Alexis Tsipras opnieuw voorzitter van SYRIZA

Slavoj Zizek, Alexis Tsipras, Oliver Stone

Slavoj Zizek, Alexis Tsipras, Oliver Stone

Voor sommigen is hij de man die in het oog moet worden gehouden, en wordt hij misschien de volgende premier van Griekenland. Voor sommigen, zoals Hollywoodregisseur Oliver Stone of Sloveens filosoof Slavoj Zizek, is hij zelfs de toekomst voor Europa.

Alexis Tsipras is in ieder geval de leider die er in geslaagd is om zijn partij van een extreem-linkse zweeppartij van om en bij de 5% uit te bouwen tot een partij die ruim 25% van de Griekse stemmen heeft gekregen. Hoewel dat natuurlijk ook voor een deel de verdienste kan zijn geweest van de twee voormalig grootste partijen PASOK en Nea Dimokratia, die de kiezer niet meer kunnen overtuigen.

Diezelfde Alexis Tsipras is gisteren op de laatste dag van het congres van zijn partij opnieuw tot voorzitter verkozen, met iets meer dan 74%.

Dat congres toonde toch wel een paar zwakheden van de partij, die er wellicht voor verantwoordelijk zijn dat Tsipras niet meteen de volgende premier zal worden. SYRIZA is eigenlijk een partij met allerlei kleine fracties. Het is eigenlijk een soort coalitie van kleinere groeperingen. De grootste groepering binnen de partij, heet SYNASPISMOS, ingewikkeld genoeg het Griekse woord voor coalitie.

Tijdens het congres moest die “coalitie” worden opgeheven, om een meer rechte lijn in de partij te krijgen, want op dit moment heb je mensen uit verschillende fracties van de partij, die vaak tegengestelde dingen zeggen. De Griekse kiezer (en hij niet alleen) raakt daar danig door in de war. Eén van de belangrijkste figuren binnen de partij, Manolis Glezos, 91, bekend van het neerhalen van de swastika van de Akropolis, was daar niet blij mee en liet zijn ongenoeg publiekelijk blijken op het congres. Dat een kopstuk van de partij het niet helemaal eens is met de voorzitter, zorgt natuurlijk ook niet echt voor veel vertrouwen.

En ook de retoriek van Tsipras zorgt voor verwarring. Een jaar geleden klonk het nog dat de leenovereenkomst voor SYRIZA niet geldt. Dus als SYRIZA aan de macht komt, dan zou het zijn alsof er geen leenovereenkomst met de trojka is, en dan zou Griekenland zijn eigen zin doen. Vrij utopisch natuurlijk, en Tsipras wist dat ook wel. Het was een retoriek die je misschien kunt verwachten van een partij van 5%, maar niet van een partij van 25%.

Dus nu klinkt het al helemaal anders. De leenovereenkomst geldt nu wel voor Tsipras, maar de voorwaarden moeten worden aangepast. Zo heeft hij wel een aantal voorstellen die relatief aannemelijk klinken, maar wellicht de harde kern van zijn partij dan weer zullen vervreemden. Nee, het is niet makkelijk om voorzitter te zijn van SYRIZA.

Er kwamen zo veel verschillende geluiden van het congres dat de partij afgelopen weekend had georganiseerd, dat het wel duidelijk wordt waarom niet meer Grieken gecharmeerd worden door de boodschap van SYRIZA. Een volwaardig alternatief voor de huidige regering, is de partij duidelijk (nog) niet.

One thought on “Alexis Tsipras opnieuw voorzitter van SYRIZA

  1. Klinkt allemaal wel erg wanhopig en krampachtig om een beetje politieke macht te vergaren. En dan ? Zonder visie kom je niet echt ver en verandert er met SYRIZA, met of zonder Alexis Tsipras, niet veel voor Griekenland en de Grieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *