Tanks en gevechtsvliegtuigen voor meer luister

Gisteren, 12 oktober, was het exact 69 jaar geleden dat Athene bevrijd werd van de Nazi bezetters. De Duitsers vertrokken op eigen houtje op 12 oktober 1944. Je zou verwachten dat zoiets wordt gevierd, maar dat is niet het geval. Er was gewoon geen enkele herdenking van het feit dat op 12 oktober de Tweede Wereldoorlog voor Griekenland was afgelopen.

Wat daarentegen wel zal worden gevierd, is het feit dat Griekenland op 28 oktober 1940 wél mee in de oorlog werd gezogen, omdat toenmalig premier Metaxas niet wilde mee vechten aan de zijde van de Italianen en de Duitsers. 28 oktober, de tweede nationale feestdag van Griekenland: het enige land dat het begint van de Tweede Wereldoorlog viert. Ik blijf het bijzonder vreemd vinden, te meer ook omdat Metaxas een dictator was, en dat weten de meeste Grieken ook. Dan is het toch wel een beetje dubbel om de beslissing van zo iemand te herdenken. De grens is dan toch wel redelijk dunnetjes met diegenen die het Regime van 4 Augustus huldigen. Metaxas greep de macht op 4 augustus 1936 met de hulp van het koningshuis en regeerde met ijzeren hand tot 1941 (hij werd opgevolgd door Georgos Tsolakoglou, de eerste minister van een collaborateursregering). Konstantinos Plevris, vader van ND parlementslid Thanos Plevris en notoir holocaustontkenner, richtte in de jaren 50 een 4 augustus partij op, die de inspiratie vormde voor Gouden Dageraad, een partij die ook bewondering heeft voor Metaxas. De leerlingen van het zesde leerjaar in de lagere school zullen in ieder geval niet weten dat Metaxas een dictator was, volgens klachten van parlementsleden van SYRIZA. Het schoolboek, waarvan de inhoud wordt bepaald door de regering (jawel, in het Europa van 2013), zegt gewoon dat Metaxas aan de macht kwam na heel wat sociale onrust.

Maar goed, ik wilde het over 28 oktober hebben. Op die dag wordt er traditioneel een parade gehouden in het centrum van Athene en Thessaloniki. Bij die parades moest de Griekse superioriteit qua legermaterieel worden getoond. Konden de Grieken zien wat voor overprijsd materieel hun ministers hadden gekocht. Dat kost natuurlijk allemaal wel wat geld, die pantserwagens door de stad laten rijden, de jets door de lucht te laten klieven. Dus besliste Georgos Papandreou in 2010 om flink te besparen op de parades en om dat rijdend en vliegend materieel binnen te houden. Normaal kosten de parades de schatkist ongeveer 3,1 miljoen euro, terwijl Papandreou dat bedrag had weten terug te schroeven tot 350.000 euro. Het leek wel een zinnig voorstel.

De parades zijn de voorbije jaren vaak aanleiding geweest voor taferelen waar burgers de politici zeer verbaal aanvallen. Daarom worden ze sinds vorig jaar flink op een afstand gehouden. De parades zijn er niet meer voor de Grieken zelf, maar voor hun ijdele politici.

Dimitris L. Avramopoulos

Dimitris L. Avramopoulos

En de ijdelste onder de ijdelen moet toch wel Dimitris L. Avramopoulos zijn. De man die het absolute niets, het bakken van lucht, tot een politieke lifestyle heeft verheven die zijn weerga niet kent. Hij is diplomaat geweest, burgemeester van Athene, heeft geprobeerd een eigen partij op te richten, is minister van toerisme geweest onder Karamanlis en nu onder Samaras is hij minister van Defensie. Het enige wat de Grieken van zijn verwezenlijkingen hebben onthouden, is dat hij relingen aan de straatkant van Athene heeft gezet.

Een aantal maanden geleden bracht hij een amendement voor het parlement waarin stond dat naast de premier en de minister van Buitenlandse Zaken ook de minister van Defensie gebruikt mocht maken van de vliegtuigen Embraer en Gulfstream van de luchtmacht. Dat amendement werd afgeschoten, wat niet goed moet zijn geweest voor het ego van Dimitris L. Avramopoulos.

Ondertussen komt de man weer in het nieuws omdat hij het voorstel van de generale staf van het leger heeft goedgekeurd om opnieuw legervoertuigen en gevechtsvliegtuigen te laten deelnemen aan de militaire parade op 28 oktober. Griekenland zal volgend jaar een voorzichtige groei kennen volgens bepaalde (raaskallende?) analysten, en dat mag blijkbaar gevierd worden. De winter komt er aan, er is nauwelijks budget om de armsten een subsidie te geven zodat ze hun huizen toch kunnen verwarmen, maar er zit in 2014 wel een primair surplus aan te komen.

Goed dus om al dat legermaterieel weer even op de straat te sturen. Ik hoor sommigen hier al zeggen dat de legertop van zich op die manier wil laten horen, maar het lijkt me niet meer dan een complottheorie. De reden is heel simpel: het ego van Dimitris L. Avramopoulos moet uitgebreid gestreeld worden. En hoe meer handjes de legergroet brengen wanneer hij staat te glimmen op het podium, hoe beter.

9 thoughts on “Tanks en gevechtsvliegtuigen voor meer luister

  1. Was het ook niet ego-tripper Avramopoulos die de grootste kerstboom van Europa liet installeren op het Syntagma-plein? Daar moet je nu niet meer mee afkomen natuurlijk, want er wordt meteen brandhout van gemaakt – letterlijk…

  2. Bruno er was gisterochtend wel een herdenking 12 oktober op het Plein voor het parlement. Deze herdenking werd door een handjevol ouderen bijgewoond. er werden ook kransen gelegd (niet bij het monument van de onbekende soldaat maar aan de linkerkant van het plein). Het is dat ik zelf heb gevraagd waarom deze bijeenkomst was want verder heb ik er niets over gelezen of gehoord in de media.

  3. Inderdaad Sophia, en daarmee wordt eigenlijk bevestigd wat ik wilde zeggen. Wanneer die ouderen allemaal gestorven zijn, blijft er niemand meer over die de bevrijding van Athene zal herdenken.

  4. Een van de weinige mooie dingen in Nederland vind ik op 4 mei de dodenherdenking en dan op 5 mei het bevrijdingsfeest dit brengt naar mijn mening de bevolking wel dichter bij elkaar. Moest in Griekenland ook zo zijn i.p.v. de 28e oktober viering.

  5. excuseer Bruno maar volgens Plevris zelf ontkent hij de holocaust niet, hij zegt alleen maar dat het geen acht miljoen joden waren wat vermoord werden volgens bepaalde historici maar een heel stuk minder nml nog geen honderdduizend en hij baseert zich weer op andere officiële bronnen zoals het rode kruis en joodse organisaties en noem maar op …

    bekijk deze video van 0.30-0.35

    Κ. Πλεύρης “Η αλήθεια για Εβραίους-Γερμανούς
    http://www.youtube.com/watch?v=3ikHZ9Qv3ts

  6. nog niet eens honderdduizend? tss, twee keer niets, waar maakt men zich toch druk over. het komt bovendien uit de mond van historici en we moeten er maar de officiële bronnen op na slaan. nou.

  7. Oef we zijn gered. De brandstof voor de wagens en de gevechtsvliegtuigen zal worden geleverd door één van de rijkste Grieken: Vardinoyiannis. Ze winden er geen doekjes meer om: dit land wordt geregeerd door de oligarchen. 28 oktober wordt u gebracht door de groep Vardinoyiannis. Ζήτω η Ελλάς.

  8. en na de parade naar Soula. die wil ook sponsoren.
    ΥΓ. ξερουμε ποια ειναι η Σουλα, ε!Σαλονικη Λαρισσα με το τανκ δεν ειναι μακρυα.Γαματε γιατι χανομαστε.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *