Zwartwerk swingt de pan uit

Het Institute of Economic Affairs (IEA) heeft vorige week een rapport gepubliceerd over de economische activiteit in Griekenland. Daaruit bleek dat de zwarte economie in Griekenland in 2012 goed was voor 24% van het BNP. 10 jaar geleden lag dat nog op 28%. Je zou wel denken na 3 jaar inmenging van de trojka, dat het percentage verder zou zijn teruggelopen, maar dat is dus niet het geval. Tegelijk had Griekenland zo wat het meeste zelfstandingen in de EU. 48% van de werkende bevolking (of wat daar nog van overblijft) heeft een eigen zaak.

Volgens het IEA is de reden voor het vele zwartwerk te zoeken in de hoge taksen en bijdragen aan de sociale zekerheid, de Griekse houding tegenover belastinginning, de kwaliteit van de overheidsvoorzieningen, en de arbeidsmarktregulatie. Dingen die we allemaal wel wisten. Je zou wel denken na 3 jaar inmenging van de trojka, dat het percentage verder zou zijn teruggelopen, maar dat is dus niet het geval. (ja ik weet het: ik schreef nog maar net deze zin)

Ondertussen heeft ook de Griekse Dienst voor Arbeidscontrole een aantal cijfers gepubliceerd. Die zien er ook niet zo fraai uit. Volgens deze dienst is het zwartwerk tijdens het eerste kwartaal van 2013 opgelopen tot 39,4%. Dit gaat om een percentage van de controles die zijn uitgevoerd, niet om een schatting. De controles zijn uitgevoerd door de dienst, in samenwerking met de financiële politie, en de sociale zekerheidskas IKA bij 5309 zaken. Er zijn in totaal boetes opgelegd van 3,9 miljoen euro, want heel wat personeel is gewoon niet verzekerd. Vooral zaken op toeristische eilanden stellen mensen tewerk zonder hen te verzekeren.

In totaal zijn er 918 minder controles geweest dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. 17.189 personen zijn gecontroleerd. 6.765 onder hen waren niet verzekerd. Onder die 6.765 bevonden zich 2.600 buitenlanders.

Tegelijkertijd zijn er minder CAO’s (Collectieve ArbeidsOvereenkomst) en hebben heel wat bedrijven en zaken een individueel contract opgesteld met de werknemers, waarbij het loon een stuk lager ligt dan wat is bedongen in de CAO’s. Het gaat in totaal om 25% van het totaal aantal contracten. En dit is duidelijk het werk van de trojka.

Om het in absolute cijfers uit te drukken: in 110 bedrijven waar 8.875 werknemers werkten, is men overgeschakeld van een CAO naar een bedrijfscontract met een verlaging van de lonen van 14,69%.
11.655 bedrijven hebben gekozen voor individuele contracten voor 33.187 werknemers, met een vermindering van het loon van 20,14%.

Van alle contracten die zijn opgesteld, zijn 44,84% deeltijds contractgen, en 55,16% voltijdse contracten. Hop naar een meer concurrentiële economie!

3 thoughts on “Zwartwerk swingt de pan uit

  1. Toch wel weer typisch Grieks dat je vaststelt dat er meer zwart wordt gewerkt maar vervolgens wel minder controles worden uitgevoerd. Ik blijf van mening dat al het zwartwerken de (griekse) wereld uit moet en gelijktijdig de belastingtarieven omlaag. Maar ja wie luistert er nu naar mij.

  2. Het niet afdragen van de verplichte sociale bijdragen is natuurlijk zo oud als Methusalem (want iedere drachme/eurocent die je je personeel onthoudt is er weer eentje extra voor jezelf).

    Eveneens, het zwart uitbetalen van werknemers is vaak meer een soort van chantage middel dan dat het de werkgever daadwerkelijk ontbreekt aan financiële middelen. Het gaat erom de werknemer zo lang als mogelijk te doen geloven dat hij of zij wel degelijk uitbetaald gaat worden, (Κοίτα να δεις / άκου να δεις / θα σου πω αύριο / ξέρεις τι γίνεται… )

    Deze wandaden waren allang wijd en zijd geïnstitutionaliseerd en sociaal geaccepteerd, nog ver voordat de Trojka überhaupt bestond. En ook gaat het vaak om middelgrotere (100% Griekse) bedrijven waarvan iedereen met een beetje bekendheid op de Griekse bedrijfsmarkt wel degelijk naam en rugnummer weet, dus ook de “inspectie” en de belastingdienst. Bedrijven die bijvoorbeeld miljoenen aan Europese projecten en subsidies binnenharken (want dan is Europa natuurlijk weer wel yippie) en deze bedragen rechtstreeks doorsluizen naar offshore accounts, zonder dat de werknemer zelf enige cent erin mag meeprofiteren (want je kunt altijd nog meer geld uit iemand knijpen). Bruno weet wel over wie ik het heb.

    De zogenaamde “socialistisch/communistische” partijen alsmede de vakbewegingen die termen als solidariteit en eensgezindheid zo hoog in hun vaandel hebben en begrippen als uitbuiting en kapitalisme vooral toekennen aan buitenlandse krachten, die partijen heb ik er nog nooit werk van zien maken. Ook cool guy Tsipras niet, by the way. Maar goed, de SYRIZA’s, PAME’s en KKE’s zijn er natuurlijk slechts voor een “select gezelschap”.

    Tja, εκμετάλλευση en εκβιασμός zijn natuurlijk ook Griekse woorden.

  3. @roel, Helemaal mee eens. Met name die chantage zie ik dagelijks om me heen. Uitknijpen dat werkvolk tot op de laatste cent. Het meest irritant is dat de meest gerenommeerde en in aanzien hoogstaande bedrijven zich daar ongegeneerd schuldig aan maken. Ja ze zijn er zelfs trots op. Walgelijk gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *