Mogelijk museum staat te verkommeren

Mogelijk museum?

Mogelijk museum?

Indien u al in Athene bent geweest, herkent u wellicht het huis op de foto. Hoewel het even goed mogelijk is dat u er gewoon bent langs gelopen, omdat het er veeleer als een bouwval bijstaat. Het huis staat op de hoek van Patission 61 met Skaramangas – en ik kwam er toevallig nog een keertje langs vorige week toen ik ging kijken in hoeverre de algemene staking werd opgevolgd.

Wat is er zo speciaal aan dit gebouw? Het dateert van ongeveer 80 jaar geleden (zo rond 1930 ongeveer) en is een voorbeeld van een neoklassiek gebouw, zoals er destijds wel meerdere stonden in Athene. Vele van deze gebouwen werden in flats onderverdeeld. Dit specifieke gebouw is ontworpen door de architect Kostas Kitsikis, maar is vooral bekend om zijn vroeger bewoner: de operadiva Maria Kallas.

Nu zou je denken dat een dergelijk huis een perfect museum zou kunnen zijn, waar operaliefhebbers van over de hele wereld maar al te graag voor naar Athene zouden afzakken. Stel dat je daar alle snuisterijen van de sopraan in onderbrengt, dat je daar een educatieve tentoonstelling aan koppelt en misschien ook nog een paar workshops muziek organiseert. Lijkt me perfect te doen. Misschien een idee voor het ministerie van Toerisme?

Of is het zo makkelijk niet? Inderdaad, zoals alles in Griekenland, is het een bijzonder moeilijke kwestie. Het gebouw is namelijk eigendom van de sociale kas van de zeelieden: Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (NAT), ofwel “οίκος ναύτη” (het huis van de zeeman), zoals het onder de Grieken is gekend. Dit is een bijzonder rijke kas, die (nog) niet is samengevoegd met de andere kassen. Hoe rijk die kas is, blijkt overigens uit een recent schandaal: een eigenaar van een kliniek kreeg een maand geleden 1.150.ooo euro uitbetaald van de kas voor medische onderzoeken en behandelingen die hij had verstrekt aan leden van de kas.

Het ging om een legaal bedrag, weliswaar erg hoog, en dat wekte de interesse op van één van de werknemers van de sociale kas. Die benaderde de directeur van de kliniek en stelde hem voor om een paar valse facturen op te stellen om ongeveer even veel geld weer van de kas te incasseren en dat geld dan door te sluizen naar hem zelf, samen met 5 andere medeplichtigen. De directeur van de kliniek wilde niet meespelen, en bracht de overheid op de hoogte. Die schakelde de geheime dienst in om de telefoons van de medewerkers van de kas af te luisteren, en gaf de directeur de opdracht om het spelletje mee te spelen.

En zo werden eerder deze maand de 6 op heterdaad betrapt toen ze het geld van de kas opstreken via de directeur. Het ging om cash geld, gemarkeerde biljetten. De 6 zijn geschorst en voorwaardelijk vrijgelaten. Dit even terzijde (het is geen alleenstaand geval in Griekenland).

Terug naar het huis van Kallas: dat is zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 1999 die Athene flink raakte. In een wet van 2002 werd de sociale kas NAT opgelegd om het huis te restaureren en de schade te herstellen, maar dat is nooit gebeurd. En ondertussen staat het te verkrotten.

De stad Athene heeft nu interesse om het gebouw op te kopen en om er iets mee te doen, naar het schijnt. Maar dat voorstel moet eerst door NAT worden bekeken en geëvalueerd. Ik zie niet meteen in wat er moet worden bekeken: NAT laat het huis verkrotten, dus eender welk voorstel lijkt me beter dan wat de sociale kas er mee doet. Maar heel wellicht draait het om de centen: hoeveel geld wil NAT voor het gebouw en hoeveel geld heeft de stad Athene er veil voor. Tot ze er uit komen, zal het gebouw nog verder verkrotten.

2 thoughts on “Mogelijk museum staat te verkommeren

  1. Wat zou het toch mooi zijn als al die zeevarende types en zij die de vloot en veel geld bezitten en toch geen belasting betalen…een paar procent zouden spenderen aan het opknappen van dit prachtige pand om er dan een Callas museum en nog meer moois van te maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *