Berlijn, hoofdstad van Griekenland

Wie de Duitse bondsverkiezingen op de voet wilde volgen, kon gisteren terecht bij de Griekse media. Blogs, televisiejournaals, radio-uitzendingen. Allemaal wisten ze precies hoeveel procent elke kandidaat in welke bondsstaat had gehaald. Het journaal van SKAI werd zelfs live gepresenteerd van voor de Bundestag.

Niemand zal betwisten dat de verkiezingen in Duitsland van belang zijn voor heel Europa. En wellicht zal de uitkomst van deze verkiezingen ook het economische beleid bepalen dat in de eurozone zal worden gevoerd. Maar moet de Griekse media er daarom zo veel aandacht aan besteden? Mocht je niet beter weten, je zou bijna gaan denken dat Griekenland een kolonie van Duitsland is. Oh wacht, ….

Hoe moet zoiets worden geïnterpreteerd? Ik denk dat ik er een antwoord voor heb. In Griekenland leeft het gevoel (althans bij de journalisten) dat de striktheid van het besparingsbeleid zal afhangen van de uitkomst van de Duitse verkiezingen. Dus zou men bijvoorbeeld blij kunnen zijn dat de FDP van Philippe Roessler niet in de regering zit. De indruk werd wel gewekt dat de druk op Griekenland wat zou worden verlicht. Dat de duimschroeven minder hard zouden worden aangedraaid. Door dit soort indruk te scheppen, leggen de Griekse journalisten de verantwoordelijkheid van het beleid volledig buiten de Griekse landsgrenzen. En daar heb ik toch wel vraagtekens bij.

De grote lijnen van het besparingsbeleid zijn namelijk vastgelegd in het zogenaamde memorandum: de leenovereenkomst met de Europese Centrale Bank en het IMF. De trojka controleert of daaraan is tegemoet gekomen. Of Duitsland nu met Merkel verder gaat of niet, verandert daar in wezen heel weinig aan. Hoe wordt bespaard, dat wordt toch nog wel voor een deel aan de Griekse overheid overgelaten. Die is nu al meer dan 3 jaar zogenaamde horizontale maatregelen aan het nemen, terwijl de grote kwalen die het land teisteren, nog steeds niet zijn aangepakt en wellicht nooit zullen worden aangepakt.

Door zoveel aandacht te besteden aan de Duitse verkiezingen, hoeft de hand niet meer in eigen boezem te worden gestoken. En hoeft er verder ook niet te veel te worden ingegaan op bijvoorbeeld de enorme belastingontduiking van de rijkere klasse, op de corruptiezaken waarbij politici zijn betrokken en zo meer. Nee, de indruk lijkt te worden geschept dat het Duitsland is dat verantwoordelijk is voor het feit dat je als Griek morgen misschien geen job meer heeft.

De media speelt daarmee handig in de kaart van de overheid, die niet bereid is om de chronische problemen aan te pakken. Daar zal wel een reden voor zijn, als je ziet hoe nauw journalisten en politici met elkaar verbonden zijn. En dus is het makkelijker om Berlijn als centrum voor te stellen waar beslissingen over Griekenland worden genomen, in plaats van de ambtswoning van premier Samaras.

Maar laat ons eerlijk zijn: zou de uitkomst van de verkiezingen in Duitsland echt wat hebben uitgemaakt voor het beleid in Griekenland? Ik heb er mijn twijfels bij.

10 thoughts on “Berlijn, hoofdstad van Griekenland

  1. Jouw relaas Bruno illustreert de twee gezichten van de Grieken. Een voorbeeld uit eigen ervaring. Een Griekse huisbaas zet zijn huurder, hoe trouw ook door de jaren heen, heel makkelijk op straat bij een oplopende huurschuld. Maar het nakomen van de verplichtingen aan de geldschieters, lees trojka en companen, is kennelijk iets van heel andere orde.

  2. Ik blijf er bij: een gans volk tot de bedelstaf veroordelen omdat hun politici en bankiers logen is een misdaad.Dat de Grieken te weinig belasting betalen?Wat doet elke Belg die iets moet laten verbouwen aan zijn huis ?Juist , vragen of dit niet zonder factuur kan.

  3. @Lex, ter verduidelijking: ik heb het hier niet over het feit of Griekenland wel dan niet de schuld (of wat dan ook) moet terugbetalen. Ik heb het uitsluitend over de Griekse media die de bevolking proberen wijs te maken dat de uitslag van de Duitse parlementsverkiezingen een positieve of negatieve impact zou kunnen hebben op hun leven. Dat is mensen voor de gek houden.

  4. @bruno, daar gaat het mij ook niet om, het gaat om het tweeslachtige. We veroordelen de politici, maar elke keer worden ze weer gekozen. We worden belazerd en bestolen door de politici, en elke keer geloven we weer in hun beloften.

  5. Op de TV zit een knop. Slechte programma’s gewoon niet meer naar kijken. Slechte kijkcijfers doen programma’s en zenders vanzelf verdwijnen. Sociale media zijn ook een sterk middel, na een slechte uitzending massaal twitteren en de grond in stampen. Vinden populisten niet leuk.

  6. De Duitsers kozen massaal voor Merkel. Zet dit geen groot vraagteken bij alle verhalen over werken voor 2 euro per uur en sociale afbraakpolitiek?
    Of zijn de Duitsers misschien allemaal masochisten. Zoals steeds gebruikt men in slogans slechts gedeeltelijke of halve waarheden.
    Ik denk dat de Grieken stiekem jaloers zijn op een figuur als moemoe Merkel, die het beste voorheeft met haar kindjes, maar de waarheid durft zeggen en de roede niet spaart. Na twee ambstperiodes nog steeds winst halen is ongezien in Duitsland. De uitslag zal haar nu wel veroordelen tot toegevingen aan links, maar ik denk dat die toegevingen eerder over minimumlonen e.d. In eigen land zullen gaan, dan over schuldkwijtscheldingen aan het buitenland.
    Tot nu, kon ik haar niet betrappen of flagrante leugens of zelfverrijking.
    Alleen was ze misschien te wazig over haar rol in de politieke jeugdbeweging in het voormalige Oostblok. Maar is het misschien geen goed teken tijdens zijn jeugd geëngageerd te zijn voor wat dan ook? Op latere leeftijd blijven missioneren voor dezelfde idealen noopt dan weer eerder tot een grondig medisch onderzoek.
    Wanneer de Duitse banken geld konden uitlenen aan Griekse banken en nu van de renteopbrengst genieten, is dat misschien wel het resultaat van een verstandiger beleid dan bijv onze eigen groot(heidswaanzin)banken, die zelf fantasten bleken te zijn.
    Ik krijg meer en meer de indruk dat Griekenland enkel op het juiste spoor gezet kan worden door ingrijpen van buitenaf. Natuurlijk kan dit niet, maar nu blijft het duren tot de Grieken elkaars hoofd inslaan met de bedelstaf.

  7. jazeker @lex, zeker kiezen ze iedere keer dezelfde, zolang de politici aan de kiezers iets te bieden hebben zoals werk,vriendjespolitiek en weet ik wat nog allemaal zullen de Grieken op hun stemmen en dat is niet meer dan normaal en dat gebeurd in Athene,brussel,berlijn en overal in de wereld… en ja zo gaat dat eenmaal in de wereld dat is het systeem gelijk ze zeggen, de politici belazeren de Grieken en de wereld belazerd de politici… of mss belazerd de Griekse politici de wereld en de Grieken…
    of mss belazerd de wereld de Grieken en de politici wie zal het zeggen, weet jij het lex?

  8. @europa, ik vind het zo jammer dat we elkaar zo belazeren daarmee is elke kans om samen beter te worden weggegooid. Ik kan alleen maar hopen dat ik het in mijn eigen omgeving beter doe.

  9. Hoera!!ik ben ook helemaal voor een verenigde Duitsland.

  10. @lex we moeten the game gewoon meespelen als we het niet mee spelen zijn we zeker en vast verloren… ze zeggen toch deelnemen is belangrijker dan winnen… en proberen er het beste van te maken op een of andere manier … en jij kan er wel het beste van proberen te maken in uw eigen omgeving maar in uw omgeving zullen er ook wel mensen zijn die over lijken zullen gaan int ergste geval… maar ja hoop doet leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *