Chimpansees met Griekse vlaggen

Vrijdag 15 juni: Antonis Samaras houdt zijn laatste verkiezingstoespraak op het Syntagmaplein. Eén van de punten die hij ter sprake brengt, is immigratie. Hij noemt de immigranten een “leger zonder wapens” dat de straten van Athene heeft overspoeld. Wanneer hij aan de macht komt, zal hij de daad bij het woord voeren en heel wat immigranten in “opvangcentra” stoppen. Verlaten legerkampen waar mensen achter prikkeldraad worden vastgehouden.

Hij zal ook de zogenaamde wet Ragkousis (voormalig minister van Binnenlandse Zaken onder Georgos Papandreou) afschaffen. Deze wet gaf de kinderen van immigranten, die in Griekenland zijn geboren, nooit het geboorteland van hun ouders hebben gezien, en vaak zelfs niet eens de taal van hun ouders spreken, de mogelijkheid om de Griekse nationaliteit aan te nemen. Voor Antonis Samaras, de man die de hele crisis rond de naamgeving van FYROM veroorzaakte in 1992, kan dit niet. Griek wordt je niet zo maar. Je moet het Griekse bloed in de aderen hebben stromen.

Of toch niet? Neem nu Yiannis Adetokubo. Zoon van twee Nigeriaanse vluchtelingen in Griekenland, die hier is geboren. Zijn ouders geven hem zowaar een Griekse voornaam, zo blij zijn ze dat ze in Griekenland terecht konden, nadat ze hun land waren ontvlucht. Yiannis is echter geen Griek, en kan het ook niet worden.

Yiannis Antetokoumpo op bezoek bij de Griekse premier, samen met zijn ouders

Yiannis Antetokoumpo op bezoek bij de Griekse premier, samen met zijn ouders

Of toch wel? Want Yiannis is boomlang, meer dan 2 meter. En Yiannis speelt graag basket. En hij doet dat erg goed. Zo goed dat de Amerikaanse NBA een oogje op hem laat vallen een paar maanden geleden. “Hola”, denkt men in Griekenland (het zal wellicht meer als “oppa” hebben geklonken), “laten we Yiannis  gauw de Griekse nationaliteit geven, zodat hij met de Griekse vlag kan gaan zwaaien in de NBA.” En zo geschiedde. Yiannis Adetokubo werd Yiannis Antetokoumpo en werd Griek. En niet alleen dat. Yiannis werd meteen ook bij de Griekse premier ontboden en kreeg nog een of andere onderscheiding. Het doet er niet toe welke, maar Samaras zelf krijgt in ieder geval wel de prijs voor hypocriet van het jaar, dacht ik zo.

Wie minder hypocriet is, is de partijleider van Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos. Die is, geheel in zijn ideologische lijn, niet onder de indruk van het feit dat Yiannis Antetokoumpo de Griekse nationaliteit heeft gekregen. In een interview op de privézender Kontra Channel, waar de fascist regelmatig te gast is, zei hij letterlijk “en als je naar een chimpansee een bal gooit, zal hij die dan niet vastpakken?”. Woorden van een partijleider die in een parlement in een land in de Europese Unie zit.

Als je een chimpansee een vlag in de hand stopt, zal hij daar ook mee gaan zwaaien

Als je een chimpansee een vlag in de hand stopt, zal hij daar ook mee gaan zwaaien

Er kwam geen kik van de Griekse premier die voordien nog stond te glimmen naast de aankomende NBA-ster. Uiteraard niet, want Nea Dimokratia is een partij geworden met veel extreem-rechtse elementen. Eerder deze week liet ex-minister van Openbare Orde Vyron Polydoras zich nog ontvallen dat Nea Dimokratia inderdaad een basis heeft tot samenwerking met Gouden Dageraad.

Al deze dingen worden gezegd op het moment dat de trojka de Griekse regering nog zwaarder onder druk zet om door te gaan met het besparingsprogramma. Als de doelstellingen niet worden gehaald, moeten er nieuwe maatregelen worden genomen, luidt de dreiging. Nieuwe maatregelen, die het extremisme in Griekenland nog meer in de hand zullen werken. Want ik neem aan dat niemand nog in twijfel trekt dat er een overduidelijk verband bestaat tussen de zware besparingen en de opkomst van het extremisme in Griekenland.

8 thoughts on “Chimpansees met Griekse vlaggen

  1. En ondertussen lopen de meer intelligente Grieken, die aan dat soort barbarisme (als synoniem voor racisme hier bedoelt) een tegenwicht kunnen vormen in het land zelf, het land uit.
    Blijft over alleen een hoopje ‘gespierde apen met meander tattoo’s die met de Griekse vlag zwaaien’ …
    En geen Troika die er graten in ziet dat een EU land sociaal alsmaar verder decadent verrechts en alsmaar duidelijker fascistisch wordt.

    Ik vertrek binnen 10 dagen naar het land van ‘Helden en Goden’ en ben heel benieuwd …

  2. Een chimpansee zal inderdaad een bal vangen die men hem toegooit. Hij heeft echter niet de neiging met diezelfde bal een gouden doelpunt te scoren, maar is eerder geneigd de werper te belonen met een proeve van zijn eigen excrementen.
    Aan deze brave 2meter neoGriek om een statement te maken.

  3. ik ben helemaal mee eens met Mixaloliakos. wij hebben dat vaak gezien chimpansees met Griekse vlagen
    [IMG]http://i44.tinypic.com/a2du1c.jpg[/IMG]

  4. Woorden van een partijleider die in een parlement in een land in de Europese Unie zit.
    Να το αναθεωρησεις . προκειται περι μπουρδελου σε ενα ξεφραγγο αμπελι σε μια ενωση μπαχαλο,ισως δουλική.
    ΥΓ. εχω εδω 3 πιθηκους μη γεννημενοι εν Ελλαδοι, μη εχωντες ελληνικη υπηκοοτητα ,ουχι την ελληνικη γλωσσα κατεχοντες, κουνανε και ελληνικη σημαια αλλα ειναι πολυ πιο ελληνες απ τα ουγκ.

  5. Zie EXPRESS.be “Het nieuwe Europa van Merkel : iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf”

    Ja, Christos, wat vindt je daarvan ?

  6. ba ba ba een echte politieker ik walg daarvan…

  7. Dat is iets wat ik dikwijls mijn leerlingen onder hun neus wrijf, Kaliopi. “Je bent steeds de eerste verantwoordelijke voor je daden!”

    Maar het Europa van Merkel betekent een erkenning van de faling van de Europese gedachte zoals de Europabaronnen het indertijd voor ogen hadden, hoor! We zijn nu net geëvolueerd van een transnationaal naar een supranationaal Europa.
    En dit supranationaal Europa is er ondanks alle complexe wetgeving en acties één van verschillende snelheden, een Europa van verschillende maten en verschillende gewichten, enz.
    Of misschien eerder een Unie die hopeloos worstelt met het hanteren van de verschillende maten en gewichten in Europa en geen blijf weet met die grote verscheidenheid, geen lijn kan trekken en zich (dankzij haar eigen stikkende bureaucratische complexiteit) steeds in een knoop wringt?

    En nu denkt madam M dat we toch maar best terug naar een transnationaal model moeten?
    Maar mij niet gelaten, hoor! Ik zie liever een goede samenwerking tussen verschillende staten dan een log, onwerkbaar, confederalistisch gedrog als het Europa van vandaag. Of zie ik dit fout?

    Ik vrees alleen dat het globaliseringsproces iets anders vereist.

    Anderzijds is het nu wel gemakkelijk zeggen voor Merkel! Duitsland is een land dat de voorbije 20 jaren als geen ander het subsidiëringsstelsel van de Unie heeft uitgebui(aa)t. Alle achtergestelde regio’s en sectoren dik heeft weten te spijzen. Dus nu Duitsland er goed voor staat laten we de rest maar stikken (“als ze toch niet mee willen”, hé, dan maar “iedereen is zelf verantwoordelijk” en de kous is af!)

  8. “als je naar een chimpansee een bal gooit”… Ongelovelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *