Groene paus laat Skouries voorlopig links liggen

Patriarch Bartholomeos van Konstantinopel wordt wel eens de groene paus genoemd, omdat hij zich schijnbaar erg interesseert voor het milieu. Vorige week was hij in Griekenland op bezoek en ging hij langs bij de kloosters op de Athosberg, die nog onder zijn leiding vallen.

Op weg naar de Athosberg, moest Bartholomeos door Iërissos, het dorp dat zich verzet tegen de goudmijn die een tijd geleden in de buurt, in het bos van Skouries weer is geopend. De bewoners hadden gehoopt dat Bartholomeos zijn groen hart zou laten spreken bij de doortocht en misschien zou stoppen. Dat was niet het geval. De kolonne die de patriarch vergezelde, stopte weliswaaar, maar enkel omdat een paar koeien de weg blokkeerden.

Afgelopen week riepen de buurtbewoners de openbare aanklager op om actie te ondernemen tegen de mijn, want er zouden vrachtwagens door het dorp komen die toxische stoffen vervoeren door Natura gebied. Het zou gaan om arsenopyriet, het “goud der gekken”, dat naar China zal worden vervoerd, om er daar zo veel mogelijk goud uit de halen. Meer informatie in dit artikel.

Ondertussen blijft de spanning oplopen. Premier Samaras noemt de burgers die protesteren tegen de mijn “extremisten” die er dezelfde technieken op nahouden als Gouden Dageraad. Zijn optreden tegen de buurtbewoners is wel enigszins verschillend van het gedoogbeleid dat hij maanden tegenover de neonazi’s heeft gevoerd. De oproerpolitie is in Iërissos midden in de nacht bij mensen binnengevallen, heeft de deuren open gestampt, vaders van hun bed gelicht, jongeren aan een gedwongen DNA-test ontworpen, traangasgranaten op de speelplaats van het plaatselijke schooltje afgevuurd.

Twee weken geleden was er een solidariteitsconcert in de buurt van het bos van Skouries, waar 30.000 mensen aanwezig waren. De televisiezender MEGA sprak van slechts 2000 toeschouwers. De aandeelhouder van het televisiestation, is ook mede-aandeelhouder in de goudmijn.

Overigens heeft de Europese Commissie Griekenland vorige week tot een boete veroordeeld omdat de staat de failliete goudmijn in 2003 had overgekocht van het bedrijf TVX Hellas voor 11 miljoen euro, en de volgende dag weer doorverkocht aan Hellas Gold voor exact dezelfde prijs. Wat volgens de Commissie neerkomt op staatssteun. (volledige tekst in het Frans/Grieks hier) Zoals gezegd is Bobolas mede-aandeelhouder in Hellas Gold. Bobolas, die ook al schoolboeken mocht drukken die nooit zijn uitgegeven, zoals ik gisteren al schreef.

En de groene paus? Die kwam verder zonder kleerscheuren aan op de Athosberg, waar onder meer ook het Vatopedi-klooster staat. Het klooster waar Prince Charles zich wel eens spiritueel pleegt te komen herbronnen. Het klooster dat onrechtmatig openbare grond (met archeologische waarde) in Ouranopolis had verkregen om er hotels op te bouwen om de religieuze toeristen op te vangen. Het klooster dat een minderwaardig stuk grond in Noord-Griekenland aan de Griekse staat schonk, in ruil voor hoogwaardig onroerend goed in Athene.

Wellicht richtte Bartholomeos zijn pijlen op dit klooster, met zijn abt Ephraim, en de monnik Arsenios, toen hij een preek hield waarin hij zij dat de paters zich meer op het geestelijke moesten richten en zich minder moesten bezig houden met hoe ze geld moeten investeren.

2 thoughts on “Groene paus laat Skouries voorlopig links liggen

  1. Die mijn zou Griekenland wat kunnen opbrengen maar ‘k vrees dat het niet direct de gemiddelde Griek ten goede komt en de wijze van ontginnen al helemaal niet. Ti na kanoume!?

  2. Dit jaar bleek dat toerisme de sector is die het meest opbrengt voor de gemiddelde Griek. Dus zou je kunnen zeggen dat het zinnig is om toerisme uit te breiden in de streek van de goudmijn. Maar dat zullen de Griekse oligarchen niet prettig vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *