Heeft de democratie gezegevierd in Griekenland?

Wat een dag gisteren: zo wat de hele top van Gouden Dageraad werd in handboeien buiten geleid vanuit het centrale politiekantoor in Athene, en naar de openbare aanklager gebracht. De manier waarop de arrestaties werden doorgevoerd, is op zich al wel bijzonder: leider Nikos Michaloliakos en woordvoerder Ilias Kasidiaris werden bij hen thuis opgepakt. Ilias Panagiotaros (de dikkerd met het ringbaardje) kwam even kijken aan het politiekantoor wat er aan de hand was en vertelde dat ook graag voor de camera. Hij dacht dat hij het zaakje wel eens zou kunnen regelen, want het zou niet de eerste keer zijn dat parlementsleden van Gouden Dageraad de politie toesnauwen wat ze precies moeten doen. Maar prompt werd ook hij in de boeien geslagen. Zelden had hybris een duidelijker gezicht.

In totaal zijn er op dit moment 5 parlementsleden aangehouden, 13 leden van de partij, een politieofficier van Piraeus, en iemand van de speciale bewakingsdienst van de politie. Onder de gearresteerden zijn 3 vrouwen. In totaal heeft het gerecht 34 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd, onder andere ook voor parlementslid Christos Pappas, die op dit moment blijkbaar voortvluchtig is. Pappas kent u als de man die de vlag van de junta heeft ontvouwd op een bijeenkomst van de partij op Kreta, die taramosalata gooide naar de gebouwen van MEGA en tegen de deur ging plassen toen de TV-zender op de Griekse nationale feestdag een episode van een Turkse serie toonde.

De aanklager van het Hooggerechtshof heeft een aanklacht van 9 pagina’s klaar tegen de partij, en die aanklacht zou blijkbaar zijn opgesteld nadat minister Dendias 32 zaken waarbij leden van Gouden Dageraad waren betrokken, had overgemaakt aan justitie. Laten we hopen dat de aanklacht sluitend kan worden gemaakt, want als Michaloliakos en de zijnen snel vrij komen, dan vrees ik dat de populariteit van de partij een enorme vlucht zullen nemen.

Heeft de democratie nu gezegevierd met de arrestatie van de 20? Daar maak ik me toch ernstige bedenkingen bij. Ten eerste: waarom heeft Dendias zo lang gewacht om actie tegen Gouden Dageraad te ondernemen? En waarom wachtte hij tot er Grieks bloed vloeide, om de stap te nemen. Was hij bang voor een reactie van de publieke opinie? Want Gouden Dageraad haalde zowaar 13% van de stemmen in de laatste opiniepeilingen. Dat percentage is ondertussen teruggezakt tot rond 7%, maar dat is nog steeds hetzelfde percentage als tijdens parlementsverkiezingen van juni 2012. Er zijn nog altijd mensen die hun toevlucht zullen zoeken tot Gouden Dageraad als reactie op het besparingsbeleid. De partij blijft die kaart spelen, zoals ook bleek uit de schreeuw van Ilias Panagiotaros voor hij werd weggeleid: “Φάτε το μηνμόνιο!” (laten jullie de leenovereenkomst maar door de strot duwen).

Of werd Griekenland door Europa op de vingers getikt? Want Griekenland moet het voorzitterschap van de Europese Unie opnemen op 1 januari 2014. Niet dat Brussel zich voordien ook veel zorgen had gemaakt over Gouden Dageraad. In mei vorig jaar, nog voor de verkiezingen, beweerde Commissievoorzitter dat eerst moest worden onderzocht of Gouden Dageraad wel een fascistische partij is. En dat moest op nationaal niveau gebeuren. Pontius Pilatus kan nog in de lering gaan bij Barroso. En in het voorjaar op De Zevende Dag was Herman Van Rompuy er gerust op: de democratie zou haar werk doen in Griekenland wat betreft Gouden Dageraad. Besparen maar, jongens. De democratie kan er wel tegen.

Is het misschien toeval dat de trojka hier net is, en dat er weer nieuwe besparingen zullen moeten worden doorgejaagd. Indien dat het geval is, kunnen die maar beter de media niet halen, want premier Samaras heeft overal staan aankondigen dat de Grieken geen nieuwe besparingen meer verdragen.

Maandenlang heeft de Griekse overheid Gouden Dageraad laten begaan onder het mom dat de partij democratisch was verkozen. Hoe het mogelijk is dat een openlijk fascistisch-nazistische partij zich kandidaat kan stellen, zal voor zijn voor mensen die meer afweten van wat een democratie is dan ikzelf, maar ik vind het nog steeds vreemd. Ik blijf er bij dat Nea Dimokratia de partij nodig had om de theorie van het hoefijzermodel te kunnen gebruiken: de twee uitersten in het halfrond van het parlement, zitten dichter bij mekaar dan het centrum. En zo kon SYRIZA makkelijk op een hoopje worden gegooid met Gouden Dageraad. Premier Samaras heeft zich ook nooit echt bekommerd om de migranten, en eerder dit jaar, in maart, was hij tegen een antiracisme wetsvoorstel dat door toenmalig minister van justitie Roupakiotis was voorgesteld. Zou dat nu opeens zijn veranderd? Want er is nog steeds geen antiracistische wet (zoals er in Griekenland nog steeds geen wet is die het ontkennen van de Holocaust strafbaar maakt, zodat minister van Volksgezondheid Georgiadis nog steeds ongestoord het boek “Joden: de volledige waarheid” van Kostas Plevris mag publiceren). Ik vermoed dan ook dat er in de aanklacht van 9 pagina’s geen enkele verwijzing naar racisme zal staan.

En stel nu dat de 5 parlementsleden van Gouden Dageraad niet meer terugkeren naar het pluche van het parlement. Wie moet hun plaatsen dan opvullen? In theorie zouden er dan nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden in de kieskringen waar deze 5 zijn verkozen. En wat als daar opnieuw parlementsleden van Gouden Dageraad worden verkozen? Of gaat de partij buiten de wet worden gesteld? Dan moeten er nog 13 andere parlementsleden worden verwijderd. Vice-premier Venizelos, die er bekend om staat om de kantjes van de grondwet er te kunnen aflopen, beweert al dat er geen behoefte is aan nieuwe verkiezingen. Begrijpelijk: zijn partij zou flink wat klappen kunnen krijgen.

Kan het parlement trouwens nog functioneren, als niet alle plaatsen bezet zijn? Oh wacht even: dat is niet nodig, want als er nieuwe wetten moeten worden aangenomen op bevel van de trojka, dan volstaat een ministerieel decreet. De wetten moeten niet meer voor het Griekse parlement komen, en al helemaal niet gestemd worden. En hier zat ik me zorgen te maken over de democratie…

8 thoughts on “Heeft de democratie gezegevierd in Griekenland?

  1. Nee , maar de griekse Tragikomedie wel.

  2. @Bruno, ivm het openlijk fascisme van Xrysi Augi: is dat hun officiele partijprogramma, of zijn dat individuele leden die zich zo uitlaten? Bv in Belgie werd het Vlaams Blok buiten de wet gesteld omdat hun officiele programma zelf ongrondwettelijk was. Ik weet niet of dat voor Xrysi Augi ook geldt? Nu is het ook niet Xrysi Augi zelf dat als criminele organisatie wordt beschouwd, als ik het goed begrepen heb.

    En een terzijde: is fascisme per se ongrondwettelijk? Wellicht wel als het gepaard gaat met racisme en discriminatie, maar wat houdt het eigenlijk in?

  3. @Hans, dit is glad ijs voor mij. Het lijfblad van de partij verheerlijk in ieder geval kopstukken van de nazis. Voer voor advocaten in ieder geval.
    En of fascisme ongrondwettelijk is, denk ik niet. Maar de Europese Unie is opgericht om nooit meer fascisme te hebben. Dat schijnt in ieder geval niet gelukt te zijn.

  4. Tja. Dit is “Gladio” all over again. Het stond in de sterren geschreven dat X.A. eerst als instrument gebruikt zou worden om links aan te pakken, spanning op te voeren, … en het veld vrij te maken voor een sterke en orde-herstellende N.D. Een succesrecept. Ik veronderstel dat de jongens met de touwtjes in handen het tijd vinden om stilaan ook X.A. onschadelijk te maken. En eerst nog wat flinke chaos te promoten, waarom niet zelfs een burgeroorlog of een nazi-putsch te suggereren, dat komt N.D. op termijn aleen maar ten goede. Wegwerppolitiek. En zo voorspelbaar.

  5. En Bruno, de E.U. is nooit ofte nooit opgericht om fascisme te vermijden. Dat stukje propaganda geloof je toch zelf niet?

  6. @Stijn.Ik zit ook wel zo ongeveer op jouw lijn.Het is Samaras en zijn ND, die bij deze situatie garen gaat spinnen.

    En dan een Griekenland onder een één partij bewind,neo-Liberaal tot het uiterste,met een sterke LAOS onderstroom?Lijkt mij heel dicht tegen fascisme aan te liggen.

  7. Krijk ik hier de indruk dat er enkelen spijt hebben dat hun vijand verdwenen is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *