ERT mag terug uitzenden. Of toch niet?

Wat een Griekse tragedie alweer gisteren. De zin voor theatraliteit is hier toch weer bijzonder groot. Gisterochtend was aangekondigd dat de coalitieleiders zouden samen zitten om de sluiting van ERT te bespreken. PASOK-leider Venizelos voelde zich gepasseerd door het wettelijke decreet dat Nea Dimokratia had uitgevaardigd, omdat hij niet was geraadpleegd. DIMAR-leider Kouvelis vond dat het niet kon dat ERT uit de lucht was.

En de vakbondsleiders van ERT, POSPERT, trokken naar de Raad Van State om de beslissing aan te vechten. Niet toevallig kwam die Raad Van State met een verdict net op het moment dat de drie regeringsleiders rond de tafel zaten. U heeft wellicht al wel elders gelezen wat de beslissing was, hoewel die niet overal even correct is weergegeven.

Tegelijk hield de oppositiepartij SYRIZA een grote bijeenkomst op het Syntagmaplein. Voorzitter Alexis Tsipras riep dat Samaras geschiedenis was. “Goeienacht, meneer Samaras”, klonk het. Maar zo ver is het voorlopig nog niet.

De voorzitter van de Raad Van State heeft besloten dat de sluiting van ERT wettelijk is. Hij is het echter niet eens met het feit dat er niets wordt uitgezonden tot het moment dat de nieuwe entiteit (die dus NERIT zal worden gedoopt naar alle waarschijnlijkheid) klaar is. Dus moet er zo snel mogelijk een einde komen aan de radiostilte op de frequenties van ERT-stations, en de zwarte schermen moeten onmiddellijk terug beeld tonen.

Er blijven natuurlijk nog heel wat vraagtekens. Gezien de sluiting van ERT wettelijk is, betekent het ook dat de voormalige werknemers nog steeds ontslagen blijven, volgens deze beslissing. Dat betekent dus in de praktijk zeer waarschijnlijk ook dat zij de uitzendingen niet kunnen verzorgen. Wie dat dan wel moet gaan doen, is niet duidelijk. En niemand schijnt er een antwoord op te hebben. Ook wat de programmering betreft, is het niet duidelijk wat er precies moet gebeuren. ERT moet aan berichtgeving blijven doen, want een aantal Grieken, voornamelijk in de grensstreken, zit nu zonder enige vorm van berichtgeving, omdat de privézenders daar niet uitzenden.

Dus hebben we vandaag nog steeds zwarte TV-schermen en radiostilte. De voormalige ERT-werknemers zenden nog steeds uit via het internet, en de studio’s zitten vol commentatoren, politici en zo meer. Een zeer absurde situatie, want mogen ze eigenlijk nog wel uitzenden? Er is algehele verwarring, want kunnen werkloze journalisten een programma maken.

De bal ligt nu in principe bij de regering. Het zijn minister van Financiën Stournaras en de regeringswoordvoerder (die tevens minister van Media is) Simos Kedikoglou – die de sluiting van ERT had aangekondigd – die verantwoordelijk zijn om de uitzendingen op te starten. Op dit moment zijn die 2 persona non grata voor de werknemers van ERT, dus het is niet duidelijk met wie ze moeten gaan praten.

De beslissing van de Raad Van State kwam op een goed moment voor premier Samaras. Er dreigde gisteren een regeringscrisis. Samaras had wel een voorstel gedaan, net voor de vergadering met zijn coalitiepartners: er zou een tijdelijk comité worden opgericht dat zou beslissen welke journalisten zouden worden aangenomen om een programmaring te maken tot NERIT operationeel is. Die tijdelijke omroep zou voor haar werk advies kunnen inwinnen van bijvoorbeeld BBC. De beslissing van de voorzitter van de Raad Van State lijkt een dergelijke oplossing wat wind in de zeilen te kunnen geven.

Maar voorlopig blijven Venizelos en Kouvelis daar weigerachtig tegenover staan. Ze moeten hun achterban er namelijk van zien te overtuigen dat zij als coalitiepartners toch iets in de pap te brokken hebben. Die indruk bestaat namelijk helemaal niet op dit moment. Ze lijken maar wat achter Samaras en de feiten aan te hollen, en zeker voor een ambitieus man als Venizelos is dat compleet onverteerbaar.

Dus krijgen we een nieuwe gespreksronde, morgen woensdag. Er staat veel op het spel, maar ze zijn wel bang om de regering te laten vallen over de kwestie ERT. Ook de Grieken zitten niet meteen te wachten op verkiezingen, want op dit moment komt wellicht toch geen enkele werkbare coalitie uit die verkiezingen, tenzij Neo Dimokratia inderdaad zou beslissen om samen te gaan met Gouden Dageraad, zoals ik gisteren al schreef. Het lijkt vandaag iets minder reëel, maar het blijft toch wel een moeilijke situatie.

6 thoughts on “ERT mag terug uitzenden. Of toch niet?

  1. Zoiets kan alleen in G’land: de uitzendingen moeten doorgaan, maar het personeel is al ontslagen……

  2. als dat lukt, is meteen bewezen dat de meesten altijd al gewoon op hun krent lagen 🙂

  3. στη χώρα του παραλογου!!και της φαιδρας πορτοκαλεας.και του παρδαλου κατσικιου. στη χωρα που θελει 2 τροϊκες για να κυβερνηθει, και παρ ολλα αυτα ειναι ακυβερνητη σαν ενας Τιτανικος.

  4. In geval van nood kunnen ze altijd “De Kampioenen” uitzenden in het Turks gedubd.

  5. en ik zal vragen als ze in het aantwerps of west vloams gaan uitzenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *