Aardbeving

Het was weer even schrikken een kwartiertje geleden. We zaten op ons balkon en het was opvallend dat de vogels stil waren. Opeens begon alles stevig te schudden en hoorde je dat typische gegrom, gedurende een lange periode. Ondertussen is duidelijk dat het om een beving van 6,5 Richter ging, met epicentrum in de buurt van Patras, op 10 km diepte, en voelbaar in zowat heel Griekenland (vooral Zakynthos, Kefalonia, maar ook in Attica en Lamia). In de buurt van het epicentrum is er melding van behoorlijk wat schade en mensen zijn in paniek de straat op gerend (in zover ze zich staande konden houden). Mensen in de buurt beweren dat ze nog nooit dergelijke zware beving hebben gevoeld. In de media is sprake van de zwaarste aardbeving in de recente Griekse geschiedenis. Men bedoelt dan niet de intensiteit (schaal van Richter), maar wel het gevoel. Dat heeft te maken met het feit dat het epicentrum dicht tegen het aardoppervlak lag.

Mensen die in oude huizen wonen, wordt aangeraden om niet terug binnen te gaan, maar te wachten op mogelijke nabevingen. Eveneens dienen de huizen weer te worden gecontroleerd om te zien of ze nog veilig zijn.

In de buurt van het epicentrum zouden huizen zijn ingestort en zouden er zich mensen onder het puin bevinden. 1 persoon is om het leven gekomen. In een dorpje in de buurt is een elecktriciteitspaal naar beneden gekomen en is er brand uitgebroken. Seismologen verwittigen dat er zeker nog stevige nabevingen zullen volgen, dus het blijft opletten.

Meer informatie over deze beving: European-Mediterranean Seismological Centre.

Update 19u00: balans van de aardbeving – 2 doden en 37 gewonden. Dat het ernstig was, kunt u op de beelden zien. Premier Karamanlis volgt de gebeurtenissen vanuit Oostenrijk. Of het toevallig is dat hij zich daar bevindt? Zie 2 posts geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *