Nationaal bestuur vs. gemeentebestuur

Vandaag vindt wellicht de meest cruciale stemming ooit plaats in het Griekse parlement. Voor het eerst gaat moeten worden gestemd voor het ontslagen van ambtenaren, iets wat geheel tegen de traditie van de Griekse politicus in gaat. Het maakt dan ook indruk dat Kyriakos Mitsotakis de minister is die mensen de laan moet uitsturen. Hij is namelijk de zoon van de politicus die verantwoordelijk is voor de grootste rousfetia (politieke benoemingen) in de Griekse politiek, Konstantinos Mitsotakis, iets waar zelfs de Financial Times een bericht over schreef.

Het lijkt er ook wel op dat de nationale overheid de bal heeft doorgekaatst naar de gemeentebesturen, want de meeste ontslagen vallen daar. De ambtenaren die met politieke benoemingen op de ministeries terecht zijn gekomen, blijven (uiteraard) buiten schot. Blijkbaar had de overheid zich wel verkeken op de maatregel, want er is enorm veel weerstand gekomen van de burgemeesters. Niet dat die zich niet hebben bezondigd aan rousfeti, natuurlijk, want ook bij de gemeentebesturen zitten zeker ambtenaren van wie je je afvraagt hoe ze aan hun postje zijn geraakt.

Maar vooral het feit dat de gemeentelijke politiek wordt opgedoekt, en dat het bewakings- en schoonmaakpersoneel van de scholen er uit moet, ligt erg moeilijk. Bewakingspersoneel is er nog maar vanaf 1999. Men heeft de posten in het leven geroepen om de scholen te controleren op drugs en op geweld. Ouders zijn bang wat er gaat gebeuren als de bewakers er niet meer zijn.

Om de spanningen met de gemeentebesturen te bedaren, heeft de premier gisteren, in samenspraak met de vice-premier Venizelos en minister van Financiën Stournaras samen gezeten om te zien of ze nog wat aan de maatregelen kunnen sleutelen. Het is eens te meer een bewijs van de oppervlakkigheid waarmee de beslissing tot ontslagen is genomen. Er is geen overleg gepleegd, men heeft helemaal niet samen gezeten met de gemeentebesturen om te zien waar er overtollig personeel was. Maar het is eigen aan de Griekse politici: geen doordacht beleid en zeker al geen beleid dat gericht is op efficiëntie. Zelfs niet onder dwang van de trojka, die maar geen vat krijgt op de situatie en dan maar gewoon blijft verder werken met excelletjes in de hand.

Maar goed, er is dus aan de maatregelen gesleuteld. De overheid heeft besloten dat 10% van de gemeentelijke politie in dienst mag blijven en niet zal worden opgenomen in de nationale politierangen. Dat zou de weerstand van de burgemeesters wat moeten bekoelen. Maar de toegeving blijft daar niet bij. Leden van de gemeentelijke politie en van het bewakingspersoneel die een doctoraat hebben behaald, zullen ook niet in de mobiliteitsreserve worden opgenomen. Nu is het wel zo dat veel Grieken hogere studies hebben gevolgd en dan toch een beroep uitoefenen waar die kwalificaties niet nodig zijn. Maar een bewaker in de scholen die een doctoraat heeft? Nee, dan hebben we nog niet gezien. Maar het klinkt wellicht wel goed in de oren van politici, hoewel het voor de modale Grieken totaal van de pot gerukt is.

Het is daarom nog afwachten of de spanningen tussen nationale overheid en gemeentebesturen hiermee kunnen worden bedaard.  Vanavond is er in ieder geval weer een afspraak op het Syntagmaplein, wanneer er binnen in het parlementsgebouw zal worden gestemd. Afwachten wat het wordt.

Morgen komt overigens Duits minister van Financiën Schäuble op bezoek. Niet meteen de beste timing, maar de man zal wellicht nooit welkom zijn in Griekenland. Dat wordt wellicht nog maar eens een woelige dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *