Nieuwe ziekenhuizendirecties

Minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis is gisteren hier nog maar pas vernoemd, en het is alweer prijs. Hij heeft deze maand namelijk een lijst bekend gemaakt met de nieuwe directieleden van de verschillende openbare ziekenhuizen. In het verleden bleek dat heel wat directeurs op eigen houtje beslissingen tot aankopen van medisch materiaal namen, zonder dat ze daarbij het algemeen belang als criterium hanteerden. Heel wat leveranciers van medicijnen en medisch materieel boden dirctielieden vaak extraatjes en smeergeld aan om op die manier hun producten aan veel te hoge prijzen aan de verschillende ziekenhuizen te slijten. Op die manier had je vaak het allerlaatste en allerbeste materieel in een ziekenhuis, zonder dat er dokters waren die wisten hoe ze het moesten gebruiken.

Onder het mom van structurele hervormingen, heeft de bevoegde minister vorige maand allemaal nieuwe directieleden aangesteld. Die zouden betrouwbaarder moeten zijn, waardoor het soort van mistoestanden uit het verleden vergeten zouden raken. Ik ga niet beweren dat beter of slechter werk zouden verrichten dan diegenen die voordien aan het roer stonden van de ziekenhuizen. Maar ik kan alleen maar mijn twijfels hebben bij de term “structurele hervormingen”. Uit onderzoek van de nieuwssite Epikairo blijkt namelijk dat de meeste nieuwe directieleden nauwe banden hebben met de twee regerende partijen Nea Dimokratia (70%) en PASOK (30%). Politieke benoemingen dus: wat we al decennialang in dit land gewend zijn. En dat handeltje gaat gewoon lekker door. Wie Grieks kan lezen, kan de lijst hier nakijken.

De kwestie is afgelopen vrijdag weer in de actualiteit gekomen, toen bleek dat de nieuwe directrice van het ziekenhuis van Lakonia (Sparta, dus), de 33-jarige Evi Papageorgiou is. Papageorgiou komt uit Messinia, de kieskring van premier Samaras, waar ze economisch raadgever van de burgemeester was. Ze is lid geweest van de jongerenafdeling van Nea Dimokratia, waar ze in het centrale beheerscomité zat. En sinds 2010 is ze lid van de centrale politieke commissie van Nea Dimokratia. Volgens de bevoegde minister is ze aangenomen op basis van haar kwaliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *