De voorbije twee dagen zorgde het wetsontwerp alleen al voor flinke spanningen, vooral met de minister van Justitie. Wie kan worden ontslagen, wie niet: het is een moeilijk debat. Ondertussen schijnt bijna iedereen, behalve de oppostie, het er over eens te zijn dat ambtenaren tegen wie een tuchtprocedure loopt, kunnen worden ontslagen. Maar welke anderen nog aan de deur kunnen worden gezet, weten we nog niet.

Alle nieuwe wetsvoorstellen moeten weer snel-snel voor het parlement worden geloodst. Morgennacht wordt verwacht dat er wordt gestemd. Omdat dit keer voor het eerst het grootste taboe in de Griekse politiek wordt aangepakt, verwacht men dat het best spannend kan worden. Zo spannend zelfs, dat het gonst van de geruchten dat er een regeringsherschikking zal worden doorgevoerd na Pasen om alle mogelijke tegenwind.

Alles moet gestemd zijn tegen de Euro Working Groep van 16 mei. Toeval dat men dat nu snel stemt voor Pasen? Uiteraard niet. In de Goede Week is het quasi onmogelijk om een georganiseerd protest te houden. En de 1-mei viering wordt ook al verder verplaatst, dus wanneer de linkse bewegingen op de Griekse straten komen, zijn het allemaal al … vijgen na Pasen.

4 thoughts on “Spurtje net voor Pasen

  1. Hebben ze jou hier ook verwittigd dat ‘je brood moest kopen voor 3 dagen!’?:)
    Ik snapte er eerst niks van en kreeg het overal te horen,van familie,vrienden,zelfs op radio en TV.’De bakkers zijn 3 dagen dicht!!!’ en ik dacht ‘and so what?’ Brood is waarlijk’dagelijks’ voor de Griek.Er is immer en altijd brood op tafel,zelfs met pasta,rijst,aardappelen.Brood en kaas zijn alomtegenwoordig.
    Sorry @Bruno,maar er dook een glimlachje op toen je het over de sluitdagen had!:)

  2. Ook de giorti’s worden verplaatst als ze in de vasten vallen. Wij belden ietsvermoedend naar schoonbroer in Kreta: chronia sou polla!
    Waarop hij bedankte en zei dat het niet de juiste dag was… voor zover ik kon volgen worden alle gioti’s die in de vasten vallen, pas gevierd op of na Pasen.
    Bizar, maar alla, dat weten we ook alweer.

  3. sorry voor de typefouten!Mijn klavier is aan vervanging toe/ Nietsvermoedend en giorti’s…

  4. wat betreft het ontslaan van ambtenaren, zou ik willen bepleiten dat de ambtenaren, die de beschermelingen zijn van politici of andersoortige bestuurders, alsmede sporters die een levenslange aanstelling hebben, als eerste worden ontslagen. Dit zijn nl. de mensen ,die niet eens op het werk verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *