De tegenstanders van het memorandum – salonrevolutionairen

Το Μνημόνιο – het Memorandum. Een vies woord in het Grieks. Het staat eigenlijk voor het Memorandum of Understanding, een document waarin staat wat Griekenland allemaal moet doen in ruil voor hulp van Europa en het IMF. De voorwaarden voor de noodlening, zeg maar. Heel veel Grieken zijn tegen het memorandum. Niet zo zeer tegen de noodhulp natuurlijk. Maar ze vinden dat het Memorandum niet fair is. Net zoals vele politici die de tekst van de noodlening in het parlement hebben goedgekeurd, hebben ze het Memorandum nooit gelezen. Ik ook niet trouwens.

Midden volgend jaar loopt de termijn van het Memorandum af. Dat is een argument waar de regering vaak mee schermt, om de tegenstanders op een afstand te houden. De noodhulp, die loopt nog een tijdje door. Maar hoe dan ook: als de termijn van het Memorandum voorbij is, zal Griekenland nog steeds zijn eigen economische koers niet kunnen varen. Dat heeft Eurocommissaris Olli Rehn al met zo veel woorden gezegd. Dat wordt er in Griekenland niet bij verteld.

Ook heel wat journalisten zijn rabiate tegenstanders van het Memorandum. Tegen het Memorandum zijn, dat verzekert hoge kijk- en luistercijfers, natuurlijk. In de panels van politici die deze journalisten uitnodigen, zitten steevast leden van de oppositiepartijen, want die zijn natuurlijk ook tegen het Memorandum.

Gisteren stelde zulk een anti-Memorandum journalist, Serafim Kotrotsos, zijn nieuwe boek voor “Wolf-Gang, Η Συμμορία του Λύκου (Το Σιδηρούν Παραπέτασμα των Μνημονίων)” – Wolf-Gang. De Bende van de Wold (Het Ijzeren Gordijn van de Memoranda). Bemerk de weinig verfijnde woordspeling op een bepaalde Duitse politicus.

Kotrotsos is te horen op de radio, is te zien op allerlei nieuwe privé televisiezenders die de laatste tijd als paddestoelen uit de grond zijn te lijken geschoten, en had een eigen krant: Αποκαλύψεις – Onthullingen, die hij heeft moeten opdoeken. Onthullinge: eEen woord dat wel vaker wordt gebruikt door Griekse journalisten. Allemaal hebben ze een exclusieve scoop en doen ze onthullingen, hele dagen aan een stuk. Er wordt wat onthuld in Griekenland, tsjonge jonge.

Kotrotsos kwam zijn boek voorstellen in een zaal van een sjiek Atheens hotel, anti-Memorandum als hij is. Hij werd geflankeerd door heel wat politici van SYRIZA, anti-Memorandum als ze zijn. Tot de voorstelling werd verstoord door voormalige werknemers van de krant van Kotrotsos. Die wachten namelijk al drie jaar op uitbetaling van hun achterstallige loon. Ze verweten de journalist dat hij in het zelfde bedje ziek is als diegenen die het Memorandum wel steunen. En terwijl ze dan toch stonden te schreeuwen, namen ze de SYRIZA-parlementsleden gelijk ook op de korrel. Veel woorden, zo luidde het, maar weinig daden van jullie.

Waarop de delegatie van SYRIZA opstapte, zogezegd als protest tegen Kotrotsos. Tsja, alsof ze vooraf niet wisten dat hij zijn werknemers niet had uitbetaald, nadat zijn krant failliet was gegaan. Het is weinig overtuigend, natuurlijk. Net zoals die hele anti-Memorandum houding, als u het mij vraagt.

7 thoughts on “De tegenstanders van het memorandum – salonrevolutionairen

  1. Διορθωσε σε παρακαλω, δεν ειναι Μνημονιο. ειναι Μνημοσυνο.

  2. Kotrotsos. Tragkas nr 2.ik had een pak zakdoeken gisteren. Τον λυπηθηκε η ψυχη μου.

  3. vraag?? van 1 tot 10, hoe ver waren de leden van Syriza verrast gisteren??
    Με αλλα λογια, ποση ΕΚΠΛΗΞΗ να πεσε χθες εκει στο Πλιατζα.

  4. en, vergeten te melden waarschijnlijk :-),dat Syriza TEGEN een verlaging van de prijs van 6000 geneesmiddelen gestemd heeft. Er zijn veel rumoeren dat bepaalde Syrizaleden banden hebben met sommige (Griekse) farmabedrijven

  5. SYRIZA stemt tegen alles wat de regering voorstelt. Dat schijnt namelijk de rol van een oppositie te zijn.
    Wat die banden met farmabedrijven hebben, dat hoor ik door de bevoegde boekenverkoper/minister ook beweren. Omdat die bedrijven reclame maken in de krant Η Αυγή, die zo wat de spreekbuis van SYRIZA is.
    Ze hebben wellicht gewoon allemaal boter op het hoofd, zeker?

  6. Minister Georgiadis heeft afgelopen september de voorzitter van de Commissie voor de prijsregeling van Geneesmiddelen (Εθνική Επιτροπή για την Κοστολόγηση των Φαρμάκων) aangesteld. Het gaat om Nikolaos Choulis, die lid van de Raad van Bestuur van Lavifarm was, een geneesmiddelenproducent, van 1999 tot nu.

  7. En dit hele spelletje dat SYRIZA geld krijgt van de farma-bedrijven, komt er op het moment dat Venizelos in nauwe schoentjes komt wat betreft de bestelling van de 4 onderzeeëers, waarvan er 1 scheef hangt. De andere zijn nog niet klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *