En nu we het toch over muziek hebben

Dit jaar hebben we de zomer afgesloten met een concert van Michalis Tzouganakis. Diegenen die me al langer volgen, weten hoe fel ik onder de indruk was toen ik hem voor het eerst zag. Hij combineert de typische Kretenzische muziek met heel wat andere genres die hij opgesnoven had toen hij nog in Beringen woonde. Tzouganakis heeft de aouto, de luit, ter hand genomen en heeft het instrument in domeinen geleid waarvan je nooit zou denken dat het er thuis hoorde. Afgelopen zondag bracht hij in het Theatro Brachon, het mooiste theatertje van Athene, een repertoire van Kretenzische muziek, Griekse entechno (hij waagde zich aan Dalaras en Papazoglou, wat volgens mij niet de beste keuze is), en natuurlijk ook aan zijn eigen oeuvre.

Hij had een speciale gast bij zich: Vasilis Skoulas, een oudere Kretenzische lyraspeler, die erg bekend en geliefd is in Griekenland. Toen ze samen speelden, klonk dat zo:

En wanneer Tzouganakis zijn eigen nummers brengt, dan kom je ogen te kort om zijn vingers te volgen, wanneer de over de fretten van dit moeilijke instrument dartelen.

4 thoughts on “En nu we het toch over muziek hebben

  1. Ook eens gewoon fijn nieuws uit Griekenland! Ik ben steeds onder de indruk van zijn muziek. Recht uit z’n hart en heel professioneel.
    Inderdaad, je komt ogen tekort om zijn vingers te volgen, maar ook zijn hele ‘zijn’ op dat podium. Eén brok energie en dat houdt hij héél lang vol.
    Hij mag de Belgen hier eens komen wakker schudden 😉

  2. Ben ook fan.
    Steeds onder de indruk van zijn performance,zijn muziekstijl en zijn enorme beheersing van de luit.

  3. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ

  4. Onnavolgbaar en geniaal, helaas haalt You Tube het niet bij een live optreden, moet toch snel weer eens een optreden scoren!
    Het gerucht gaat dat hij misschien met Peter Gabriel aan muziek voor een film gaat werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *