De face-control van Gouden Dageraad

Vorige week vrijdag zat ik op de metro in Athene. Bij één van de haltes stapten een groep van ongeveer 20 kortgeschoren, in zwart geklede jongeren op. De opdruk van één van de t-shirts was “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ” – de fameuze uitspraak die Leonidas zou hebben gedaan bij de slag van de Thermopylen, toen de Perzen hem vroegen om de wapens neer te leggen. “Molon lave” kun je vertalen als “kom ze maar halen”. Het is een t-shirt dat je vaak ziet in de rangen van Gouden Dageraad.

De groep kreeg een jonge migrant in de gaten, die zich zo een beetje had proberen wegstoppen op het bankje van het treinstel. Ze gingen dreigend rond hem staan en vroegen hem zijn papieren. De jongeman liet zich niet doen en antwoorde: “Waarom? Zijn jullie de politie misschien? Bovendien zijn mijn papieren in orde. En ik betaal in Griekenland ook belastingen, net als jullie!”.

Toen de jongeren merkten dat de jonge migrant zijn papieren zeker niet wilde tonen, vroegen ze hem zijn ticket, om te kijken of hij het wel had afgestempeld. Ook dat weigerde hij. Een andere migrant kwam tussenbeide en zei dat hij ook een afgestempeld ticket had. Er ontstond wat beroering in de metro. Ik kon het niet laten en kwam ook tussenbeide en zei dat ik ook een buitenlander was, die eveneens zijn belastingen betaalt, wat je niet van alle Grieken kunt zeggen. En dat ik mijn tickets afstempel, net als de 2 migranten, wat je ook niet van alle Grieken kunt zeggen. Dat werd opgepikt door een aantal andere passagiers, en gelukkig was het gevaar geweken voor de migranten. Bij de volgende halte stapten de jongeren uit.

Niet alle migranten hebben zo veel geluk. Heel vaak lees je over migranten die uit de bus worden gezet in Athene of Thessaloniki, zelfs al hebben ze een geldig ticket, door groepen van extremisten die het recht in eigen handen nemen. Er zijn eveneens gevallen gesignaleerd waar de buschauffeur zelf de migranten uit zijn bus zet.

Het idee dat buitenlanders, en voornamelijk migranten, gratis het openbaar vervoer gebruiken en dus zo de overheid in de schulden storten, is iets wat we al jaren horen op televisie. Met name de boekverkoper Adonis Georgiadis, in zijn programma “Ελλήνων Εγερσις” (de opstanding van de Grieken), verspreidde dit soort praatjes wel vaker. Hij probeert met zijn schriele stem allerlei boeken aan de man te brengen die het glorierijke verleden van Griekenland beschrijven. Maar hij gebruikt zijn zendtijd ook om zijn xenofobe boodschapen uit te dragen, en om te keer te gaan tegen voornamelijk SYRIZA. Georgiadis is nog parlementslid voor het extreem-rechtse LA.O.S geweest, maar toen hij vorig jaar aanvoelde dat die partij de kiesdrempel niet zou halen, koos hij opportunitische eieren voor zijn geld en stapte hij over naar Nea Dimokratia. Sindsdien is hij niet weg te slaan uit de televisiestudio’s. Zijn aanwezigheid op televisie maakt dat zijn boodschap door de jaren heen bijna mainstream is geworden in Griekenland.

Maar eigenlijk wilde ik het niet over hem hebben. De toenemende controles van leden van Gouden Dageraad in het openbaar vervoer (ze kijken voornamelijk naar de huidskleur) zijn een bron van onrust voor TRAINOSE, de spoorwegmaatschappij. Want ook in de treinen zijn deze controles bijna dagelijkse kost en vaak gaan ze gepaard met geweld tegen de migranten. Daarom heeft TRAINOSE aangekondigd dat ze 35 speciale bewakers in dienst gaat nemen, die tegen deze onwettelijke controles van de extreem-rechtse groepjes moeten optreden. Of die in groep gaan opereren, of individueel, is niet duidelijk, maar het zal sowieso geen benijdenswaardige klus zijn.

26 thoughts on “De face-control van Gouden Dageraad

  1. Dat vind ik wel moedig, zo tussenbeide komen tegen GD; ik ben ze ook al wel tegengekomen en ik vond ze toch te intimiderend om er tegenin te gaan…

    En dan zal ik de Molon Lave t-shirt van ‘onze kleine’ ook maar ergens achterin de lade verstoppen…

  2. Nu ja, zo heldhaftig ben ik er ook niet komen tussen fietsen, maar ik merkte dat de stemming in het treinstel niet meteen positief was tegenover deze GD-boys.
    Je zult die lieden trouwens nooit met een T-shirt zien waarop staat:
    Δεν φοβάμαι τίποτα
    Δεν ελπίζω τίποτα
    Είμαι ελέυθερος

  3. Bruno,

    Ik ken deze Georgiadis niet zo goed, ik heb hem slechts enkele keren zijn slecht opgevoerde brullerige show zien opvoeren op televisie. Aangezien schreeuwen een quasi normaal fenomeen is in Griekse praatprogramma’s (infotainment heet dat dan) schat ik dat men niet teveel waarde moet hechten aan de invloed van deze man. Heb ik het verkeerd en hoe schat jij (of de overige lezers) deze man zijn invloed in. Bijkomend en misschien belangrijker, aangezien je het hierboven hebt over ‘xenofobe’ uitspraken (ik neem aan dat je racisme bedoelt): waarom heeft niemand eerder (vanuit de oppositie eventueel) strafrechtelijke stappen ondernomen tegen deze propaganda en openlijk racisme, om zo deze man zijn zendtijd te ontnemen. Ik denk hierbij vooral aan het proces dat ze in België gevoerd hebben tegen het Vlaams Blok.

    PS
    De ‘face-control’ waarover je het hebt doet me sterk terugdenken aan Duitsland en de beginjaren waarin de Nazi partij haar opkomst kende. Toen was het ook bon ton om mensen met een vreemd voorkomen op arbritaire manier op straat tegen te houden, lastig te vallen en te belagen.

  4. Sterk staaltje, Bruno.

    Proficiat.

    Ik heb toch de indruk dat heel wat Grieken niet begrijpen wat racisme is.

    Met : “Ze betalen hier geen belastingen” denken ze een doorslaggevend argument te hebben gevonden om deze arme stakkers hier buiten te gooien.

    Maar dan vergeten de Grieken dat, wanneer een buitenlander hier als werknemer bij een werkgever werkt, de werkgever de belasting dient te betalen (voor de werknemer) aan de belastingdiensten.

    “Racisme” dient echt uitgelegd worden aan de Grieken : iedereen gelijk voor de wet, gelijk loon voor gelijk werk.

    En om het nog duidelijker te maken : hoe zouden de Grieken reageren mochten de Grieken die in Belgie wonen, in Belgie gecontroleerd zouden worden op hun papieren, hun tickets?

    Hoe zouden de Grieken reageren mochten we de Grieken die in Belgie werken een hongerloon zouden betalen ?

  5. Hopelijk hebben we allemaal dit soort lef, als het nodig is!

  6. @Omitsos, ik denk toch dat je de invloed van Georgiadis niet mag onderschatten. Niet vanwege zijn boeken”programma”, maar vanwege het feit dat hij werkelijk elke dag wel ergens op een zender in een TV-panel zit om zijn mening te brullen. Hij heeft daarbij ook nog eens een vrouw die in alle glossy magazines staat te poseren, iets wat ook niet onopgemerkt voorbij gaat bij vele Grieken.
    Dat racisme en xenofobie dagelijks uitgebreid op TV komt, zonder dat de oppositie daar aanstoot aan neemt, heeft natuurlijk te maken met het feit dat men grote delen van de Griekse bevolking niet voor het hoofd wil stoten. Xenofobe en racistische uitspraken komen er namelijk ook van sommige vertegenwoordigers van de Grieks Orthodoxe Kerk en dat is een instituut dat je liever niet als vijand hebt…

  7. En de kerk is ook bezig tegen de gay-pride Thessaloniki, als ik het goed heb begrepen, daar kunnen ze dan ook weer samen met de GD tegen protesteren.

  8. Ik hoorde Ayatollah Anthimos van Thessaloniki daar vanochtend tegen tekeer gaan. Hij is ook tegen het feit dat Turkse toeristen naar Griekenland komen, want die zouden zijn stad weer kunnen innemen.

  9. Het gaat al decennialang de verkeerde kant op met de ‘volksmentaliteit’ in Gr op verschillende aspecten van het maatschappelijk terrein.
    Al van in de 19e eeuw zou ik zelfs durven zeggen, toen de elitaire intelligentia een plan opzette om een ‘vernieuwde’ identiteit te creëren. Een nieuw land was ontstaan maar er moest nog een homogene natie gevormd worden. Daar moest het plan ‘Megali Idea’ voor zorgen. En dat plan zat al vol racistische en xenofobe valstrikken. Het is ook wel de periode van het wereldwijd imperialistisch racisme.

    Maar ik wil ook even wijzen op het feit dat ook vandaag racisme en xenofobie overal ter wereld de kop opsteekt, zelfs in landen waar het nationalistisch gevoel niet zo pertinent en ingebakken aanwezig is, o.a. België! Ik kreeg gisteren een folder van het Vlaams Belang in mijn bus dat druipt van xenofobie en nog steeds migranten viseert.

    Dat racisme en xenofobie in een nationalistische maatschappij als de Griekse (die op de koop toe ook nog te kampen heeft met een immense economische crisis) dramatische, schandalige, mensonwaardige toestanden teweeg brengt is dan ook niet verwonderlijk.
    Toch geloof ik sterk dat er nog genoeg Grieken zijn die willen en kunnen reageren tegen dit soort decadentie van de natie.

  10. @Christos,
    Ik wil toch eens afwachten hoe er in België gereageerd wordt wanneer Vlaams Blokkers geüniformeerd vreemdelingen gaan controleren.
    De massale toevloed van gelukzoekers die ons sociaal stelsel en voorzieningen overvragen en ons in vele gevallen nog terroriseren ook, is nooit gezien. Middeleeuwse struikroverij lijkt terug aan de orde.
    Toch blijkt telkens weer begrip voor het ingeweken gezinnetje dat wel zijn best doet en zijn verleden achter zich laat en een nieuwe start wil nemen.
    Het feit dat Gouden Dageraad zijn gang mag gaan vertelt me meer over de huidige machthebbers dan over Dimitri met de pet.

  11. @Christos: dezelfde (decadente) natie die slaafs alle dictaten van de bezuinigingspolitiek van de Troika uitvoert en haar eigen bevolking en kinderen laat verhongeren?

    De Griek is zich blijkbaar niet bewust van de omnipresente racistische onderstroom in zijn samenleving. Diegenen die dit wel zijn voelen zich op de één of andere manier machteloos hiertegen en leggen zich erbij neer.

    Men heeft kennelijk besloten, zowel bij de politiek als bij de bevolking, om de vreemdeling te laten opvoeren als zwart schaap op het altaar van de hedendaagse samenleving en alles wat erin fout loopt. Geen enkele partij, noch regerings- noch oppositiepartij is blijkbaar sterk genoeg om tegen deze stroming in te gaan. Wat de regeringspartijen betreft, denk ik dat dit symptomatisch is voor hun eigen zwaktes (een resultaat van jarenlang politiek cliëntelisme en het uiteindelijke failliet van dat systeem), die hen ondermeer voorkomen het openlijk, gewelddadig en absoluut verwerpelijk racisme te bestrijden.

    Het feit is dat ingaan tegen racisme, de aandacht opnieuw zou verschuiven naar henzelf en het eigen falen en de hiermee gepaard gaande bezuinigingspolitiek in diskrediet zou brengen(waarvoor ook de Europese official angstvallig voor zijn). Niets mag immers de goodnews-show onderbreken. Men creëert hiermee een soort parallelle politieke werkelijkheid die op een gegeven moment volledig zal doorpikt worden door de realiteit, of beter gezegd, men zal niet langer de geprojecteerde werkelijkheid passief aanvaarden.

    Indien men niet dringend het beleid van bezuinigingen bijstuurt en gaat zorgen voor herstel en economische groei, maar fundamenteler nog, meer gelijkheid (economische, culturele, sociale en politieke), meer vrijheid en meer rechtvaardigheid brengt in de samenleving, dan is de Griekse democratie (althans wat er van overschiet) gedoemd om te verdwijnen en beetje bij beetje volledig gekaapt te worden door obscure bewegingen zoals de Gouden Dageraad.

  12. Ps Wie kan dergelijke figuren überhaupt serieus nemen? Het feit alleen al dat die groteske figuren invloed kunnen uitoefenen en een publiek forum worden aangeboden om hun haat en raaskalderij te spuien, zegt meer over het niveau van het collectief, het publiek dat deze onzin aanhoort en slikt. Ban deze figuren uit de berichtgeving en maak hen niet meer dan wat ze zijn; marginale randfiguren.

    Als remedie hiertegen zou men eerst en vooral moeten beginnen met hervormingen, en meer investeringen in het onderwijs om wat kritische reflectie aan te kweken. Het is klaarblijkelijk geen overbodige luxe..just saying!

  13. γι αυτο σ αγαπαω.(φιλικα ε!μην παρεξηγηθουμε!)

  14. Lees ook even de reacties bij het bewuste artikel..

  15. “Geüniformeerde” portiers hebben mij al meermaals naar mijn ID-kaart gevraagd in de jaren ’80, @Penimeni.
    Op heel wat plaatsen heb ik in het België en Nederland van de jaren ’70, ’80 en ’90 mogen lezen: “GEEN VREEMDELINGEN”.
    Als student ben ik in Brussel al meermaals tegen een gevel geplaatst met handen en benen open om gefouilleerd te worden.
    Na mijn studies op een VLAAMSE universiteit mocht ik verschillende keren van werkgevers de vraag beantwoorden of ik wel voldoende Nederlands spreek voor de vacature.
    En ik kan zo nog een hele reeks voorbeelden geven van NOG meer vernederende momenten van Turkse en Marokkaanse vrienden.
    Laten we eerlijk zijn!
    En dan zijn de Belgen niet zo’n eng nationalistische natie als de Griekse.

    Maar begeef je je vanaf je tweede zin niet zelf in het anti-immigratieveld? Bedoel je met ‘toevloed van gelukzoekers’ ook de 3 à 4 generaties migranten (waartoe ook ik behoor)?

    Met je laatste zin ben ik het helemaal mee eens!

    @Omitsos, ik had het niet beter kunnen verwoorden! De nagel op de kop!

  16. En vergeet vooral ook niet de ‘geüniformeerde’ skinheads en neo-nazi’s in Duitsland, Frankrijk, … ; De paramilitaire groeperingen in de VS (in het kielzog van de KKK), de Hongaarse Garde, Combat-18 in GB, Polen, Duitsland, Zweden.
    Op dit moment zijn dit veelal marginale organisaties. Maar stel je eens voor dat de VS, Polen, Duitsland, Frankrijk, enz. in een zware economische crisis terecht komen vergelijkbaar met de Griekse? Het is absoluut niet ondenkbaar dat dit soort groeperingen dan massaal en breed gesteund in actie gaan komen.
    Het is al eerder in de geschiedenis gebeurd.

  17. Misschien de Kerk en haar (al dan niet orthodoxe) Kruisvaarders toch nog even herinneren aan de volgende Bijbelpassage: “Vreemdelingen mag je niet uitbuiten. Jullie weten immers hoe het voelt om vreemdeling te zijn, omdat jullie zelf vreemdelingen zijn geweest in Egypte.” (Exodus 23,9).

  18. @Stijn, dan zou ik het volgende op een t-shirt zetten (MET de geliefde diakritische tekens):
    “τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων· πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον Ï„á¿· διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ. ἐπείνασα γάρ ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με”
    Nederlands: “Dan zal Hij ook zeggen tegen hen die aan de linkerhand zijn: Ga weg van Mij, vervloekten, in het eeuwige vuur, dat voor de duivel en zijn engelen bestemd is. Want Ik […] was een vreemdeling en u hebt Mij niet gastvrij onthaald.” (Mt. 25:41-43)

    A propos: je beledigt de orthodoxen dubbel:
    1. er zijn nooit (pote, nunca, jamais) orthodoxe kruistochten geweest, zelfs brandstapels kan je op 1 hand tellen, omdat het hele concept van “heilige oorlog” nooit aanvaard is (zie bv. http://www.incommunion.org/war-peace-resources/ en http://orthodoxwiki.org/Just_war ). Er zouden door de kruisvaarders zelfs meer orthodoxe christenen gedood zijn dan moslims.
    2. orthodoxe christenen lezen de Bijbel niet, ze kussen hem 😉

  19. @christos,
    Met die gelukzoekers bedoel ik mensen die niet geïnteresseerd zijn om deel uit te maken van een nieuwe leefgemeenschap omdat hun huidige niet blijkt te functioneren, maar die shoppen om met de minste inspanning een maximum aan sociale voordelen te krijgen zonder zelf van plan te zijn enige bijdrage te leveren.
    Zie hiervoor ook de artikels in de Vlaamse pers van de voorbije dagen.
    Hoe kan je denken dat ik een zoveelste generatie immigrantenkinderen automatisch hierbij zou rekenen.

    Als het je gerust kan stellen. Ik ben nu misschien oud en grijs, maar in mijn jonge jaren zag ik er vrij ruig en zuiders uit. Zodanig dat ik zelfs bij het inreizen in zuiderse landen uit de rij werd gepikt bij de douane. Van vooroordelen heb ik zelf wel mijn deel gehad.
    Het stelt me echter nog altijd teleur dat de reflex blijft bestaan om jeugdige klootzakjes met eenzelfde afkomst te beschermen, hoewel ze het voor iedereen verpesten. Gelukkig lijkt die houding stilaan om te slaan.
    Wat heb ik een hekel aan al die pastoors, imans, rabbi’s en volksleiders die eigenlijk beweren dat hun ideeën en gelovigengroep superieur zijn.
    Wat houd ik van de mensen in Istanbul, jong en oud die proberen de opgelegde regels van schijnheiligen af te houden.

  20. Je hebt mij al gerust gesteld @Penimeni! 🙂 Bedankt voor de verduidelijking.
    Toch is het een minderheid, die ‘gelukzoekers’ hoor! Gelukkig maar!

  21. Dat van die orthodoxe kruisvaarders was uiteraard een “pun”. Beetje flauw wel. Maar het verhaal gaat wel degelijk op voor kerels als Breivik, die in naam van één of andere “Arische Christus” moslims in de pan willen hakken. Je moet het maar eens bekijken op F.B., daar is kruisvaarderij bijzonder populair (avatars, plaatjes, strijdkreten, …) bij extreem rechts. Ze vormen er hele netwerken en er zijn daar inderdaad ook “vrienden” uit Griekenland te vinden (van X.A. of wat had je gedacht). Ze mogen destijds de kruistochten hebben overgeslaan, deze keer staan ze brullend klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *