Toeristische campagne of oproep tot de Grieken?

Minister voor Toerisme Olga Kefaloyianni stelde gisteren een nieuwe toeristische campagne voor. Niet zo maar een campagne om toeristen te lokken, maar een campagne om de Grieken aan te sporen om de toeristen een aangename ervaring te geven. Het gebeurt nog te vaak dat taxichauffeurs de argeloze toerist te veel geld aanrekenen, of dat de schotels in de taverna te hoog geprijsd staan.

Maar dat is niet het enige waar het om gaat. Op de stranden zijn er Grieken die luide muziek meenemen, hun sigarettenpeuken gewoon in het strand of tussen de keitjes uitduwen en de lege bekers, flesjes en blikjes van hun frappé, water of Red Bull gewoon op het strand achterlaten.

Het is een nobel idee, zeker nu het toerisme aanzwelt. Er zijn dit jaar veel meer toeristen aangekomen op de Griekse luchthavens dan de vorige jaren. Het is een feit dat de televisiebeelden en berichten van stakingen en rellen de vorige jaren de mensen hebben weggehouden. Bovendien zien toeristen er nu van af om naar Turkije of Egypte te reizen en hoe cynisch ook, dat heeft natuurlijk ook een invloed op het toerisme in Griekenland.

Maar ik heb er toch ook een beetje mijn vragen bij. Het toeristische seizoen is volop bezig, dus tijdstip is wel een beetje laat. En het is ook nog maar de vraag of de Griekse mentaliteit met dit filmpje kan worden veranderd. Vorige acties hebben al laten zien dat er weinig impact is. Misschien helpt enkel een repressief beleid? Beboeten dus, wanneer je vervuilt, of betrapt wordt op het afzetten van toeristen? Dat past in wat ik heel veel mensen zo vaak hoor zeggen: “we hebben een junta nodig om ons goed te gedragen”.

En de titel dan: Griekenland, het rijkste landvan de wereld. Dat mag misschien wel zo zijn voor diegenen die binnenkort petroleum gaan boren (want na de proefboringen blijkt dat er toch wel heel wat reserves onder de zeebodem zitten). Misschien is dat wel een goeie slogan om de trotse Griek wakker te maken, maar die trotse Griek heeft zich de voorbije decennia allesbehalve voorbeeldig gedragen. En er zijn ondertussen zo veel Grieken die een dergelijke slogan een slag in het gezicht zullen vinden.

Grote tegenstellingen toch telkens weer in Griekenland. Maar laat ons hopen dat de toeristen dit jaar in ieder geval een prettige ervaring hebben, zodat ze blijven terugkomen. En dat ze toch ook wat van hun zuurverdiende centen in de plaatselijke economie spenderen, want laat ons eerlijk zijn: de meeste toeristen zitten in de all-in hotels en verblijven niet in de kleine hotelletjes die je over het hele land kunt vinden.

13 thoughts on “Toeristische campagne of oproep tot de Grieken?

  1. Oh my… als ze als eens zouden stoppen met dat als vanzelfsprekend beschouwde idee dat Griekenland het mooiste land ter wereld zou zijn… Dat is echt een idee dat volstrekt algemeen aanvaard wordt, te pas en te pas verkondigd wordt als het evangelie, en nooit ergens nader verklaard of genuanceerd wordt…

    Mooi ja, maar waarom per se ‘het mooiste’… Wat voor belang heeft dat?
    Hoe zou dat kleine landje nu ooit het mooiste kunnen zijn…

    Al die opgepompte trots, alsof ze ergens een complex moeten compenseren. Zolang ze dat niet afleggen, zal er toch niks ten goede veranderen. Dan zal het toch altijd de schuld van de anderen zijn, die ‘jaloers’ zijn.

    Wat een achterlijke campagne… waarschijnlijk moesten er ergens wat fondsen achterover gedrukt worden.

  2. En dat terwijl Grieken in het buitenland zelf altijd de hoogste eisen stellen. Ze weten wel hoe het hoort, maar ja zelf die service verlenen is toch net even anders.

  3. Hans ik ben met je eens, tot dat je begint te twijfelen aan de nobele ideeën van Olga. maar er is een verklaring. griekenland is mooiste land ter wereld voor de grieken die nooit iets anders hebben gezien dan hun dorp. ironisch is wel dat al de vuilnis zien ze niet. er zijn genoeg grieken die weten dat de aarde meer mooie plekken heeft.

  4. Zit er bij ons misschien nog een spreekwoord vast dat zegt dat ‘eigen lof,stinkt’?:)
    Grieken hebben daar echter geen problemen mee maar tja,ze zijn de enigen niet.Beter geen kritiek uitbrengen tegen een Fransman als het over zijn land gaat.

  5. fantastich Tzimi! Dat kan toch niet echt van 1992 zijn…?? Ik gok ergens begin jaren ’70?

  6. το 70 δεν ειχαμε τηλεοραση, Χανς . αλλα υπαρχουν και μεταγενεστερες και ο Γλαρος η πελεκανος ειναι πασιγνωστος ,μεχρι και τα ημισκουμπρια τον χρησιμοποιησανε
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=TlCKNYjMOJc

  7. ade pali daar gaan we weer zeker zijn er overal ter wereld prachtige plaatsen… en wie deze slogan bedacht heeft… niet slecht deze slogan is een doordenkertje… met ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ bedoelen ze niet het rijkste economische land van de wereld… maar aan de andere kant valt deze slogan weer op gezien de huidige economische situatie,
    en wat jij zegt @ tzimi dat er Grieken zijn die nooit iets anders gezien hebben dat kan, maar de Grieken die ik ken hebben hebben wel meer gezien dan alleen maar Hellas, mijn tantes bv die 1 keer paar jaar naar het buitenland gaan met de kapi en ook verschillende zeelui die de hele wereld hebben doorkruist zeggen tegen mij Griekenland en nog eens Griekenland en nog iets deze campagne gaat over de stranden en je moet weten dat Griekenland de tweede meeste blauwe vlagen van europa heeft dus ergens klopt deze video wel…

    stranden Griekenland
    http://griekenland.net/vakanties/stranden/

    blauwe vlag
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_Vlag

  8. Dit is een mooie campagne; en ik heb heel wat plekken gezien wereldwijd, en vind zeker dat Griekenland heel veel te bieden heeft. Ik reis zelf het liefst in Greiekenland, de sfeer, de plaatsen, en de nabijheid van alles. De sfeer, en zover hoef je niet te zoeken, is altijd heel ontspannend. Toen ik hier 9 jaar geleden aankwam en met jongeren sprak, vroeg ik me altijd af waarom ze weinig naar het buitenland reizen. Nu begrijp ik wel ten dele waarom. Elk land heeft een dergelijke campagne, en qua kostprijs, ok, zoveel is het niet. Vraag maar eens rond wat een creatief persoon vraagt, en terecht. Deze reacties hierboven vind ik behoorlijk zagen en vitten, omdat we willen zagen en vitten.

  9. sorry @ pieter, ik zal wel een zagevent zijn, maar ik blijf het een oubollige, oncreatieve campagne vinden. Ook technologisch loopt het 20 jaar achter. Overigens ben ik daarmee niet alleen: ga maar eens naar commentaren op YouTube kijken, van Grieken. En natuurlijk heeft Griekenland veel te bieden; en er zijn in het verleden ook geweldige campagnes geweest (bv Live your myth in Greece), maar of je daarom meteen maar moet vinden dat Griekenland het beste is en al de rest de moeite niet loont… pfff…

    Ik was overigens gisteren nog op een strand waar niet 1 vuilbak te bespeuren was.

  10. @ Hans, ik zeg niet dat Griekenland het beste is, het heeft zlleszins zijn waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *