Verdeel en heers in het onderwijs

Leerkrachten komen op straat

Leerkrachten komen op straat

Vandaag hebben zo wat 88.000 leerkrachten bezoek gekregen van een politieagent, die hen het marsorder van de regering in handen duwde. De Griekse krant Eleftherotypia heeft een kopie van een dergelijk marsorder online gezet. Gisteren kwamen de leerkrachten van Attica op straat in centraal Athene om te protesteren tegen deze mobilisatie.

Indien u het een beetje kwijt bent: de leerkrachten kwamen niet op straat om te protesteren tegen het feit dat ze 2 uur extra moeten gaan werken vanaf september. Nee, ze protesteerden tegen het feit dat ze nog steeds geen definitieve beslissing hebben genomen of ze gaan staken, maar dat de regering hun dat recht ontnomen heeft.

Dat soort praktijken hoort volgens de leerkrachten niet thuis in een democratie. Een marsorder lijkt meer op een junta-maatregel. Niet toevallig dat daarom gisteren tijdens de betoging een vlag van de Griekse junta (de fenix die uit zijn as herrijst) werd meegedragen, met daarop de slogan “Hellas, van de Grieken, van de gemobliseerden” – een verwijzing naar de kreet “Hellas, van de Grieken, van de christenen” (Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών), die in rechtse middens wel vaker wordt gebezigd.

Een aantal leerkrachten had zich getooid in legeruniformen, in het khaki, want nu ze gemobiliseerd zijn, voelen ze zich eigenlijk soldaten. Ze hadden ook hun mond afgeplakt met zwarte plakband.

Vandaag zal in de scholen van Attica (de rest van Griekenland volgt natuurlijk ook) worden gestemd over een staking op vrijdag. Omdat het marsorder gewerkt heeft als een rode lap op een stier, wordt verwacht dat de overgrote meerderheid voor een staking zal stemmen. De kans dat de leerkrachten effectief zullen staken, is echter klein: ze kunnen het zich niet veroorloven om een dag loon te missen, en de schrik voor het ontslag zit er natuurlijk diep in.

Wie al wel staakt, is de ADEDY-vakbond van de openbare sector. Die houden vandaag een 24-uren staking waartoe gisteren op het laatste moment is besloten. De leerkrachten zijn er echter niet blij mee, want deze staking ondermijnt hun positie. De facto behoren alle leerkrachten tot ADEDY. En er zullen leerkrachten zijn die vandaag het werk neerleggen, maar dat gebeurt net op de dag dat er wordt gestemd over verdere acties. Bovendien wordt daarmee het front van de leerkrachten gebroken: zij die vandaag staken, zullen dan wellicht niet meer staken op vrijdag en mochten de leerkrachten toch beslissen tot verdere acties, wordt hen daarmee de wind uit de zeilen genomen.

De rol van de leiding van de ADEDY-vakbond wordt hiermee flink in vraag gesteld. Wat wilde men eigenlijk bereiken met de staking van vandaag? Solidariteit met de leerkrachten? Waarom dan niet wachten op de beslissing van de leerkrachten zelf? Of speelt men hiermee in de kaart van de overheid, die er alleen maar baat bij heeft dat de acties van de leerkrachten worden ondermijnd? Het lijkt op een verdeel en heers taktiek die zeker politiek geïnspireerd is.

Ik schat de situatie als volgt in: vandaag zal een overgroot gedeelte van de leerkrachten stemmen voor een staking op vrijdag, om daarmee hun ongenoegen uit te drukken over het marsorder. Maar tegelijk zal iedereen vrijdag gaan werken. En de leerlingen die op vrijdag hun panhelleense examens moeten afleggen? Die zitten natuurlijk met een onzekerheid. Maar naar hun mening wordt niet gevraagd.

9 thoughts on “Verdeel en heers in het onderwijs

  1. Leraren krijgen misschien niet het best betaalt, maar ik heb ook niet de indruk dat ze daarvoor zo hard moeten werken. Kijk alleen maar naar het aantal schooluren die gemaakt moeten worden. Maar dat is een andere discussie.

    Ik vind het verschrikkelijk dat leraren juist nu gaan staken. Volgens mij staan die leraren niet voor de klas vanuit hun overtuiging. Geen respect heb ik voor deze actie!

  2. Beste Lex,

    Waarop baseert u zich om te zeggen dat ‘de Griekse leerkrachten’ niet hard werken? Mijn Griekse vrouw is leerkracht in het hoger middelbaar, werkt daarvoor 23 uur in loondienst op school en nog ‘s een veelvoud daarvan thuis en wederom op school in de vorm van vrijwillige bijlessen (onbezoldigd), net zoals de meeste collega’s. Er zitten – net zoals in België – rotte appels en uitgebluste types tussen, maar dat mag je zeker niet veralgemenen.

    Ten tweede gaat geen enkel kind dat staatsexamens moet afleggen, klagen, want ze krijgen extra tijd om te studeren.

    Vreemd toch hoe eenzijdig de feiten in de media worden weergegeven.

    En nog vreemder hoe niemand wakker ligt van de ‘nationale veiligheid’ wanneer bijvoorbeeld de vet betaalde zeemannen een week hun boten aan de kant laten. Behoorlijk selectieve verontwaardiging weer.

    Wij wachten trouwens nog op de flikken met hun oproeping, maar ze kunnen ons huis hier in de brousse niet vinden 🙂

  3. @Wim,

    Dat blijkt gewoon uit de cijfers – ik heb ze al eerder aangehaald:

    1. een Griekse leraar werkt gemiddeld 450 uur per jaar, tegenover een Europees gemiddelde van 650 uur. Per week komt het wellicht dichter in de buurt van het gemiddelde, maar er is natuurlijk die drie maanden zomervakantie (tgo bv 6 weken in NL of Duitsland).

    2. Griekenland heeft het meeste leraars per leerling in de hele EU. Velen geven (bijna) helemaal geen les. Zoals zowat overal in Griekenland, zijn er ook daar een groep beschermde profiteurs, en dan de rest, die het werk maar moet opknappen. Wordt daartegen misschien geprotesteerd?

  4. Ik zit in dezelfde positie als Wim: mijn vrouw staat ook in het onderwijs. Ze heeft al 40% van haar loon ingeleverd de voorbije 3 jaar, en geeft les op 2 scholen. Als de plannen van de regering doorgaan, zullen dat er vanaf september minstens 3 worden. 1 van de 2 scholen waar ze nu les geeft, zal wellicht worden gesloten. Ze kan naar een dichtbijgelegen eiland worden gestuurd of naar een uithoek van Attica, daar heeft ze geen controle over.
    23 uur, met 30 lawaaierige kinderen per klas die je niet mag straffen, want dan ben je geen goede leerkracht, krijg je een negatieve evaluatie, die de deur naar het ontslag wijd open zet. Leerlingen ook, die bijzonder in de ban zijn van Gouden Dageraad, in de achtergestelde buurten van Perama, en die het logo van de partij op hun armen laten tatoeëren.
    Ik benijd haar niet, hoor, hoewel ik veel meer uren presteer.

  5. @Hans, die cijfers zijn soms ook bedrieglijk, hoewel ik niet tegenspreek dat Griekse leerkrachten minder presteren. Maar hier heb je dan weer geen herfstvakantie of krokusvakantie, zoals je die wel in België hebt, bvb.

  6. Ooit heb ik uit frustratie van de zoveelste staking geteld hoeveel dagen onze kinderen geen les hadden. Daar zaten vakanties bij, maar ook de dag van de ‘pnevma’ , die alleen vrij geeft aan hen die met hun ‘geest’ werken, daar zaten verkiezingen bij van de eigen lerarenvakbond waar ze een hele dag voor vrij krijgen om vijf minuten verderop in een ander schoolgebouw te gaan stemmen, en veel stakingen. Daarnaast heb ik de keurige schoolgids van onze nederlandse nichtjes gelegd. Het verschil was enorm!

    Ik begrijp @Bruno dat de scholen in Pireaus van een ander soort moeilijkheid zijn dan bijv. hier in Syros. Maar ook dat soort verschillen vindt je overal, in elke achterstandswijk in grote europese steden is het werk zwaar, zeker in crisis.

    In N’land zijn bij mijn weten leraren die bijv. voor 10 uur worden aangesteld en dus ook een verminderd salaris hebben. Dat is nou eenmaal het probleem van schoolvakken met weinig uren per school.

    Stakingen in N’land kunnen volgens mij, en dit weet ik niet zeker, door de rechter verboden worden.
    Het trieste is dat niemand aan de kinderen denkt, mijn zoon zal geen uitstel willen, hij wil gewoon duidelijkheid en zich concentreren op wat hij moet doen.

    Ik ben heel boos op wat er gebeurt en vindt de houding naar deze kinderen minachtend, bonden en overheid zijn bezig met zichzelf, de kinderen weten al dat er geen plek in deze maatschappij voor ze is en ze worden ook nog eens als speelbal gebruikt.

    En ook bij andere stakingen zou veel meer de getroffen burger in bescherming moeten worden genomen, alhoewel ik zie dat ook de regering misbruik maakt en als het hun uitkomt ineens de burger, de leerling of de patient zonder medicijnen gaan ‘beschermen’.

  7. och hier in belgie zitten ook van die gasten die een job in een andere sector niet zien zitten en dan maar leraar worden… had tijdens mijn schooljaren verschillende van hun soort ene zei in het begin als ik thuis kwam vroeg ik me af als ik wel goed les had gegeven, nu maak me dat niks meer uit zei hij… de andere begon wat over de leerstof te “zeveren” en vervolgens plaatste hij een blad op de projector en zei schrijf maar over als er vragen zijn… en weer een andere leraar engels kwam de twee laatste jaren voor zijn pensioen over alles behalve engels spreken… echt zonde van de tijd van de twee belangrijkste jaren en dan het vak godsdienst was geen vak godsdienst maar sport… en daar was zelfs een vak waar we helemaal geen leraar voor hadden,iedere keer dat we dat bepaalde vak hadden waren we in de gangen van de school te vinden of in de studiezaal goed hè 🙂 🙂

  8. het systeem is niet goed maar je kan het niet helemaal afschrijven. ergens ben ik zeer blij om door de griekse gymnasio en lykeio doorheen te zijn gegaan. ik ga niet in details maar de vraag en het aantal hoog gestudeerde grieken die hun basis dor de griekse scholen hebben gekregen bewijs dat. sommigen gaan hier te makkelijk en ik denk voor de tweede keer in korte tijd de griekse gezegde ,μαθανε οτι γαμιομαστε ,πλακωσανε και οι γυφτοι.
    klein voorbeeld, afgelopen nacht op de werk afgestudeerde nederlandse leraar, had wat moeite om een simpel rekensom te maken met pen op papier, en dat kom ik vaker tegen hier.
    Παρακληση ,επειδη τον τελευταιο καιρο μας ξεχαιζει ο καθε πικραμενος ,δεν θα ηταν καθολου ασχημη ιδεα να ασχολειθουμε και με κατι πιο ευθυμο,μιλα μας για μηλα,πχ
    http://www.youtube.com/watch?v=_nunqL5fIlU

  9. 88000 leraren krijgen het bezoek van een agent, lees ik dat goed? Dat is op zichzelf al iets onvoorstelbaars, kan toch niet waar zijn? Of toch?? Hoeveel agenten worden daarvoor ingezet? Hoeveel bezoekt ieder van hen er??? En de staat, zeg maar de gewone mens, moet daarvoor wellicht betalen. Werd die berekening gemaakt? Soms is een vraag stellen die beantwoorden 🙁
    Voor de rest, wat Wim zegt, dat begrijp ik volkomen (eerste alinea), en wat Europa’s commentaar betreft, dergelijke leraren in België zullen zeker hebben bestaan en nog bestaan…. maaaarrr ze lijken me een kleine (alhoewel ergerlijke) minderheid.
    En hoe moet het nu met de staking, vraag ik me af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *