Twee doden en één vermiste bij noodweer op Rhodos

De uitlopers van de cycloon Cleopatra, die voor 18 doden heeft gezorgd op Sardinië, sloeg gisteren toe op de Griekse eilanden Kos en Rhodos. Foto’s en video’s zijn op deze website te zien. Bij het noodweer zijn tot dusver twee doden gevallen. Een derde is vermist.

Ik heb net een uur aan de telefoon gehangen met vrienden van me in Rhodos. Ze wonen in Ialysos, niet ver van waar het dodelijke ongeval is gebeurd. 3 leerkrachten kwamen van hun werkweek terug naar Rhodos (u kent ondertussen het lot van de Griekse leerkrachten die over heel Griekenland worden uitgestuurd om hun lessenrooster vol te krijgen), namen de auto van de luchthaven richting Ialysos. Toen ze over de brug van Kremasti reden (wie Rhodos een beetje kent, weet waar dat is), werd hun auto door het kolkende water van de rivier meegesleurd. Eén passagier, een man van 30, wist tijdig uit de auto te springen. De andere passagier, een vrouw van 27, werd dood teruggevonden. De chauffeur, een goeie vriend van onze vrienden, is nog steeds vermist. De auto is wel teruggevonden, maar was leeg. Een andere vrouw van 40 werd vandaag verderop in de  bedding van de rivier Pastida dood teruggevonden.

Er is heel veel schade: auto’s werden meegesleurd door het water, gebouwen zijn overstroomd, en in Ialyssos is het water afgesloten uit vrees voor besmettingen. Onze vrienden zagen hun auto bijna meegesleurd worden, maar slaagden er in om hem iets hogerop te duwen. Ze stonden tot aan hun middel in het water. Gelukkig staat hun huis wat hoger, anders zou het zijn ondergelopen.

De reden voor de grote schade moet niet enkel bij het noodweer worden gezocht. De werknemers van de gemeente hadden de rioleringen niet schoon gemaakt na de zomer, zoals dat wel vaker het geval is in heel Griekenland. Gemeentewerkers hadden langs de boorden van de rivier in Kremasti de afgelopen weken de rietstaken afgesneden, maar het afval laten liggen. Daardoor raakte de bedding verstopt, met het gevolg dat het water elders zijn weg moest vinden.

Het is nog te vroeg om te zeggen, maar het is niet ondenkbaar dat hier flink wat rechtszaken tegen de gemeente van zullen komen.

7 thoughts on “Twee doden en één vermiste bij noodweer op Rhodos

  1. Triest verhaal…de kracht van water, ik heb het zo veel gezien bij mij in de buurt…en het is eigenlijk altijd: als het kalf verdronken is dempt men de put…

  2. Verschrikkelijk om te vernemen en beelden te zien (ik was er nog geen maand geleden). Temeer als ik lees dat de mede oorzaak van de ravage slecht beheer en onderhoud is.

  3. Mooie metafoor misschien voor heel Griekenland, @Ele Nitsa?

  4. Verschrikkelijk, wat een ravage. Ken ook veel mensen op Rhodos en ondanks de verslagenheid zijn ze met vereende krachten bezig om iedereen te helpen en alles op te ruimen. Er wordt inderdaad gesproken over het aansprakelijk stellen van de gemeente. Zien waar dat eindigt, corruptie heerst. Vanaf het vliegveld kun je richting Ialyssos overigens niet over de brug, maar moet je, naast de brug, door een meestal droge rivier rijden.

  5. En ondertussen is de vermiste man dood teruggevonden. Onze vrienden zijn helemaal overstuur.
    2 jaar lang hebben ze al aangetekende brieven geschreven aan de gemeente, dat de rivier en de rioleringen moesten worden opgeruimd en schoongemaakt. Er is nooit reactie op gekomen. Akkoord, het was een fikse regenbui, maar dat mag zeker niet de reden zijn waarom 3 mensen het leven hebben verloren. Hier gaan waarschijnlijk rechtszaken van komen.

  6. Daarnet kreeg de vice-minister van Binnenlandse Zaken op televisie de vraag voorgeschoteld: “Al 20 jaar heeft men op Rhodos weet van dit probleem en er is nooit wat aan gedaan. Waarom?”
    Het antwoord van de vice-minister vat het probleem van dit land samen: “Dit is Griekenland, wat wilt u dat we er aan doen?”. Ik neem aan dat je de familie van de slachtoffers moeilijk nog erger kunt schofferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *