Eerste golf van ontslagen in de openbare sector

Terwijl ik dit schrijf, weten we nog niet of de eurogroep de uitbetaling van de nieuwe schijf van de noodlening aan Griekenland zal goedkeuren. Krijgt Griekenland 8,1 miljard euro in 1 smak, of zal het toch in kleinere delen worden uitbetaald? Eigenlijk doet het er gewoon helemaal niet toe. Het is werkelijk elke keer hetzelfde wanneer een nieuwe schijf moeten worden uitbetaald. Want Griekenland houdt zich niet aan de deadlines. Of Griekenland heeft de beoogde resultaten niet behaald die in het programma stonden.

Waarom doet het er niet toe? Omdat het werkelijk nergens toe leidt. Om deze schijf te krijgen, moest Griekenland ter waarde van 2,5 miljard euro privatiseren. Dat bedrag is niet gehaald, hoewel alles in de etalage staat tegen een spotprijs. Op het allerlaatste moment is de verkoop van de openbare gasmaatschappij DEPA door Gazprom afgesprongen en andere privatiseringen schijnen ook al niet te lukken. Niet verwonderlijk: wie wil er nu in Griekenland investeren? Er is geen koopkracht meer, dus een buitenlandse investeerder zal wel twee keer nadenken. Binnenlandse investeerders kunnen er misschien anders over denken en misschien krijgen de Griekse oligarchen alles op een schaaltje aangeboden, met complimenten van de trojka.

En dan gaan we nu over naar het volgende hoofdstuk: ontslagen in de openbare sector. Na de regeringsherschikking wilde de trojka weten hoe menens het de nieuwe minister van Structurele Hervormingen wel was. “Heel menens”, zei die. Waarop de afgevaardigde van het IMF zei: “laat dat dan maar eens zien en begin dan maar eens in je eigen ministerie met mensen aan de deur te zetten.” 50 ambtenaren moeten er uit bij Kyriakos Mitsotakis. Het goede voorbeeld als het ware. En daar komen er nog 12.450 bij. Die gaan allemaal in een mobiliteitsreserve terecht komen.

Ze worden van hun taak ontheven en mogen thuis blijven gedurende 8 maanden, met 75% van hun loon. Als er in die periode geen andere job voor hen wordt gevonden, worden ze ontslagen. Tegen eind juli moet al een lijst met 5000 namen klaar zijn.
Het gaat om de volgende beroepsgroepen:

  • 2.500 mensen van het bewakingspersoneel van de scholen en van de schoonmaaksters. Velen onder hen zijn al maanden niet betaald.
  • 2.000 leerkrachten 
  • 500 ambtenaren die op de ministeries werken

Eind september zal de complete lijst met de 12.500 namen klaar zijn, die aan de trojka zal moeten worden overhandigd. Volgende beroepsgroepen zullen daar in worden opgenomen:

  • Gemeentelijke politie: die wordt opgeheven en ondergebracht bij de gewone politie. Het gaat om 3500 mensen. Er zullen testen volgen voor de gemeentelijke politieagenten (die geen wapen mogen dragen) om te zien hoe ze in wapentesten en dergelijke zullen presteren. Als ze in de test voor gewone politieagent niet slagen, worden ze ontslagen.
  • 1.500 leerkrachten die hun beroep niet uitoefenen (wat in de praktijk betekent dat ze niet voor de klas staan, maar in de bureaucratische molen van het ministerie zijn opgenomen)
  • 2.000 ambtenaren die werken voor de locale besturen.

Het is duidelijk dat onderwijs zwaar onder vuur komt. Het is het recept van besparingen dat we hebben gezien overal waar het IMF voorbij komt: gezondheidszorg en onderwijs hebben het zwaarst te lijden. Er mag dan overal wel vet op de soep zitten, maar het lijkt er toch wel sterk op dat men gewoon een excelletje met cijfers heeft gehanteerd om te zien we er uit moet. De mensen die op de ministeries zitten en die politiek benoemd zijn, van wie je je afvraagt wat ze bijdragen aan de gemeenschap, die blijven de belastingbetaler veel geld kosten en die gaan er vooralsnog niet uit. Deze oplossing lijkt weer eens heel snel te zijn genomen (zeker als je nagaat hoelang Mitsotakis op zijn post zit: die kan toch moeilijk beweren dat er maanden van grondig werk zijn verricht).

En gezien de Griekse economie nog steeds aan geen opleving toe is, is het nog maar de vraag of het op dit moment opportuun is om koopkracht weg te nemen. De ambtenaren waren nog de weinigen die geld uitgaven in Griekenland. Als nu blijkt dat die ook nog eens hun job dreigen te verliezen, houden die de knip op de beurs en zal er nog minder geld rollen.

En de reacties zullen niet uitblijven. Eergisteren protesteerde de gemeentelijke politie al op het Syntagmaplein. Gisteren werd de burgemeester van Athene opgejaagd en kreeg hij rake klappen toen hij uit de vergadering van Griekse burgemeesters kwam. Volgens sommige bronnen zou hij zijn aangevallen door vakbondsmilitanten van de werknemers van de locale besturen, volgens anderen zouden provocateurs daarvoor verantwoordelijk zijn, om de vakbonden in diskrediet te brengen. Hoe dan ook: de gemoederen raken weer verhit. Vandaag was er al een 24-uren staking van de locale besturen en ook morgen blijven de gemeentebesturen gesloten.

Nu zitten velen nog op het strand, maar in september zou het wel weer eens een warme herfst kunnen worden. Premier Samaras zegt wel dat hij niet bang is om eieren te breken, maar omeletten hebben we nog niet gezien.

9 thoughts on “Eerste golf van ontslagen in de openbare sector

  1. We moeten ophouden de trojka de schuld van alles te geven. Dat buitenlandse investeerders wegblijven is omdat er geen vertrouwen is in de Griekse politiek. Het gaat dus om vertrouwen en de politiek laat niets zien om dat vertrouwen te verbeteren. Ze prutsen maar voort. Een goed voorbeeld geef je zelf al. De overheid snijdt in de kwetsbare groepen en niet in hun eigen vlees. De lagardelijst en de te dure nutteloze ambtenaren die hun baantje niet hebben gekregen omdat ze zo goed zijn, mogen onaangetast blijven. Dat soort clientisme maakt investeerders bang. Je kan met Griekenland geen zakelijke afspraken maken en het is nog maar de vraag of je morgen nog wel vrienden hebt. Dat maakt het klimaat in Griekenland onaantrekkelijk voor investeerders en daar kan de trojka niets aan doen.

  2. Wat ik me afvraag, waarom hoor je niks of weinig van de Griekse jongeren, moeten die niet stilaan pislink worden omdat een paar oude lijken in het parlement hun toekomst en hun land naar de filistijnen helpen (en hebben geholpen)? Je zou toch denken dat die het meest getroffen worden, zeker op de lange duur. Alle protest komt nu van ambtenaren die hun baantjes dreigen te verliezen die ze door clientisme hebben verkregen zo lijkt wel.

  3. @Bruno: over politisering gesproken: hoe zit het eigenlijk met kabinetten? Bestaat dat ook in Griekenland? In Vlaanderen is dat de laatste jaren weer enorm aan het ontsporen. Zelfs in steden als Antwerpen is er gewoon een parallelle administratie uitgebouwd, waar er geen enkele controle op is, maar die wel heel dik betaald wordt, incl. bedrijfswagen enz. op kosten van de gemeenschap! Open VLD schreeuwt nu overal dat er minder ambtenaren moeten zijn, maar heeft het dan duidelijk niet over de cabinettards…

  4. @Natasa, veel jongeren geloven, net als vele Grieken, dat de trojka de schuld is van alles; alles zal dus beter gaan zodra die weg is. Zolang ze dat geloven, blijven ze hopen. Nog vele anderen trekken gewoon weg, naar het vreselijke buitenland. En dan is er nog een onderstroom die wel degelijk protesteert, maar die worden steevast gerecupereerd door ‘anarchisten’, Syriza en KKE, en dus meteen in het systeem gerecycleerd. Tenslotte mogen we niet vergeten dat het succes van Chrysi Augi grotendeels bij de jongeren ligt. Dat is ook protest. Bovendien is dit ook nog een generatie (de laatste?) die kan teren op de geaccumuleerde welvaart van hun ouders – velen krijgen huisjes en gronden, en leven van de pensioenen van hun ouders. Het probleem is dus vaak niet zo acuut.

    Ik denk niet dat we moeten denken dat alles terug zoals vroeger wordt. Zelfs bij economisch herstel zal dat eerder van het zuid-Amerikaanse type zijn: sommigen zullen er steenrijk van worden, maar voor vele anderen zal het heel povertjes blijven. Het snijden in het openbaar onderwijs is al meteen een eerste ferme aanzet daartoe – het einde van de sociale mobiliteit. Wie een priveschool kan betalen zal een onoverbrugbare voorsprong opbouwen.

  5. Het is niet te hopen, maar helaas wel te verwachten dat de grote Uncle Sam puppet master zijn/haar vorm van welvaart verder naar Europa gaat exporteren:47,5 van de 315 miljoen(15%, of 1 op de 6) Amerikanen zijn dagelijks voor hun eerste levensbehoeften van de zgn “voedselbonnen” afhankelijk.In Mississippi ligt het percentage op 22%; In Washington op 23%.

    Dát is het Europese toekomstbeeld, wanneer we het wereldomspannende NeoCon marktsysysteem de gelegenheid blijven geven deze economische lijkwade verder over de EU-27 en aanliggende gebieden – ons allen gelijkelijk smorende – heen te trekken.

    Dan is het voor de Grieks tot de Letse jeugd: “Vluchten kan niet meer”; dan “Dooft het Licht”.

  6. Dank @Bruno voor je tweet van het Levy Institute.Ik plaatste daar zojuist een stuk in de bovenstaande vein.Hoe lang geleden zeurde ik hier al niet over die “internal devaluation?”

  7. Dank @Bruno voor je tweet van het Levy Institute.Ik plaatste daar zojuist een stuk in de bovenstaande vein.Hoe lang geleden zeurde ik hier al niet over die “internal devaluation?”Paar jaar al!

  8. Zuid-Afrika en Griekenland liggen duizenden KM’s uit elkaar. Toch hebben ze net als de rest van de wereld te maken met eenzelfde probleem; Een corrupte financiële sector. Persoonlijk zit ik heel diep in deze materie.

    Hoe je het ook wendt of keert we zijn allemaal afhankelijk van geld. De “productie” hiervan is in handen van particuliere instellingen. Om een heel lang verhaal kort te maken, ik zie in onderstaande bericht een kleine vonk… Het zou mooi zijn als de vonk overslaat en een einde maakt aan het corrupte monetaire systeem dat alleen kan overleven als er slachtoffers (Griekenland) vallen: http://www.earth-matters.nl/11/8085/verborgen-nieuws/south-african-reserve-bank-was-served.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *