Maria, het zigeunerkind van de (af)rekening

Ik heb even gewacht tot de grootste storm is gaan liggen rond het blonde kindje Maria, dat meer dan 10 dagen geleden in een zigeunerkamp was aangetroffen. Het leek onwaarschijnlijk dat een blond kind de dochter kon zijn van donkerhuidige zigeuners, en dus werd meteen aangenomen dat het kind was gestolen, gekocht of wat dan ook. Want dat doen zigeuners nu eenmaal: kinderen stelen, kopen en verkopen, zo luidt het hier. DNA-stalen bevestigden dat Maria niet het kind was van de ouders die haar grootbrachten. De hele heisa zorgde er zelfs voor dat er in Ierland twee blonde zigeunerkinderen werden weggehaald bij hun familie, waarvan later bleek dat het toch hun biologische ouders waren. Is het weer tijd geworden om een bepaalde groep te stigmatiseren?

Nadat dus duidelijk was geworden dat het “blonde engeltje” (want zo werd ze in de media genoemd) niet verwekt was door het koppel die haar grootbrachten, werd haar naam tussen aanhalingstekens gezet. Maria werd vanaf nu “Maria”.

Het gezin waarbij Maria werd grootgebracht, bleek 14 kinderen te hebben, en bleek daar ook kindergeld voor de krijgen. Dus werd de rekening snel gemaakt: zigeuners misbruiken het Griekse systeem om kinderen te registreren, om op die manier geld op te strijken. Waarmee de voordelen bleken te zijn bevestigd. Alleen is het misbruiken van het systeem heus niet voorbehouden aan zigeuners alleen.

De directeur van “Glimlach van het Kind” zelf stuurde de publieke opinie ook in een bepaalde richting. Het kind was te zien op een video waar het aan het dansen was, samen met andere zigeuners. “Dansen, zoals een beer danste voor de dorpsbewoners”, sprak de man, waarmee hij insinueerde dat Maria voor geld aan het dansen was. Dansen, iets wat ook echt niet voorbehouden is aan zigeuners.

Na een paar dagen kwam opeens een koppel Bulgaarse zigeuners opdagen, die zegden dat Maria hun kind was. Beiden hadden ook een donkere huid, maar ze hadden nog twee andere kinderen die een hele lichte huid hadden, en die ook nog eens heel erg blond waren. Een DNA-test toonde dat het koppel inderdaad de biologische ouders waren van Maria. Precies zoals het aangehouden Griekse koppel had beweerd. Verdorie zeg, de zigeuners bleken niet te hebben gelogen? Dat hebben we nog nooit meegemaakt, leek iedereen te denken.

Maar … het kind zou zijn gekocht/verkocht. En dat is dan weer iets typisch voor zigeuners, niet? De vooroordelen moesten dringend worden bevestigd. Maar niemand leek te luisteren naar de Bulgaarse zigeuners. Die beweerden dat ze geen geld hadden om het kind groot te brengen en ze hadden het aan de Griekse zigeuners geschonken. Dus was er dan toch geen geld mee gemoeid? Dan moest er maar een andere bevestiging worden gezocht: de Bulgaarse biologische moeder van Maria hengelde naar media-aandacht, in de hoop daar een financieel slagje uit te kunnen slagen. Eens te meer: niet echt een karakteristiek die aan zigeuners is voorbehouden.

De Roma waren de voorbije jaren grotendeels buiten het vizier gebleven van Gouden Dageraad, maar de Griekse media heeft zich nu als wolven op de zigeunergemeenschap gestort. Er wordt weer over het lot van Ben Needham gesproken, die in 1991 uit de tuin van zijn grootouders op Kos verdween. Die zou nu opeens ook ontdekt zijn in een zigeunergemeenschap in Roemenië, aldus de media, zonder dat daar bewijzen voor zijn. Behalve dat een paar journalisten karaktertrekken menen te zien in een jongeman van rond de 24 (de leeftijd die Ben Needham nu zou hebben).

Ondertussen heeft werkelijk niemand zich afgevraagd wat het lot van Maria is, nu blijkt dat het toch een zigeunerkind is. De Griekse overheid zit nu met een torenhoog probleem, nadat de overijverige politie het kind hebben weggehaald uit zijn vertrouwde omgeving.

Het koppel dat haar opgevangen heeft, zit nog steeds achter de tralies op verdenking van wapensmokkel, mensensmokkel en wat weet ik nog meer. Niemand die zich iets schijnt aan te trekken van de andere 13 kinderen die ze onder hun hoede hadden. Niet blond genoeg, wellicht.

Maria uitleveren aan Bulgarije, zodat ze kan worden herenigd met haar biologische ouders, die voor haar vreemden zijn, lijkt geen optie. Bovendien is ze in Griekenland geregistreerd als Maria Dimopoulou, in Larissa, wat haar officieel een Griekse maakt (hoewel huidskleur voor vele Grieken nog altijd een reden is om te zeggen dat iemand niet Grieks kan zijn). Kan ze terug naar de mensen die ze als haar ouders beschouwd? Ook dat lijkt twijfelachtig.

En Maria? Die zit ondertussen in een speciale inrichting, waar ze volgens de directeur van Glimlach van het Kind probeert te communiceren met tekeningen en gebaren, want ze spreekt geen Grieks, enkel de Roma-taal. Dezelfde directeur vindt het “gevaarlijk” om de hulp van een vertaler in te roepen die de taal van de Roma spreekt. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken dat dit kind op dit moment aan het glimlachen is.

23 thoughts on “Maria, het zigeunerkind van de (af)rekening

  1. Je haalt me de woorden uit de mond Bruno…Ik denk zelfs dat het zo abrupt weghalen van het/een kind niet eens volgens de regels is. In Nederland bijv. mag dat alleen als er direct gevaar is voor het kind. Maar misschien was men bang dat iedereen er van door zou gaan?…Nu snap ik wel dat men dacht…hebbes…alles in het licht van de vooroordelen…en een enorme slag slaan natuurlijk…begrijpelijk enerzijds, maar de zigeuners zitten maar weer met extra gebakken peren…

  2. Toch blijven vele beschuldigingen en vermoedens overeind.
    Wat betreft Roma ben ik inderdaad zeer wantrouwig. Ik mocht in mijn leven twee pogingen tot beroving meemaken, telkens van Roma, waarbij ook kinderen ingezet worden.
    Troost was wel dat bij de tweede poging, in Barcelona, mijn vrouw de zigeunerin een typisch Vlaams streekprodukt, “de kroket”,op de neus verkocht, wat haar trouwens een bescheiden applausje van de omstaanders opleverde.
    Medeleven is ok. Onnozelheid is voorbehouden aan (schijn)heiligen.

  3. @Bruno, ik ben een aantal dagen geleden gestopt met het verhaal op de voet te volgen, maar op dat moment was uitgeklaard dat het gezin wel 14 kinderen geregistreerd had, maar dat er maar 5 kinderen waren. De moeder had ze eenmaal geregistreerd onder haar echte naam, eenmaal onder een andere naam, en dan had de vader er nog eens vier geregistreerd als alleenstaande vader. Maw van 5 kinderen bij 1 gezin maakten ze er 14 bij drie gezinnen, om zo alle uitkeringen op te strijken. Dat bleek toch wel een typische ‘zigeuner-kolpo’ te zijn, met, uiteraard, de geoliede hulp van Griekse ambtenaren.

    Dat er jaarlijks vele kinderen uit Bulgarije onderhands verkocht/geadopteerd worden (met Griekse geboortecertificaat), dat is ook bekend. Ik heb zelfs een ex-collega die dat ernstig overwogen heeft en alvast de nodige contacten had. Natuurlijk weet ik niet of de zigeuners daar iets mee te maken hebben.

    In elk geval: het blijft natuurlijk mensenhandel – je kan toch moeilijk toelaten dat iedereen zomaar zijn kinderen aan een ander meegeeft…? Daar bestaan procedures voor die dienen om (door hun ouders) ongewenste kinderen te beschermen.

  4. voor de geinteresseerden: een overzicht van zaken ivm ouderschapsrechten die door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist zijn: http://www.echr.coe.int/Documents/FS_Parental_ENG.pdf

    Zie ook artikel 9 van het Verdrag over de Rechten van het Kind: http://www.hrea.org/index.php?base_id=104&language_id=1&erc_doc_id=473&category_id=29&category_type=3&group=Human%20rights%20treaties%20and%20other%20instruments

    Het is natuurlijk moeilijk in te schatten op basis van kranteartikels, maar het is mogelijk dat de autoriteiten een vraag van Maria’s echte ouders om hun kind terug te krijgen niet kunnen weigeren, tenzij er omstandigheden zijn die erop wijzen dat ze er (nu) niet voor kunnen zorgen.

  5. Ik ben ook even blijven liggen Bruno, want ik heb ooit ‘s een serieuze ervaring met de Roma gehad. Ik was mooi (alles is relatief) blond en had/heb blauwe/groene ogen en belandde toevallig in Kreta in een zigeunerkamp (met wat rachi op!). Nu de sfeer was uiterst gezellig, een beetje buitenland in het binnenland, ik speel gitaar en weldra voelde ik me echt een echte “yifti”. Tot ik besefte dat ik moest vertrekken. Toen ik dat meldde, werd de sfeer echter grimmiger, dreigend zelfs; “Waarom” enz. Wow, dacht ik bij mezelf, deze mensen hebben duidelijke opvatting over gastvrijheid namelijk gast-bijhouden-heid. Er werd zelf een aanstaande bruid aan me voorgesteld (wel een zéér mooi meisje) en plannen werden gesmeed, terwijl ik er bijzat! Ik heb het kamp met veel moeite uiteindelijk kunnen verlaten, compleet confuus. De mentaliteit van (sommigen van) deze mensen, is niettemin zeer hartelijk en heerlijk archaïsch warm – maar onomkeerbaar en onbegrijpelijk voor een westerse stadsmus.

  6. @Allen: eigenlijk gaat het me niet meteen om de truukjes die de zigeuners hanteren en de waarden die ze er op nahouden.
    Integratie van zigeuners is moeilijk, en ik weet niet of dat is omdat ze er dergelijke praktijken op na houden, ofwel omdat ze zich tot dergelijke praktijken wenden omdat het zo moeilijk is om te overleven.

    Maar ik had het erg moeilijk met het proces dat de media al had gemaakt van de hele zaak. En de manier waarop de kleine Maria een blond engeltje was dat de hulp van de maatschappij verdiende, terwijl die andere 13 kinderen lijken te kunnen verekken.

  7. Maar @Bruno, er zjn toch zoveel kinderen van wie de ouders in de gevangenis komen. Die worden dan opgevangen door mensen (familie of anderen) of instellingen onder controle van de authoriteiten. Dat moet met criminele zigeuners toch niet anders zijn dan voor andere criminelen? We kunnen toch niet zeggen dat misdadigers die kinderen hebben niet bestraft mogen worden?

  8. Absoluut niet @Hans. En wie zorgt er voor die 13 andere kinderen op dit moment?

  9. goeie vraag, maar ik weet het niet. Wie zorgt er voor de kleindochter van Tzochatzopoulos?

    In principe moet het parket of de rechtbank dan een tijdelijke voogd aanstellen (bv grootmoeder, tante, een instelling, …). Overigens zijn het maar 4 kinderen, zoals hoger beschreven – voor die andere 8 avatars zal in second life wel goed gezorgd worden :-0

    Nog andere kinderen zijn trouwens het slachtoffer van de hele zaak: de 7 andere kinderen van de Bulgaarse ouders – die zullen ook geplaatst worden wanneer hun ouders de gevangenis ingaan…

  10. Bedankt Bruno voor je nuance. Ja Maria is de dupe hiervan, want ze is gehecht aan de mensen die nu in de gevangenis zitten. Heel triest.

    Ik denk dat je in elke bevolkingsgroep mensen hebben die goede dingen doen en mensen die slechte dingen doen. Dat moet altijd gezegd blijven worden.
    Zijn er dan geen Griekse media die genuanceerder schrijven? Kan jij niet voor een Griekse krant gaan schrijven Bruno?

  11. ik vind dat de politie of de overheid niet meer dan normaal heeft gereageerd…iedereen van ons zou aan de alarmbel hebben getrokken of vragen hebben gesteld als we een blond iemand tussen de zigeuners zouden zien…en hun vermoeden bleek te kloppen…daarna als dat kind geschonken of verkocht is of weet ik veel wat nog allemaal, dat is weer een andere vraag, maar zolang het onderzoek loopt moet dat kind worden beschermd tegen zijn “ontvoerders” en begeleid worden door specialisten en ik durf wedden dat dat de normale gang van zaken is ook in belgie of nederland…
    direct gevaar zoals ina zegt… ik weet niet als het verstandig is om een kind van een paar jaar oud bij mensen te laten wat verdacht worden van een reeks criminele feiten… en wat de andere kinderen betreft… een bevriende agent vertelde me ooit de volgende anekdote een buurvrouw belde de politie op voor “dierenmishandeling”…de politie klopt aan bij de buurvrouw… en de buurvrouw vertelt tegen de politie dat de dieren van de buren binnen in de stallen moeten zitten omdat het weer extreem koud was…de politie kon er niet mee lachen dat ze voor zoiets opgeroept waren…”mevr moeten we mss alle dieren int bos ook binnen plaatsen” was hun antwoord…
    ik vergelijk de mensen niet met dieren natuurlijk of niks rasistisch bedoeld …

  12. Ik volg je er wel in, @EUROAPA, maar laat ons aannemen dat het kind door de politie werd weggehaald bij de “ouders” om het te beschermen. En dat kind zit nu in een instelling waar het met niemand kan communiceren, want het kent de taal niet. Is dat kind op dit ogenblik beschermd?

  13. @Bruno, dat is een tijdelijke beschermingsmaatregel tot beslist wordt wat er definitief met dat kind moet gebeuren. Als het uiteindelijk (op een veilige manier) terugkan naar haar natuurlijke ouders, dan is dat toch enkel positief? Wat hadden ze anders met dat kind moeten doen? Jammer genoeg is het een kind dat geboren werd en verder grootgebracht in erg marginale milieus. Maar tenzij de integriteit van het kind in gevaar komt, kan dat toch geen reden zijn om het aan de ouders te onttrekken en bij wat willekeurige voorbijgangers te laten? Als het kind niet terugkan naar haar natuurlijke ouders, dan moeten de normale procedures gevolgd worden: evt opgeven voor adoptie, als pleegkind, of anders via tehuizen. We kunnen als beschaafd land toch niet toelaten dat kinderen zomaar van de ene op de andere worden overgedragen, en het dan maar zo-zo laten omdat het kind die nieuwe mensen ‘graag ziet’?

  14. Ik ga er allemaal mee akkoord @Hans, maar er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt. Als dit kind niet blond was geweest, dan had het nog steeds in die marginale milieus gezeten die je vermeldt. Nu was men opeens bezorgd om dit kind, omdat het blond was. Nu het een zigeunerkind blijkt, is die bezorgdheid opeens heel wat minder.
    De media heeft de hoofden van mensen op hol gebracht en wat blijft er over? Een kind dat geïsoleerd zit en niet kan communiceren, omdat het niet goed voor haar zou zijn.
    Ik heb geen oplossing hoor. Maar niemand heeft zich ook maar 1 moment bekommerd om de belangen van het kind, toen duidelijk werd dat het een zigeunerinnetje was.

  15. europa re bruno 🙂 akou euroapa oxi euromapa 🙂 ja re bruno maar ik veronderstel dat het begeleid word door psychologen en andere specialisten voor het bestwil van dat kind….

  16. @Europa, ben je onlangs nog eens in Griekenland geweest, of was het sarcasme?

  17. Als die XA opgefokte agentjes nu eens hun normale lethargie hadden gehandhaaft, dan waren er nu vele tientallen Roma-mensenkinderen – van diverse leeftijden – heel wat gelukkiger af.Nu zitten we met een verstoord mierennest.Regels zijn regels, Ordnung muss sein … My ass!

  18. je moet geen diploma hebben om specialist te zijn in iets, gezond verstand en een goed hart is genoeg hans in dat geval en ik ben 100 percent zeker dat een persoon dat wel zal hebben in dat nest …

  19. Het enige positieve dat eruit voortvloeit is,dat men van nu af misschien wel wat stricter zal zijn wat registratie van kinderen betreft want diensten en ambtenaren zullen een beetje op hun tellen moeten passen.
    Wie weet hoeveel zigeuners er rondlopen met dubbele identiteit zoals Mevr.Dimopoulos want zeg me niet dat die dame zo’n manipulatie zelf uitgevonden heeft!
    De politie is inderdaad erg onkies te werk gegaan in zulk een delicaat geval maar kinderhandel is nu al wel bekend.We horen voortdurend over vermiste kinderen,dus niet mis dat men eens serieus een kijkje neemt in wat er omgaat in Roma middens.Ze WILLEN niet integreren,zelfs al krijgen ze de kansen.

  20. In een Vlaams gezin wordt een meisje aangetroffen dat geleend, gekregen, gekocht is van een achterneef van het zevende knoopsgat.
    Het gezinnetje is werkloos in de zoveelste generatie. Vader staat genoteerd voor gewapende overval. Oplichten van de sociale zekerheid vormt het hoofdinkomen van het gezin.
    Het meisje kan lezen noch schrijven omdat de leenouders vinden dat dat toch maar nutteloos is en wanneer ze 13 jaar is wordt ze toch uitgehuwelijkt.
    De politie komt hier achter en haalt het kind weg en plaatst het in een instelling in afwachting van een definitieve oplossing die het kind een betere toekomst garandeert.
    Het kind is ongelukkig en weent veel omdat het tussen vreemden woont en kinderliefde nu eenmaal slaafs en onvoorwaardelijk is.
    Toch zou niemand het normaal vinden dat het kind terug naar de onbetrouwbare pleegouders gebracht wordt.
    Wanneer dit verhaal gesitueerd wordt in een Romazigeunermidden gelden voor sommigen plots andere maatstaven. Valse romantiek vind ik dit. “lustig ist das zigeunerleben faria faria ho”
    Dat de beweegredenen van de Griekse politie misschien niet helemaal zuiver waren, wil ik best aannemen. Maar ingrijpen was zeker verantwoord.
    En wat integreren betreft. Een Roma die er in slaagt zich te integreren is eigenlijk geen Roma meer, want wordt uitgespuwd door de eigen gemeenschap.

  21. Ik weet niet of je dit geschreven hebt met mij in het achterhoofd @penimeni, maar ik probeer in ieder geval mijn gedachtengang nog maar eens uit te drukken:
    – had men een plan voor Maria toen men het kind weghaalde bij de “ouders”?
    – en als dat plan er al was, dan zou het echt wel de eerste keer zijn geweest, want er zijn wellicht duizenden zigeunerkinderen die in dezelfde situatie zitten.

    Maar het deed weer even goed om een bevolkingsgroep een tijdje te stigmatiseren, zodat een aantal andere, dringende zaken, buiten beeld konden blijven.

  22. Eigenlijk deed een onbetrouwbare instelling, de Griekse politie met verkeerde bedoelingen iets nuttigs.
    Ik word alleen moedeloos van het goedpraten van bewuste fouten van minderheden.
    Doet een politieker iets wat je niet leuk vindt, dan noem je hem een tweede Hitler.
    Krijg je een boete omdat je te snel of onverzekerd rondrijdt, dan noem je de politie een bende racisten.
    Het over het kopje aaien van een misdadige vertegenwoordiger van een minderheidsgroep wanneer hij iets fout doet, alsof het een stoute hond is die ook niet beter weet, is ook een uiting van racisme en zichzelf beter vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *