Zeg kwezelke kunde gij dansen?

Begin november werd Griekenland door het Europese Hof van de Mensenrechten op de vingers getikt wegens het feit dat het land niet toelaat dat leden van hetzelfde geslacht een burgerlijk huwelijk kunnen aangaan. U herinnert zich misschien nog de heisa die was ontstaan toen de burgemeester van het eiland Tilos een paar jaar geleden twee homohuwelijken had voltrokken. Daar is toen heel wat reactie op gekomen. Griekenland lijkt er niet meteen klaar voor, maar het land schendt daar wel het Europese Verdrag voor de Mensenrechten mee.

Het ministerie van Justitie was daarom vorige week aan een wet aan het sleutelen, die homohuwelijken zou toelaten. Daar was de bisschop van Piraeus, Metropoliet Serafim, het niet eens mee. Hij schreef een stuk van negen bladzijden lang, waarin hij uitlegt waarom hij tegen het homohuwelijk is. Zijn retoriek voert ons terug naar andere tijden.

Hij vindt dat homofilie een belediging voor God en mens is. De man kan er niet bij dat deze “verschrikkelijke zonde van homofilie, sodomie, unnatuurlijke seksuele omgang, pederastie en pedofilie (hij zet het allemaal op hetzelfde rijtje) wordt voorgesteld als iets normaals, als een fait divers”. In de tekst staat verder dat dergelijke gedrag zelfs niet gezien is bij dieren.

En hij gaat nog verder: Serafim wil dat parlementsleden die voor het homohuwelijk stemmen, worden geëxcommuniceerd. Er zijn ooit tijden geweest dat zoiets mensen bang maakte, maar je zou verwachten dat een dergelijke dreigement anno 2013 niet meer ernstig wordt genomen. En misschien wordt het dat ook niet. Maar het is een feit dat afgelopen vrijdag 25 parlementsleden van de regerende partij Nea Dimokratia hebben aangekondigd dat zij een wetsvoorstel dat homohuwelijken toestaat, niet gaan ondertekenen. Waarop het voorstel gewoon heel snel werd afgevoerd.

Tsja, de regering moet alle mogelijk bronnen van wrijving zien te vermijden, om in het zadel te blijven. Maar het is toch opvallend dat de parlementsleden van Nea Dimokratia geen enkel ethisch probleem hadden om in te stemmen met allerlei wetsvoorstellen die een deel van de Griekse bevolking in abjecte armoede stort, terwijl dit voorstel voor hen te ver gaat.

16 thoughts on “Zeg kwezelke kunde gij dansen?

  1. Zelfde nieuws uit Kroatië: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1750488/2013/12/01/Kroatie-zegt-neen-tegen-homohuwelijk.dhtml
    DM wijt het bijna gemakshalve aan de “macht” van de katholieke Kerk, maar dat verklaart de commotie in Frankrijk niet.

    In de lijn van andere posts, vraag ik mij toch af of dit “debat” geen “bliksemafleider” is. Jammer voor Samaras, wilden die 25 zijn spelletje dus niet meespelen. Even kijken of er toch geen ander thema is om de Grieken op een lijn te krijgen tegenover het Stoute Buitenland…

  2. @Bruno, bedankt voor de link – een heel recente uitspraak die ik eerlijk gezegd niet kende. De zaak die je refereert is inderdaad een kleine doorbraak, in de zin dat het Hof voor de Mensenrechten nu gesteld heeft dat ALS een land een samenlevingscontract voorziet als alternatief voor het huwelijk, en dat contract gebaseerd is op ‘langdurige stabiele relaties’, er geen goede reden is on twee samenlevers van hetzelfde geslacht uit te sluiten. Griekenland zal dan waarschijnlijk inderdaad haar wetgeving over het ‘wettelijk samenwonen’ moeten aanpassen. Let wel: het is geen ‘huwelijk’ en ook geen verplichting voor een land om zo een stelsel in het leven te roepen als het nog niet bestaat.

    iets begrijpelijker hier: http://echrblog.blogspot.co.uk/2013/11/vallianatos-judgment-on-sexual.html

    Of dit de algemene homofobie in GR zal veranderen, betwijfel ik wel – vorige week nog zei een geleerd man (dokter) me dat hij niet begrijpt hoe homo’s al die rechten kunnen eisen, want ‘de natuur kent geen derde geslacht’…

  3. @Bertinos, ik wilde niet suggereren dat de Grieks Orthodoxe Kerk hier de mening heeft gestuurd. Het lijkt me zelfs niet het geval te zijn, want aartsbisschop Ieronymos heeft zich niet eens in het debat gemengd.
    Je inschatting kan kloppen: Samaras is voortdurend op zoek naar thema’s die de aandacht moeten afleiden van de eigenlijke problemen.

    En @Hans, er heerst hier inderdaad een enorme homofobie. Vorige week luisterde ik nog naar een satirisch programma dat een radioreporter de straat had opgestuurd om de mensen hun mening te vragen over holebi’s. Niet te geloven wat je daar hoorde: mensen die vonden dat je holebi’s op afgelegen eilanden moest zetten zodat ze geen contact konden hebben met de rest van de samenleving, en je moest er af en toe maar wat voedsel laten droppen, want je kon ze toch niet zo maar laten sterven, nietwaar? Het zijn tenslotte ook mensen.

  4. Hoe harder homofiele relaties veroordeeld worden, hoe meer er aan de hand is. Ik heb van homo’s en Lesbo’s geen enkele last en dat kan ik van “de kerk” van welk geloof dan ook, niet zeggen. Hypocriet zooitje!

  5. ik ben ook niet tegen homofilie of zo… van mij part trouwen de mensen met hun huisdieren trouwens ik denk dat ze dat al doen 🙂 maar als een land of kerk dat verbieden omwille van hun cultuur,geloof,achterlijkheid of omdat ze er nog niet klaar voor zijn of noem het hoe je wilt dan moeten de mensen zich daar bij neerleggen, ik ben ook tegen zoveel wetten…maar wat kan je er tegen doen?… NIKS… en nu wat het europees hof van de mens ons allemaal zegt…skasilamas megali en als de mensen dat niet aanstaat dat ze dan maar naar een ander europees land gaan waar dat wel mag, zo eenvoudig is dat…en @lex ik heb ook van mijn kerkgemeenschap geen last wat ze bij andere geloofs-en homogemeenschapen doen dat weet ik niet maar mss zijn er mensen die ook last hebben van homos we kunnen niet iedereen over de zelfde kam scheren…

  6. Ik ben echt niet goed mee. 25 parlementsleden van ND gaan een wetsvoorstel ivm goedkeuring van homohuwelijk ondertekenen, en dan wordt het voorstel afgevoerd. Of moet het zijn: NIET ondertekenen???Anders, graag wat uitleg.

  7. Oeps, daar ontbreekt het woord “NIET”. Heb het toegevoegd @Lina. Sorry voor de verwarring!

  8. Grieken die de Griekse beginselen veroordelen?

  9. @ Europa: “en nu wat het europees hof van de mens ons allemaal zegt…skasilamas megali en als de mensen dat niet aanstaat dat ze dan maar naar een ander europees land gaan”…

    Inderdaad de Grieken mogen doen wat ze willen, maar: Als je de regels van de club niet wil volgen, moet je natuurlijk eerst uit de club stappen. (de club is in dit geval de Raad van Europa en de regels zijn de minimumregels van civilisatie)

  10. βγαλτου και μια κοκκινη καρτα απο μενα.
    Καλε μου Κρητικε, σε τι κοσμο ζεις;

  11. @ hans begrijp me niet verkeerd… ik heb het alleen over dat trouwen recht … zeker moeten er mensenrechten zijn … en als Griekenland niet overeenstemt met een bepaalde wet moeten ze maar samen een oplossing vinden…@tzimi
    σε τι κοσμο ζω;;;;;;;;; 🙂 :)στονε δικο μου…
    οπως και η ομοφυλοφίλοι στονε δικοτονε
    δε μετανιωνω αν εκαμα δε μετανιωνω αν καμω και δε μου κεγεται καρφι κι αποψε να ποθανω

  12. @Bruno Dan was mijn vermoeden dat er in de tekst iets niet klopte toch juist.
    ‘Griekenland lijkt er niet meteen voor klaar’lijkt me een heel wijze bedenking. Wellicht is dat ook zo. Sommige evoluties vragen tijd.
    Maar dreigen met excommunicatie….dat is echt wel van een ander tijdperk. En de reacties bij die radioreporter,… dat tart alle verbeelding. Of het moest zijn dat die mensen vooraf instructies gekregen hebben om zoiets te verkondigen….je weet maar nooit.

  13. @ina niet meteen klaar… ik denk nu niet en nooit niet, dat ze voor zoiets klaar zullen zijn… iets wat tegen de natuur is anomalie of noem het hoe je wilt… zullen ze niet makkelijk accepteren en als ze dat doen zal dat gelijk hier zijn…voor de rug niks maar achter de rug noem maar op dat is nu eenmaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *