Ouders gezocht van kind dat in Roma-kamp is aangetroffen

romaGriekenland was flink geschokt vandaag. Vanochtend passeerde een politiepatrouille langs een Roma-kamp in Farsala, in de buurt van Lamia. Daar zagen ze een klein meisje van ongeveer 4-5 jaar spelen, maar het kind viel op tussen de donkere zigeuners door het blonde haar. Nu hoor je in Griekenland wel vaker mensen zeggen dat zigeuners kinderen stelen, en sommigen wuiven het weg als een urban myth. Maar bij controle bleek toch dat de zogenaamde ouders van het kind niet konden aantonen dat het kind van hen was. Een DNA-test was niet nodig: toen men de boeken nakeek, bleek dat het gezin 15 (vijftien!) kinderen had aangegeven. Het ouderpaar is nog geen 40. De moeder kreeg volgens de papieren 4 kinderen op een maand. In totaal kreeg het gezin 2800 euro bijstand van de Griekse staat.

Het is voer voor andere discussies, maar het is wel vreemd dat er geen vragen werden gesteld bij de burgerlijke stand. De Griekse overheid wil nu op zoek gaan naar de natuurlijke ouders van het gevonden kind. Het blijkt dat het is ontvoerd toen het ongeveer 6 maanden oud was. Volgens de karakteristieken komt het kind wellicht uit Noord- of Oost-Europa.

Voorlopig heeft het een onderkomen gevonden bij Το Χαμόγελο του Παιδιού (De Glimlach van het Kind), en op de site van de organisatie vindt u de oproep om de ouders te vinden. Misschien geen slecht idee om te delen met zo veel mogelijk mensen. Misschien kunnen er twee mensen heel gelukkig mee worden gemaakt. Voor het kind is het allemaal een vreselijk drama, natuurlijk.

35 thoughts on “Ouders gezocht van kind dat in Roma-kamp is aangetroffen

 1. Hoeveel malen lezen we wel niet over verdwenen kinderen of foetussen die men in vuilbakken vindt?Of jonge meisjes die hun kind wegschenken of verkopen? En als ze dan bij zigeuners terecht komen die hen niet misbruiken,zijn ze waarschijnlijk nog bij de besten.
  Maar dan kan er met de vinger gewezen worden naar de burgelijke stand en zoals Bruno vragen stellen hoe het daarmee gesteld is.Men kan zomaar alles aangeven (hier een dubbele identiteit en kinderen baren aan de lopende band) ofwel verzwijgen zoals een overlijden.Maar over de rommel van de openbare diensten hebben wel allemaal staaltjes voorhanden.

 2. Zou het dan niet toevallig Madelaine McCann
  kunnen zijn ? Zou qua leeftijd best wel eens kunnen niet?

 3. Nee Rob Kruyswijk, dit meisje is ongeveer 4-5 jaar, Madelaine McCann was 4 toen ze werd ontvoerd en dat was in 2007, dus die zou nu ongeveer 9 a 10 jaar moeten zijn, dus volgens mij is dat niet Madelaine

 4. @Christianne.Toch toont dit aan dat niet alle hoop op het nog in leven zijn en terugvinden van Maddy niet verloren hoeft te zijn.

 5. wat zonde toch zo n kindje
  ik hoop dat ze snel haar echte ouders vinden
  om er achter te komen hoe of wat, en anders, dat ze een mooi leven… zo zielig

 6. Dit soort drama is volgens mij alleen mogelijk in Griekenland. Weinig discreet ondoordachte acties ondernemen en daar vooral veel ophef over maken.

  Iemand wel eens bedacht hoe traumatisch deze ervaring moet zijn voor een jong kind dat er niet slecht verzorgd uit ziet en waarvan is opgemerkt dat het bescherming zocht bij haar moeder? Het zal dan niet haar biologische moeder zijn maar dat doet er niet aan af dat zij de vrouw is waar deze 4jarige zich blijkbaar aan heeft gehecht. Kans is levensgroot aanwezig dat de autoriteiten zich hiermee schuldig maken aan schending van grondrechten, van de (vooralsnog) ouders en het kindje.

  Kind heeft volgens mij trouwens geen West of Noord-Europese trekken, doet eerder Russisch, Bulgaars, Litouws o.i.d. aan.

 7. Waarom wordt er niet gezocht naar de ouders van de andere kinderen?

  4 kinderen op een maand, dus zeker nog 2 kinderen los van dit kind.

 8. ik lees net op de griekse site dat er nog tien kinderen niet van hun zijn,dat heeft een familielid gemeld

 9. weer een leuke geste om te delen in de hoop iets goeds te doen ….maar te naief voor woorden… een 6 maanden oude baby die nu 4 jaar later herkend zou moeten worden in Nederland terwijl ze waarschijnlijk uit het oost blok komt? misschien dat men bij nieuwe facebook gebruikers eerst een gebruikerstest moet afleggen….

 10. het is een grote vraag hoe dit allemaal kan gevbeuren en hoe kan het in gods naam dat er zoveel kinderen worden ingeschreven die fout ligt inderdaad bij de burgerlijke stand. hetzelfde hier in Bekgie om stempelgeld te trekken van hoofd van gezin geven ze aan dat ze kinderen hebben waarom niet gewoon een bewijs van samenstelling gezin vragen bij aanvraag Er zitten grote gaten in de overheidsdiensten. en nu zouden ze alle kinderen moeten nagaan en alle ouders opzoeken !!
  en nee madeline is ouder die is nu 10

 11. Vergeet niet dat niet alle kinderen toevallig in zo’bn situatie gevonden, een ‘gelukkig ouderpaar’ hebben. Er zijn massa’s ongewenste babies/kinderen, er wordt gehandeld, gegeven, verkocht, noem maar alles op wat ons begrip ten boven gaat. Ik zie nu al jarenlang de Roma families in Sparti, kleine kinderen worden heel snel groter, en zo gauw ze een kind kunnen baren zo ongeveer, zie je ook al weer dikke buiken…en dan krijg je al snel een grootfamilie…

 12. ja ja het is weer de schuld van anderen dat het ontvoerd is, zoals gewoonlijk..
  mss hebben de ouders van het kind het aan de roma’s gegeven omdat ze er niet voor konden zorgen gelijk ze zelf verklaren ofwel hebben ze het echt ontvoerd om nog een blond kind aan hun collectie toe te voegen… wrm geven we niet de schuld aan de ouders of ziekenhuis dat ze gewaakt hebben over het kind … afwachten op het onderzoek van interpol … a ja en volgens mij heeft het Zuid-Kretenzische trekken …

 13. Monique,

  Jouw reactie dat dit alleen in Griekenland kan voorkomen is wel erg naief om eerlijk te zijn. Overal ter wereld leven mensen die kinderen misbruiken voor hun eigen gewin dus waarom zou zoiets niet in NL kunnen voor komen. Horen we niet af en toe over gestolen babys uit ziekenhuizen.remember Dutroux die jonge meisjes ontvoerde. Remember Robert M of Benno L. Viespeuken die hun eigen genot ten koste lieten gaan van weerloze kindjes.
  Het is gewoon iets waar we als samenleving beter mee om moeten gaan. Zie je iets verdachts, onderneem dan iets ipv omdraaien en weglopen.

 14. OVER HET VERMEENDE GESTOLEN MEISJE UIT GRIEKENLAND

  Voor we allemaal gaan roepen dat het een schande is, en dat dit kindje absoluut direct terug naar haar biologische ouders moet, zou ik jullie toch even wat willen vertellen.

  Ten eerste weet niemand nog, waarom dit kindje (blond, blauwogig) bij de donkerharige Roma in Griekenland woont. Het kan gestolen zijn, maar ook net zo goed daar zijn achtergelaten door een wanhopige tienermoeder. Ze blijkt niet mishandeld te zijn en zocht bescherming bij de vrouw die ze als haar moeder beschouwt. Dat doet een kind niet, als het bang is voor haar moeder.

  Ten tweede, het meisje woont al vanaf dat ze 6 maanden oud was bij de Roma. Net zo oud als dat IK was, toen ik bij mijn papa en mama ging wonen. Ik heb mijn hele leven geweten dat ik geadopteerd ben en tóch zijn mijn (adoptie)ouders voor mij mijn échte ouders. Als ze mijn op 5 jarige leeftijd daar hadden weggehaald, dan was mijn hele wereld ingestort en was het nooit meer goedgekomen met me. Dat garandeer ik jullie, als ervaringsdeskundige.

  Ten derde, áls het inderdaad een kwestie is geweest van ontvoering, waarom is er dan door de biologische ouders nooit aangifte gedaan van vermissing? En/of waarom is er dan nooit losgeld geëist door de daders?

  Ten vierde, nogmaals…zelfs al is dit kind als baby gestolen/ontvoerd, dan nog is het NIET in haar belang om zomaar weggegrist te worden bij mensen die zij ziet als haar échte ouders, ook al zijn ze dat in feite niet…het kind ziet en vóelt dat wél zo! Als het mijn eigen kind was, zou ik dolgelukkig zijn dat ze gevonden was, ik zou er ook direct naar toe willen, maar ik zou haar in eerste instantie daar laten waar ze zich thuis voelt en vlak in de buurt gaan verblijven. Allereerst om het voor haar zo rustig mogelijk te houden, dan nog eens om rustig een tolk te zoeken die ik vertrouw zodat ik met mijn kind kan praten want die spreekt na 5 jaar in een Roma kamp echt geen Nederlands. En dan zou ik proberen om samen met haar “ouders” en de instanties een manier te vinden om mijn kind aan mij te laten wennen, haar te vertellen hoe het precies zit (niet eenvoudig als een kind nog zo jong is) en daarna te bekijken of het mogelijk zou zijn het kindje zonder al te veel emotionele schade weer op te nemen in mijn gezin. Mocht dat laatste lukken, dan zou ik er absoluut voor gaan om contact te blijven houden met de mensen die haar 5 jaar lang hebben grootgebracht.

  NIET voor mezelf…het liefst zou ik haar daar wegsleuren en een hersenspoeling laten ondergaan zodat ze die eerste 5 jaar zou vergeten…maar dat is een heel onrealistisch idee. Dat kan niet en dat werkt niet en DUS moet je in de eerste plaats rekening houden met het kind, zelfs al is het van jou, zelfs al is het gestolen.

  Zo, laat dit jullie gezegd zijn. Ik kan me echt afgrijselijk ergeren als mensen zich zo laten meeslepen door de media en totaal niet nadenken over wat dit voor het kindje moet betekenen!!!

 15. Madeleine McCann is van 2003, die is nu (als ze nog in leven is) 10.

 16. dit is geen “uitzonderlijk” geval.(Helaas) Denk eens aan hoeveel jaren het heeft door kunnen gaan om “legaal” ( gewoon omdat de blanken dat het beste vonden) in Australië de stolen generation? Al de Aboriginal kinderen werden weggestolen bij hun ouders en elders bij blanken ondergebracht!!!
  Al ben ik dan vanuit de 4e generatie, de lid tekens zijn nog voelbaar.

 17. Madeleine McCann is van 2003..dus zou nu (als ze nog leeft) 10 zijn. Dit kind is net als vele andere kinderen (die nog niet gevonden zijn) een slachtoffer van zieke mensen en helaas lopen er daar te veel van rond op deze wereld. Ik hoop dat dit kind een heldere toekomst tegenmoet kan gaan, eentje die ieder kind verdient.

 18. en ja hoor, weer worden alle Roma’s over 1 kam geschoren, dit is vreselijk ja, maar niet iedere Roma doet dat, hou eens op met daarmee, ik zeg toch ook niet dat jij steelt omdat iemand van jouw afkomst steelt? nu heb ik zeker al mijn kinderen ergens weg gestolen? Degenen die vroeger de kinderen afpakten en steelden en in tehuizen zetten was de Katholieke cleric daar lees ik nu eens niets van

 19. Het is toch niet Lisa Irwin uit kansas city? Ik vind dat haar gezichtje er weg van heeft en de leeftijd kan ongeveer overeenkomen!

 20. Ik heb nog eens heel goed nagelezen om te zien of alle Roma’s inderdaad over 1 kam worden geschoren, maar ik kan het niet terugvinden, @catharina van vliet. Ik heb wel aangegeven welke ideeën over de Roma leven in de Griekse samenleving.

 21. @karen, dat vond ik gisteren ook, dat ze daar op leek. Of de kleine NIKOLA SIECZKA, die komt iets meer in de richting van het leeftijdsprofiel.

 22. Ja waarom posten ze dit in nederland :S meerdere zigeuners in Nederland zijn Sinti en niet eens Roma en de mensen die Roma zijn die mengen zich goed in tussen het volk en zijn sociale mensen. Ja hier en daar zijn er wat associalere mensen tussen maar die hebben de nedelanders ook en de turken en surinamers of indo’s. Overal in de wereld worden kinderen ontvoerd of zelfs volwassen mensen/laat staan dieren. Dus vind het beetje onzin dat dit en gepost word en gedeeld ..

 23. Maar als het kindje een paar maanden oud was toen het gebeurde en nu 4-5 jaar oud is, dan weet ze toch niet beter. Als ze nu bij haar echte biologische ouders komt is het wel een shock voor haar. Maar ik hoop dat alles goed komt met het meisje!

 24. Schijnbaar Bruno,zijn er twee Jenny’s en misschien goed dat je de familienaam erbij voegt als correspondent om verwarring te vermijden.
  Ik ben Jenny Verdoodt en heb niets het Australie te maken.

 25. Dat kan ik moeilijk vermijden, @Jenny. Mensen posten hier onder de naam die ze zelf kiezen, maar elke aparte lezer, krijg zijn eigen ikoontje er bij. Dat van jou ziet er een beetje anders uit dan dat van de andere Jenny. Maar het blijft natuurlijk wel verwarrend; ik kan er alleen weinig aan veranderen.

 26. Hoe kan dat nu heeft men dan nergens meer respect voor denk men dan echt niet meer aan de mede mens, vind dat onze moderne maatschappij het ver gebracht heeft alles kan voor geld en macht en wie dit kent komt ver

 27. ik kan het niet begrijpen ;;;;; zouden de echte ouders het dan opgegeven hebben ? ja allee als u kind weg is dan doe je toch aangifte ,, ze zouden beter eens alles uitkuisen zouden nog een paar kids verschijnen ,,,, VIND DIT ERG!

 28. Aan Fieke: Proficiat, hier lees ik ware ouderliefde!! Ik heb weet van schrijnende situaties hier in ons landje waar “Pleegzorg” op de meest bruskerende manieren kinderen uit hun pleeggezin rukt om banale redenen; herplaatst en zelfs opnieuw bruusk herplaatst. Kinderen zijn géén poppen. Mensen zoals jij zijn daar -en overal- hard nodig!

 29. Toen nog gemartelde beren “dansten” ter vermaak van het publiek, stond de wereld op zijn kop.
  Nu dit gestolen, slordig geadopteerd of gekocht meisje de beren vervangt, wringen sommigen zich in bochten om het betrokken gangsterpaar te nerleiden tot eenvoudige kindlievende scharensliepen of ketellappers, vreemd.
  Overigens, wat betreft alle Roma over ėėn kam; het in Ierland ontdekte verdachte kind, blijkt echt wel het kind van de Romafamilie. Dat mag dan ook wel eens vermeld.
  Ten slotte, bezorg Maria en lotgenootjes een mooie Klaas. Op de site van de organisatie die haar opving vind je de nodige bankgegevens.

 30. Inmiddels is uit het DNA-onderzoek onomstotelijk komen vast te staan dat het meisje van roma-afkomst is. Wat de eventuele “roof” er natuurlijk niet minder erg om maakt.Volgens mij werd dit kind door de agentjes in een soort XA-roes ten onrechte van haar roma-wortels vervreemd en moet zo snel mogelijk terug naar diegenen die zij terecht als haar “ouders” beschouwt.

 31. Ik ben onder de indruk van het commentaar van Fieke. Wijze woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *