Herorganisatie bij de Griekse politie

Ik neem aan dat de meesten onder u er al van op de hoogte zijn: 2 hooggeplaatste politie-officieren zijn gisteren opgestapt “om persoonlijke redenen”. Het gaat om luitenant-generaal Yiannis Dikopoulos, die de inspecteur-generaal was voor zuid Griekenland, en majoor-generaal Apostolos Kaskanis, inspecteur-generaal voor centraal Griekenland. Of hun ontslag er iets mee te maken heeft, is niet duidelijk, maar het komt er wel na een reeks van openbaringen in de pers over de werking van Gouden Dageraad. Daarbij wordt meermaals gesuggereerd dat de relatie tussen de neo-nazipartij en de politie erg knusjes was (maar dat wisten we eigenlijk allemaal al). En “persoonlijke redenen”, dat is wel erg vaag. De publieke opinie denkt er het zijne van.

Tegelijkertijd gaat minister van Openbare Orde een onderzoek instellen in hoeverre de politie door Gouden Dageraad is geïnfiltreerd. Als ik even een persoonlijk noot mag toevoegen: dat is gewoon een PR-oefening. Dendias heeft niet de minste zin om de zaak uit te spitten. Dit fragment en de lichaamstaal van de man uit een interview van december 2012 zeggen genoeg:

Dendias had ook zo maar eventjes 32 zaken in zijn bureaulade liggen: gewelddadige voorvallen waarbij leden van Gouden Dageraad waren betrokken. Die zaken gaat hij nu naar het gerecht overbrengen. Waarom zijn die een jaar op zijn bureau blijven liggen? Waarom heeft hij niet eerder opgetreden? De beschuldigingen van Human Rights Watch zijn legio, maar Dendias besloot om alles gewoon naast zich neer te leggen.

Misschien omdat illegaliteit in Griekenland illegaal is? Deze zin moet u wellicht 2 keer lezen: maar iemand die zonder papieren in Griekenland is, die is hier illegaal. En zijn behandeling door de Griekse bevolking is navenant. Leest u maar even het verhaal van een (illegale) vluchteling uit Syrië.

Wat bovendien ook ter sprake komt in het interview hierboven: toen de Britse krant The Guardian gewag maakte van het feit dat er gearresteerde antifascistische betogers werden gefolterd door politieagenten, die daarbij ook nog eens triomfantelijk zei dat ze tot Gouden Dageraad behoorden, wilde hij de krant een proces aan doen. Toen Kostas Arvanitis en Marilena Katsimi op hun ochtendprogramma op de toenmalige ERT gewoon maar vermeldden dat de minister dit van plan was, werd hun programma de dag nadien meteen afgevoerd.

Het is dan ook heel onwaarschijnlijk dat zijn onderzoek iets zal opleveren. Als we al iets zullen horen, zal het iets zijn in de aard van “we hebben geen bewijzen kunnen vinden dat er banden zijn tussen Gouden Dageraad en de Griekse politie”.

One thought on “Herorganisatie bij de Griekse politie

  1. En nu maar hopen dat ook hun salaris wordt stopgezet. Opgeruimd staat netjes. Wie volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *