Wie of wat wordt ten grave gedragen op de Epitafio?

Gisteren was het Goede Vrijdag in Griekenland. Kenmerkend is dat er ‘s avonds vanuit elke kerk een doodsstoet, de Epitafio, vertrekt achter het doodsbed van Christus. Elke parochiaan heeft een doodskaarsje in de hand, en volgt de stoet. In het centrum van Athene, wordt traditiegetrouw de Epitafio geleid door de aartsbisschop van Athene en heel Griekenland, en heel wat hoogwaardigheidsbekleders en politici lopen daar steeds in mee. De Epitafio van gisteren was erg beperkt, want de Griekse gelovigen mochten niet meelopen. Op het Syntagmaplein stonden weer overal afrasteringen die de mensen op afstand moesten houden. Een taktiek die we ook al hebben gezien bij de vieringen van de nationale feestdag, waarop de Griekse burgers ook al lang niet meer welkom zijn, uit vrees voor mogelijke protesten.

Dat leidde gisteren tot een beperkt protest, zoals u uit onderstaand filmpje kunt zien. U hoort mensen schreeuwen dat niet de gekruisigde wordt gehuldigd, maar dat het hele Griekse volk wordt gekruisigd door de politici en de beslissingen die ze de voorbije jaren hebben genomen. Ook aartbisschop Ieronymos moet het ontgelden, wanneer men naar hem schreeuwt hoe hij in alle eer en geweten dergelijke bedriegers achter zich heeft verzameld. Het woord dat je regelmatig hoort is “prodotes” – verraders. De Griekse politici als de Judassen.

In zijn korte sermoen vermeldde Ieronymos overigens dat we, om te verrijzen, eerst door de Golgotha moeten. Tussen de lijnen door zou je hier allerlei dingen kunnen verstaan, misschien ook wel een bevestiging van de politiek die wordt gevoerd. Dat Ieronymos hiermee niet aan de kant van de gelovigen staat, was voor velen duidelijk.

Maar het opvallendst was toch wel dat de mini-epitafio werd geflankeerd door soldaten met geweren (weliswaar omgedraaid gedragen). Dit is geen beeld van een land dat zijn religie en cultuur viert. En de politieagent maant overigens de burgers ook nog aan om niet te roepen, uit respect voor het moment, maar ook omdat er toeristen in de buurt zijn. En godbetert, wat moeten die wel denken?

12 thoughts on “Wie of wat wordt ten grave gedragen op de Epitafio?

  1. Is het in Griekenland inderdaad zo ongewoon dat militairen mee opstappen in godsdienstige manifestaties? Ik dacht het niet.
    Ik heb het eigenlijk nooit anders geweten.
    Te suggereren dat dit uitzonderlijk is,vind ik nogal kort door de bocht.
    Of begint men zich nu pas te realiseren welke machtsblokken de mensen dom en afhankelijk houden.
    Enfin Golgotha hebben we achter de rug, de verrijzenis verwacht ik niet voor meteen.

  2. Militairen stappen inderdaad steeds mee, maar ik heb ze nog nooit de politici zien flankeren zoals in dit filmpje.

    En Golgotha achter de rug? Ik denk het niet. We zijn er nog steeds niet.

  3. Beelden die veelzeggend zijn. Dit is een maatschappijmodel anno 2013: De priesters. De elite. De militaire muur. En het plebs dat niet ter zake doet.

  4. Golgotha opgeklommen maar de kruisiging,is die ook achter de rug? En de doodsteek?
    Na zovele jaren hier,kan ik nog altijd niet in het reine komen met die priesterlijke gewaden.Ze begeleiden een lijk in vol ornaat,goudkleurig,kronen met blinkende stenen.
    Moeten ze waarlijk zo uitsteken tegenover een bevolking in volle crisis? Is dat de wijze om respect af te dwingen? Bewondering en eerbied voor al wat blinkt? Enfin,ik ben een buitenstaander.Voor elk wat wils.
    Aangename paasdagen gewenst aan iedereen en hopelijk een sjiek gebraden schaap.
    Een oom ging eens de ganse familie uitnodigen en stond in vol ornaat aan het spit,groot gedoe maar had geen idee dat je het beest moet opnaaien.Resultaat:uiteengevallen en verbrand. Hij heeft de boel in zee gekipt als vissenvoer ! Dus,oppassen geblazen !:)

  5. Dit doet mij denken aan de piramide van het kapitalistische systeem

  6. …er scheelt overal en altijd iets en wat in de wereld het komt wel goed zeg ik altijd…

  7. a ja ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ

    en een bijpassende mantinada voor deze tijd

    ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ
    ΟΛΟΙ ΞΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΣΕΙ

  8. Als een koning(in) sterft, wordt zijn/haar rouwstoet ook buiten Griekenland volgens het ceremonieel begeleid door militairen met wapens die naar de grond zijn gekeerd (en de vlag halfstok of met een knoop in de vlag). Dat nogal wat Griekse kerkvorsten de voeiling met het volk kwijt zijn, zeg ik hier niet voor het eerst, al is dat zeker niet overal het geval. Gelukkig werd/wordt het lot van de orthodoxe Kerk ten gronde niet bepaald door haar bisschoppen, wel integendeel. Binnen pakweg 50 jaar kent niemand Ieronimos of zijn voorganger (hoe heette die ook alweer?) nog, maar vader Païssios en v. Porfirios waarschijnlijk wel.
    Hoe dan ook: Christos anesti! Christos voskrese! Christos a inviat! Kalo Pascha!

  9. wat een geduld de Griekse agent.de politie van Amsterdam kan wat leren. die was wat sneller in arrestaties op 30 april.
    maar geen kalo Pascha. wij vieren geen uittocht. Kali Lampri, Xristos Anesti
    http://www.youtube.com/watch?v=sW8pQyEmGcA

  10. alithos o kyrios!!!!!!!!!
    na se pantote kala @berche

  11. PO PO TI EINAI TOUTONE MORE TZIMI NA SE KALA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *