De zombies van Athene

Druggebruik in Athene is een oud probleem. Jaren geleden, toen ik nog werkte in Exarcheia, kwam ik dagelijks voorbij mensen die zichzelf spuiten zetten, die dingen aan het roken waren die ik niet kende. Wellicht gebruikten ze heroine, crack en crystal meth. Maar de laatste tijd is er iets veranderd. Je ziet ze meer en meer in het straatbeeld: mensen die er uit zien als skeletten, al bedelend langs de straat. Ze hebben vaak mouwen of broekspijpen opgerold om grote, lelijke, wonden te laten zien, in de hoop dat mensen daar medelijden mee krijgen en wat meer geld geven. Als je geen geld geeft, worden ze agressief en roepen ze je na.

Het is me nu duidelijk geworden wat er precies aan de hand is. Het gaat om mensen die sisa gebruiken. De naam was al een paar keer vermeld, maar niemand wist precies om welk soort drug het ging. Vice, uit het Verenigd Koninkrijk, trok de straten van Athene op, om te zoeken naar sisa-gebruikers. Ze spraken ook met de KETHEA en OKANA, overheidsinstituten die zich bezig houden met drugpreventie in de scholen, drugbestrijding, maar ook met de opvang van druggebruikers die willen afkicken. Door de besparingen die Griekenland moet doorvoeren, moeten de organisaties het met heel wat minder geld doen. Met alle risico’s van dien.

De documentaire van Vice is niet fraai, maar toont precies wat we al maanden zien in de straten van Athene. Kijk mee en huiver.

 

3 thoughts on “De zombies van Athene

  1. Right on the steps of the…Academy of Athens…talking ’bout killing a nation…watch and weep…indeed!

  2. ‘archival video courtesy of Golden Dawn’? Vreemd dat XA hieraan meewerkt…

    Batterijvloeistof oproken – veel erger kan het niet worden.

    Wel is het zo dat er in Athene al lang voor de crisis openlijk gespoten werd. Ik herinner me dat er bv rond het Archeologisch Museum altijd spuiten in de struikjes lagen.

    Jammer genoeg geen woord over de fabrikanten en dealers? Zouden bv onze gerecyleerde (auto)batterijen via een kronkelige weg daar terechtkomen? En jammer genoeg geen vraag daarover toen de journalist bij de politiecommissaris op visite mocht?

  3. Afschuwelijk… En deze mensen worden in het kader van “hun redding” door de TROIKA opgezadeld met leningen die ze met rente terug moeten betalen. Je zou de economic hitmen van het IMF, Goldman Sachs, etc die het land naar de afgrond hebben gebracht een OD van SISA moeten geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *