Griekse overheid schrapt het “computerverlof”

Het bericht is de hele wereld rondgegaan: Griekse ambtenaren die met een computer werken, hadden recht op 6 extra dagen verlof. Het is één van de zo vele absurde voordeeltjes die aan de ambtenaren werden gegeven. Het geeft natturlijk weer die bepaalde indruk over de Grieken: lui, verwend, met absurde voordelen waarvan de hardwerkende Noordeuropeaan nog niet zou durven dromen. Maar laten we wel wezen: ook de werknemer in de Griekse privésector durft daar niet van te dromen. En die is even boos als de Noordeuropeaan over dit soort dingen.

Voor mij persoonlijk ligt het echte nieuws echter elders, en wel om twee redenen.

  1. Waarom heeft het zo veel jaren geduurd voor die bizarre voordeel werd afgeschaft? We mogen er van uitgaan dat de trojka hier de touwtjes in handen heeft. Al drie jaar lang. Waarom is daar nooit eerder iets over gezegd? Zo moeilijk kan het niet zijn geweest om dit voordeel af te schaffen. Misschien had het zelfs meer opgeleverd als het van in het begin was toegepast, zodat er minder ontslagen nodig zouden zijn geweest.
  2. Wie engiszins vetrouwd is met de Griekse openbare sector, kan zich vragen beginnen stellen over welke computers het precies gaat. Anno 2013 zijn grote delen van de openbare diensten nog steeds niet geïnformatiseerd. In de grote steden valt het allemaal nog wel mee, maar in de kleine dorpen en op kleinere eilanden gaat alles nog in grote boeken en dossiers, die op tijd en stond wel eens verloren raken. Is dat niet iets waar aandacht zou aan moeten worden besteed? En niet alleen dat: de verschillende diensten zijn niet eens geïntegreerd. Elke dienst heeft zijn aparte computersysteem, en als burger mag je naar de verschillende diensten rennen om je papierhandel in orde te krijgen. Vaak moet je daarvoor een dag vrij nemen, want de wachtrijen zijn nog steeds ellendig lang. Behalve als je in de openbare sector werkt: dan krijg je daar gewoon verlof voor om alles in orde te krijgen.

Ga in Athene eens kijken naar de belastingsdiensten. De weinige computers die daar in gebruik zijn, komen allemaal nog van de Olympische Spelen. ik herken ze want de codes die werden gebruikt voor de inventarisatie, plakken er nog steeds op. De systemen draaien allemaal op Microsoft Windows 2000. Een bestuurssysteem dat door Microsoft al lang niet meer wordt ondersteund. De ondersteuning wordt dan ook uitbesteed aan een bepaalde firma, met goeie banden met de politiek, die voor de support exuberant hoge bedragen kan aanrekenen, omdat er toch niemand meer te vinden is die dit oude systeem nog ondersteunt.

Het lijkt me dat er nog veel werk aan de winkel is, maar ik zie geen enkele vooruitgang. Het zal dus wellicht weer niks worden.

14 thoughts on “Griekse overheid schrapt het “computerverlof”

  1. Hier op Kreta heb ik al diverse vergeelde museumstukken zien staan. Op sommige beeldschermen kan je de contouren van het veelgebruikte formulier zien zelfs al staat die monitor niet aan. Het formulier is in de fosforlaag van het beeldscherm ingebrand.Zelfs Win95 zie je nog hier en daar in gebruik.

  2. Bruno, Neen, het zal weer niks worden. 20 jaar wonen in Griekenland (Korfoe) en ik zie dat het hier nog altijd verder gaat met “doen wat ze willen” en degene met de meeste privileges roepen het meest. Zal de Trojka iets veranderen onder de bevolking? Er is geen vooruitgang,noch van hogerhand noch onder de bevolking.

  3. Er is nog zoveel onzin en verspilling, ik word er moedeloos van.
    Vanochtend heb ik een stapel schoolboeken van onze dochter van vorig jaar 3e klas gymnasio apart gelegd die totaal ongebruikt zijn. Dit gebeurt al jaren. Helemaal nieuw, die kunnen dus naar de afval en ondertussen delen ze op de scholen alweer de nieuwe boeken uit en weten ze van gekkigheid niet meer waar ze binnen onderwijs moeten bezuinigen. Waar is in hemelsnaam de logica?? Ik heb zin om alle ongebruikte boeken van heel G’land te verzamelen en voor de deur van de minister van onderwijs te deponeren. Zo …..dit moest ik even kwijt.

  4. Duitsland (om maar een land te noemen) is al jaren geleden overgeschakeld op zgn. “Open Source” software (Linux, e.d.) voor de publieke sector (overheid, scholen, universiteiten) die gratis en voor niks te verkrijgen is en een uitstekend alternatief is voor de corporate software van Microsoft, IBM, Oracle en al die andere (te) machtige groten der aarde. Als GR werkelijk zo “anti-kapitalistisch”, “links”, “anarchistisch” enz. zou zijn zoals ze aan zichzelf toeschrijven dan zouden ze al lang hebben nagedacht over dit soort voor de hand liggende zaken.

    Bruno, volgens mij geldt deze computer-bonus (“επιδομα οθονης” of zoiets dergelijk in die geest – hebben we het over hetzelfde?) ook voor de privé-sector. Het grote verschil is dat deze toeslag in je salaris wordt ingebouwd (de breakdown op je salaris strookje wordt gewoon herberekend) en bij de openbare sector krijg je dit bedrag er expliciet bovenop.

  5. “Lui”, Bruno ?

    Lui is, voor een Griek, mooi : teBELLI.

    En wat mooi is, moet toch blijven zeker.

  6. En wanneer wordt eindelijk eens een begin gemaakt met het openbreken van al die beroepsgroepen op sleutelposities bij het beter funktioneren van de samenleving.
    Dat was volgens mij al lang voor het Trojka-Bewind een hot item.
    Of zijn die juist gebaat bij het NIET aanpakken.

  7. @Roel, hoe zou dat ooit kunnen? Een commissie op een prijs van 0 Euro is 0… waarom zouden ze dat in huis nemen??

    Los daarvan is het natuurlijk ook niet zo dat je een open source software neemt en dat de kous daarmee af is; iemand moet dat spel wel onderhouden natuurlijk… in Griekenland verzeil je dan al snel in het Windows 95-verhaal van Bruno boven…

  8. Niet enkel Griekenland is in dit bedje ziek. Hamer en aambeeld zijn werktuigen van de smid, dat vindt iedereen normaal. Maar een computer is het gereedschap van een bureauman, dat is al heel wat anders. Dan is het plots weer een technische aangelegenheid.
    Hoe dikwijls hoor ik: “ik werk met een computer” en is dit beperkt tot het invullen van voorgekauwde formuliertjes en routines.
    Netwerkaansluitingen, macro’s opstellen, effe afwijken van “hoe het op de cursus geleerd werd” lijkt een onoverkomelijke opgave.
    Al mijn gehele leven vind ik het ongehoord hoe neergekeken wordt op technische beroepen en hoe broekverslijten achter een bureautje als hoogste ideaal voor zoon of dochter gezien wordt.
    Een mens heeft in zijn job creativiteit nodig, anders wordt het een frustrerende martelgang.
    Tijdens mijn loopbaan aan de Antwerpse Haven zag ik hoe één, finacieel onhafhankelijke burgelijk ingenieur, zonder politieke verplichtingen en een ploegje enthousiaste medewerkers een aardverschuiving kunnen realiseren op informaticagebied.
    Persoonlijke ambitie en opportunisme moeten dan wel even op nummer twee gezet worden, na werkplezier.
    Ik vrees dat Griekenland een tekort heeft aan zulke visionaire idealisten en gemakzucht primeert.

  9. Ok vraag me af Penimeni of dit land een negatieve invloed heeft op z’n bevolking want Grieken in het buitenland zijn wel creatief,komen overal in sleutelposities over,zijn flexiebel enz.Kijk maar naar wat ze alom verwezelijken.griekse namen dagen overal op maar in eigen land zijn het erg gemiddelde mensen ‘geworden’.Al de uitblinkers zitten in het buitenland.Probeer hier maar eens een goeie technieker te vinden die een oplossing ‘zoekt’,zich inzet en je achteraf niet stroopt bij de afrekening.En meestal is het geleverde werk dan van korte levensduur.
    Ambitie is volgens mij noodzakelijk maar niet als het gepaard gaat met opportunisme maar hoe krijg je dat eruit onder de huidige omstandigheden . We zitten nu vast in een graaisysyteem :als er ergens een klus te klaren valt,dan is het DE kans om eens goed door te rekenen.

  10. Ik heb al wel met heel wat zeer capable Grieken in Griekenland gewerkt, maar die hadden wel vrijwel allemaal jaren in het buitenland gewoond en gestudeerd. Ik denk, zoals Jenny suggereert, dat de dominante ‘cultuur’ van streven naar de laagste middelmaat heel wat talenten onder de knoet houdt. Maar dat die dan in een andere omgeving tot bloei komen.

    Ondertussen gaat de exodus onverminderd voort. Wekelijks hoor ik van nieuwe migraties.

  11. waar een wil is is een weg… en de capabele Grieken wat jij kent hans is niet omdat ze gestudeerd of gewoond hebben int buitenland maar omdat ze een sterke wil hebben om iets te bereiken… je moet gewoon willen…kijk maar naar onze Kretenzische ANEK LINES van de ene dag op de andere is dat bedrijf opgestart na dat ongeluk met de Heraklion in der tijd…met een boot gestart en kijk nu( hoop dat het voor altijd goed gaat met ANEK )

  12. @Hans, over exodus gesproken, is er nog nieuws over de subsidies aan de nederlandse scholen?

  13. @Roel, die computerbonus waar je het over hebt, is inderdaad berekend in je loon. Een loon in de privésector wordt berekend als het minimumloon, met daar bovenop extra loon voor de kennis van talen, het werken met computer, de diploma’s die je hebt en zo meer. Als het minimumloon naar beneden gaat, verliest dus iedereen in de privésector een deel van zijn loon.
    Maar hier gaat het om computer”verlof”, dus toch nog iets anders, en weer een extraatje. Want de mensen die met computers werken, krijgen de bonus al. Ze krijgen er ook nog 6 dagen bovenop.

  14. Het computerverlof is volgens mij gebaseerd op het feit dat het ongezond is om urenlang achter elkaar op de computer te werken, je moet afwisseling hebben in de werkzaamheden op een kantoor. Het ‘opgestapelde verlof” slaat dus nergens op. Het enige wat zou werken is arbeidsinformatie over hoe te werken achter de computer om bijv. RSI klachten te voorkomen. Het opstapelen van verlof is naar mijn idee weer zo’n krom gegroeid voordeel wat vakbonden voor elkaar hebben gekregen en ver weg is van het oorspronkelijke doel.
    Trouwens, hoe veel tijd per dag gebruikt de gemiddelde ambtenaar de computer voor z’n prive-zaakjes??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *