Parlement stemt in met vermindering van budget

Ik denk dat velen onder u hier wel hebben op zitten wachten: gisteren stemde het Griekse parlement de parlementsbegroting voor 2014. De 300 parlementsleden kosten de belastingbetaler ongeveer 141 miljoen euro. Gisteren werd een vermindering van de begroting goedgekeurd met …. 4,61%. Daardoor zullen de 300 parlementsleden de Griekse belastingbetaler nog ongeveer … 141 miljoen euro kosten. De budgetvermindering werd goedgekeurd door Nea Dimokratia en PASOK, dat u dat maar weet.

SYRIZA stemde tegen. De partij zegt dat er geen duidelijk beeld is hoe veel het parlement kost. We weten wel hoeveel een parlementslid officieel verdient, maar we weten niet hoeveel de extra’s bedragen en de onkosten die iedereen vergoed krijgt. Bovendien vindt de partij dat er voorbije 5 jaar al 85 miljoen euro is bespaard in het parlement en dat de parlementsleden al 35% van hun loon hebben moeten inleveren. Dat lijkt wel genoeg zo, voor SYRIZA. Op dit moment krijgt een parlementslid uit Athene 7.644 euro/maand en iemand uit Thessaloniki 8.028 euro/maand. Parlementsleden uit de periferie krijgen meer, want zij moeten zich vaak verplaatsen.

Voor de Onafhankelijke Grieken moet het maar eens gedaan zijn om in algemeenheden te spreken over het budget van het parlement. De partij had zelf een aantal andere voorstellen om de werkingskosten van het parlement te verminderen, maar daar diende niet over gestemd te worden. Dus onze grote patriotten stemden dan ook maar tegen een vermindering.

De woordvoerder van Gouden Dageraad, Ilias Kasidiaris, was weer groots. Op het moment dat “het volk van de balkons valt”, kan er geen sprake zijn van vermidering van het salaris van een parlementslid. De partij beweert trouwens dat ze een deel van de salarissen van de parlementsleden gebruikt om eten te kopen en uit te delen aan enkel Grieken. Kasidiaris zei dat de partij ook nog een amendement zal indienen dat de onkosten voor parlementsleden zal gelijk stellen aan de onkosten voor een ambassadeur (wat jawel: de onkosten voor een parlementsleden liggen nu hoger).

DIMAR was het eens met een vermindering van de parlementaire begroting, maar vond dat het nog niet voldoende was. Dus stemde de partij, volledig in lijn met de logica die al ruim anderhalf jaar wordt gevolgd, tegen.

KKE zegt dat de partij de logica van loonsvermindering voor de parlementsleden ondersteunt, alsook een vermindering van de onkosten en het afschaffen van het pensioen voor parlementsleden. Waarop de partij, volledig in lijn met de politiek die de voorbij decennia werd gevoerd, “NEE” stemde.

Wat de meeste Grieken echter tegen de borst stuit, is het feit dat de parlementsleden zo veel onkosten krijgen en dat daar niet wordt aan geraakt. De indicatieve opdeling wordt hieronder gemaakt.

Opdeling van onkosten voor Griekse parlementsleden

Opdeling van onkosten voor Griekse parlementsleden

  • 200 euro voor mobiel telefoonverkeer
  • 350 euro voor ziekteverzekering
  • 473 euro voor brandstof
  • 960 euro voor vliegtuigtickets
  • 983 voor vaste telefoon
  • 1000 euro voor huur (voor parlementsleden uit de periferie)
  • 1000 euro voor leasing van een auto
  • 1100 euro voor deelname aan parlementaire commité’s
  • 2263 euro voor inrichten van een kantoor
  • 4000 euro voor wetenschappelijke medewerkers

Per maand natuurlijk. Ik hoef niet uit te leggen waarom bijna de helft van de Grieken, ondanks dat er stemplicht is, niet gaat stemmen.

11 thoughts on “Parlement stemt in met vermindering van budget

  1. Deze cijfers worden voor de Trojka zeker geheim gehouden…ronduit schandalig. Hoe zo voor ziekteverzekering, brandstof!!, huizenhoge telefoonkosten – het kost toch nauwelijks iets die abonnementen tegenwoordig waarbij men onbeperkt kan bellen? En de rest is ook nogal veel…
    Dus schrappen die hap evenals de helft van de parlementsleden!

  2. Lees zojuist dat de Nederlandse parlementsleden ook een deel van hun ziektekostenverzekering krijgen vergoed. Een aardig privilege voor ambtenaren…

  3. Dit tart elke verbeelding, hebben die gasten van welke partij ze ook zijn géén scrupules.
    De gewone mensen moeten trachten rond te komen met hetgeen ze hebben of krijgen.
    WAAR??????? Zijn de heren van de Trojka nu, waarschijnlijk hier of daar goed aan het tafelen.

  4. De heren van de trojka eten naar verluidt heel erg graag frozen yoghurt.
    Maar ik ben er zeker van dat ze perfect weten hoe veel de politici zichzelf toeëigenen. Of ze er iets aan kunnen doen, dat weet ik niet.
    De positie van de oppositiepartijen valt me op. Met die lui aan het roer van het land, komt het ook nooit goed. Met dit soort politici komen we nergens.
    Het is ook eens te meer duidelijk dat politiek oppositie in Griekenland betekent dat je altijd tegen stemt, wat de regering ook voorstelt. Zeer zielige vertoning. Zeer slecht teken.

  5. No comment, of ik word nog beschuldigd van vooringenomenheid
    Goe bezig mannen.

  6. Volgens mijn vertaalrobot zijn deze woorden eerder onzin of doorgrond ik de onpeilbare poëtische onderliggende gedachten niet.

    Stort in beerput met foto’s van mijn tieten aan opzwellen hormonen ik wil worden zoals een Amerikaanse hou me op de sluwe en mitropanos Grieks, de Withered loyloydiasmeni neoellinas Willow psilwse kontoula lemonia en sfazoyne Salwna in lammeren het eendje in potamia Papalampraina Birdie vreemdeling, mijn verloren vogel eten de darmen naakte strelen het apparaat in geschenk een spelshow uitverkocht Maak geen akhna Tingle bomen bouwen maisonnettes zal doen ga niet mijn kinderen marionetten in een kooi-Office spelen zoals hertenvlees eindeloze, stille Taksim Grieks…

    Mijn Adidas muizenval piase hiel wirwar de juke box met het vat boven het graf ik cypress zwart schildpad m ‘ heeft plassen

  7. Δεν κατεχει τιποτα ο Γκουγκλης. αλλα νταλα της παρασκευης το γαλα.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *