Het delirium van Sfakianakis

De Griekse showbizz staat in rep en roer. Populaire zanger Notis Sfakianakis heeft in een interview laten uitschijnen dat hij een sympathisant is van Gouden Dageraad. Net zoals premier Samaras, ziet de zanger geen fascisten in Griekenland. Waarom een zanger commentaar moet geven tijdens het avondjournaal op een televisiezender, dat is een andere kwestie.

Maar Notis gaat nog verder: hij vindt dat Gouden Dageraad het land geen schade heeft berokkend. Integendeel: de tegenstanders van Gouden Dageraad hebben het land schade berokkend. En de junta heeft wegen aangelegd, scholen gebouwd en voor ontwikkeling gezorgd. Oh ja, en er was geen grote buitenlandse schuld toen de kolonels aan het roer van het land stonden.

U hoort het hem hier allemaal verkondigen:

Hij zegt hiermee niets nieuws. Heel veel Grieken geloven net hetzelfde als hijzelf. Dat de Griekse junta geen schulden heeft gemaakt, hebben economen ondertussen al wel naar het rijk de fabelen verwezen. Maar de mythe blijft hardnekkig voortleven. En de steun voor Gouden Dageraad blijft bestaan. In de diverse opiniepeilingen blijft de partij steevast op de derde plaats staan, met dubbele vijers (10% of meer). Er gaan geruchten de ronde dat er zelfs opiniepeilingen zijn die aantonen dat de partij de grootste zou kunnen worden. Alleen zouden die verborgen worden gehouden, omdat dit voor instabiliteit zou kunnen zorgen. Ik weet niet of we dit onder “onzin” moeten categoriseren of niet. Wellicht zien we wel wat er gaat gebeuren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2014.

In hoeverre de publieke opinie geschokt is door de uitspraken van Notis, kan ik niet zeggen. Ik denk niet dat hij voor lege zalen zal zingen deze winter. Maar de collega van Notis, populaire zangeres Despoina Vanti, kon duidelijk de uitspraken niet appreciëren. Op haar facebook pagina heeft ze de samenwerking met Sfakianakis verbroken. Normaal zouden de twee samen op de planken staan tijdens een aanvullend programma later deze winter.

18 thoughts on “Het delirium van Sfakianakis

  1. Aan wie hebben we ook al weer de Duitse Autobahnen te danken?

  2. Nog zo een mythe, Ina, het aantal Duitsers dat hierbij tewerkgesteld werd is niet zo groot als werd aangenomen. En ‘Iedere Duitser een Volkswagen’,ook nooit iets van gekomen. Wel enorme oorlogsleningen die Duitsland tot de dag van vandaag nog steeds niet heeft terugbetaald, ondanks het feit dat ze overal de nationale goudreserves leegroofden.
    Mensen die andere dingen willen geloven hebben een selectief geheugen, en dat geldt ook voor de fascisten in Griekenland.

  3. Duitsland is de kampioen van het bankroet van de laatste 100 jaar, dus zullen we er maar over zwijgen zeker. Dat zijn niet mijn woorden maar van een Duitse Prof economie.Je kan de reportage nalezen op de website van Der Spiegel,een reportage van de Duitse hoogleraar economische geschiedenis Albrecht Ritschl.Een klein stukje ”
    Ritschl : De Weimarrepubliek geslaagd om te overleven 1924-1929 alleen door te lenen. In feite, voor de vergoeding van de Eerste Wereldoorlog geleend van de VS. Het was een “lening Piramide”, die ingestort met de crisis van 1931. Geldleningen Amerikaanse was verdwenen, het verlies voor de VS was enorm, de gevolgen voor de wereldeconomie verwoestende. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de VS zeker niet te zetten een van haar bondgenoten een schadeloosstelling te eisen. Behalve een paar uitzonderingen na, geannuleerde alle aanspraken op een toekomstige hereniging van Oost-en West-Duitsland. Dit was van vitaal belang voor Duitsland. In essentie is gebaseerd op de beroemde naoorlogse Duitse wonder! Tegelijkertijd werden de slachtoffers van de Duitse bezetting als de Grieken gedwongen om hun rechten af te zien van de vergoeding.”

  4. Το μαλακα ,θα μας κανει τωρα να ακουμε την κυρα Δεσποινα. θα βγαινει κι ο αλλος ο τρελος να φωναζει ,Σωπασε κυρα Δεσποινα.
    να τον χαιρεστε
    http://www.youtube.com/watch?v=-HJImjxkXGM

  5. ΕΓΩ παντως ειμαι με το Κατερινακι που γιορταζει κι αυριο.
    http://www.youtube.com/watch?v=MP2jUYvi82w

  6. zo n persoon moet natuurlijk opletten wat hij zegt … maar in dat stuk van 1.31 hoor ik deze man geen leugens vertellen of iets slechts…wat hij daarvoor of daarna heeft gezegd weet ik niet… en trouwens ieder mag toch zijn mening hebben of niet, als boer kosta het zelfde had gezegd had niemand daarover iets gezegd… en gelijk notis bij een ander reportage had gezegd ik ben al binnen kijk maar hoe jullie het gaan redden …

  7. Een echte Griek dus, onze Notis. Zo raken we wel uit de crisis.

  8. hahahah ja ja daarmee bedoelde hij stem maar weer op dezelfde …

  9. Vooral zeer dom van iemand die gaarne plaatjes en kaartjes verkoopt aan eenieder, van welke politieke strekking ook.
    Erger ware het wanneer de politici een zangcarriere zouden ambiëren.
    Voor acteurs ligt het weer iets anders, dat zijn van nature al komedianten.
    .

  10. maar gelijk hij zegt in een liedje van hem zolang er schapen bestaan zullen er ook wolven bestaan…

  11. En is Notis nu een schaap dat de anderen nablaat of een wolf die overleeft door de schaapjes te terroriseren?

  12. ach het is ook nooit goed als je schaap bent of wolf ik zeg niks meer 🙂

  13. Een echte Griek?????? moeder is Aziaat.

  14. Aziaat???of Mikrasiatisa. anders denken ze dat deze ufo half Koreaan is.

  15. Komt mama uit de buurt van Smyrna?
    Zoals elke echte Griek weet is dit eigenlijk Griekenland, ontstolen door de heidense Turk. Dus toch een echte Griek of eerder een halve Turk, je moet wel kiezen
    Je moet enkel teruggaan tot het juist tijdstip in de geschiedenis, niet vroeger of later.
    Het volk is groots zijn daden benne klein.
    Beduidenswaardig is wel dat wanneer zo’n publieke figuur dit soort uitspraken doet, dit waarschijnlijk de mening vertegenwoordigt van een vrij groot aandeel van de bevolking. Volgens de hooggeroemde spelregels van de democratie (weeral een Grieks uitvinding) heeft die gelijk.

  16. Ionië/Klein-Azië maakt deel uit van Azië.

    Hoezo, kwam Sfakianakis dan niet uit Bulgarije? 😀

  17. Ionia was de naam voor de kusten van Klein-Azië in de oudheid.
    De naam is in het Turks Yunan geworden en de naam voor Griekenland in het Turks, is Yunanistan.

  18. Ρατσιστικα σχολια, γελακια κτλ. αν και αναφερονται στο μεγα ουφο, μαλλον θα πρεπει να αναφωνησω ,κατι οχι και πολυ ευγενικο.
    Οταν θα μιλανε οι Ευρωπεοι για ρατσισμο ας κοιτανε πρωτα στον καθρεφτη. Δουλεμποροι του κερατα.
    niet zo lang geleden
    http://nos.nl/op3/artikel/579811-stagiair-afgewezen-is-niks-is-een-neger.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *