Zalig kerstfeest 2013

Door een werkelijk volledig overladen programma, is het me niet gelukt om er een mooi plaatje bij te zetten. Vroeger gebruikte ik daar al eens het Parthenon in de sneeuw voor, maar het heeft al sinds 2008 niet meer gesneeuwd in Athene. Bovendien zie ik om me heen maar weinig beelden die een kerstsfeer oproepen. Er is wel versiering, de winkels zijn wel open, maar in Piraeus zie ik maar weinig mensen iets kopen. ‘s Avonds snuif ik weer de lucht op van verbrand materiaal – mensen branden alles wat ze vinden kunnen, met als gevolg dat er weer eens een gevaar was voor de volksgezondheid. Vorige week heb ik een aantal mensen ontmoet die geen geld meer hebben om voor de gezondheid van henzelf of hun geliefden te zorgen.

Vele mensen in mijn buurt zullen vanavond in de kou doorbrengen, sommigen – onder wie leerlingen uit de klassen van mijn vrouw – zullen zelfs geen elektriciteit hebben en bij kaarslicht samen moeten zitten.

Ik word er niet vrolijk van, en optimistisch al helemaal niet. Kerstmis is een feest van hoop. Ik wou dat ik hoopvol kon zijn, maar makkelijk is het niet.

Laat ik dan alvast dankbaar zijn dat u me de voorbije 12 maanden heeft doorstaan. Ik hoop dat de toon van deze blog in 2014 wat luchtiger mag worden, maar dat hangt niet van mezelf af.

Voor u wens ik in ieder geval een zeer fijne kerst, met tijd voor wat introspectie (kan ik ook wel gebruiken), en een aangename tijd met mensen die u lief zijn.

15 thoughts on “Zalig kerstfeest 2013

  1. Bruno en alle andere lezers een fijne Kerst en een goed en gelukkig 2014. En Bruno, bedankt voor je blog. Ik lees die nog steeds met veel interesse. Ik hoop, dat je de tijd en inspiratie kunt blijven vinden voor het schrijven ervan. Ik weet, dat ik een aantal mensen een plezier doe door af en toe de blogs door te linken. En probeer op die manier mensen een bredere kijk op gebeurtenissen in Griekenland te geven. Zoals ik die ook o.a. door jouw schrijven krijg. Nogmaals heel veel dank voor dat venster op Griekenland.

  2. Bruno, van op Kreta de wederkerige wensen voor jou en je dierbare, ijdele hoop is ook hoop. We zullen de beker tot de bodem moeten leeg drinken.

  3. Beste Bruno, ook vanuit Syros wens ik jou en de lezers van de blog fijne kerstdagen toe. Dank voor al je bijdragen die altijd precies de juiste toon hebben!

  4. van uit Hoogeveen , ik wil ook iedereen een prettige kerst groet sturen.
    απ την αλλη απορωντας πως μπλεξαμε τα μπουτια μας εδω ελληνες βελγοι και ολλανδοι, την αγαπη μου και καλο κουραγιο τις βρωμιαρες μα χρονιαρες αυτες ημερες.

  5. Op mijn beurt wens ik iedereen een beter 2014 toe. Ik hoop dat de grote ommekeer mag komen en dat Griekenland eindelijk een beetje op orde en tot rust komt, zonder dat het zijn eigenheid moet opgeven.
    De mensen boeten al te lang voor het egoisme en geldzucht van een groepje “onaantastbaren”

  6. Het beste voor 2014 Bruno.
    Zoals Jos het treffend zegt, bedankt voor je blog ; Was deze er niet ik zou godbetert naar Griekse zenders moeten luisteren/kijken om het nieuws te volgen. Toch heb ik veel heimwee naaar je pre-crisis periode toen er ook veel weetjes, documentatie, ervaringen, aanradertjes, anecdotes,.. in je blog kwamen. De samenwerking met Hans is mede daarom heel geslaagd, ik vind dat jullie elkaar goed aanvullen. Het is mooi van je dat je iemand ruimte kan geven op je blog die niet altijd dezelfde kijk op de zaken hoeft te hebben. Doet me denken aan de tijd dat Roosje hier nog wat extra tinten op de blog aanbracht, maar die zie ik niet meer op de blog. Maar tja na het zoveelste crisis related artikel bewandelen de reacties platgetreden paadjes, en dat nodigt niet ( meer) uit tot deelname aan dit forum. Eh, terug naar de hoofdzaak : beste wensen voor jou en de jouwen ; veel moed en sterkte !

  7. Vanuit Kreta een zalig kerstfeest voor jou en de jouwen en hopelijk een beter 2014

  8. beste bruno
    ik wens jou en al wie je dierbaar is prettige eindejaarsfeesten en een beter en gezond 2014. ik wens alle grieken oprecht beterschap en een betere toekomst. ik bedank je voor je blog. is er intussen nog nieuws van yiannis ?
    groeten,
    rené

  9. Bruno,
    Voor u en je dierbare en voor alle lezers van je blog Prettige eindejaarsfeesten met vooral een goede gezondheid als uitgangspunt.
    Laten we ook blijven hopen dat de Griekse bevolking er toch in slaagt om door te zetten in deze voor hen zéér moeilijke tijden en dat er misschien toch een lichtstraaltje komt in deze tunnel der donkere tijden.
    Sta me toe te eindigen met een Kretenzische Matinada.

    Καινούριος χρόνος έφτασα, χαρές να σας γεμίσιε και ναας τρέξουν τα καλά σαν το νερό τση βρύσης.
    Κάλη χρονιά!!!!!

  10. Ook namens mij, aan Bruno, aan jullie, al zijn lezers en degenen die jullie dierbaar zijn, heel fijne eindejaarsfeesten. Het is waarschijnlijk een oud gezegde, je bent wie je bent, niet door wat het leven je op je bord gooit, maar hoe je ermee omgaat. En als schrijven het doet, blijf schrijven aub. Zelfs als de dingen ver buiten onze macht om iets te doen gebeuren. Makkelijke woorden, moeilijke daden, maar mij heeft het al door wat rauwe periodes heen geholpen. (en muziek 😉 ).
    Αχ, ας μπορούσα …

  11. Vanuit Balk/Frysl̢n een zinvolle Kerst en mooie familiale Jaarwisseling toegewenst aan de twee bloggers en alle lezers.Wat betreft de toekomst tast ik volledig in het duister; vanaf mijn persoonlijke gezondheid tot het verrechtsende Рkoninklijke РGriekenland en de wereldeconomie/gaia welke hijgend naar groei,hogere dividenden en zich steeds verder oppompende beurskoersen naar het einde van de Grote Marathon aan het bewegen is.

    Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn uiteindelijk het hoogste goed.Dát wens ik de vele lezers welke ik hier de laatste ongeveer 10 jaar heb leren kennen voor 2014 en nog lang daarna dan ook in zéér ruime mate toe.

  12. Beste wensen, Bruno (en alle lezers/schrijvers alhier).

  13. Ook jij hele fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar!!

  14. En ook vanuit Limburg alvast beste wensen en een gelukkig 2014 en dat het komend jaar beter mag zijn….en wat wij hebben gewenst Από το στόμα ΜΑΣ και στου Θεού Ï„’αυτί…

  15. Aan allen op en rond dit forum,
    Graag wens ik jullie een beter 2014 op alle vlakken. Laat de verzuring achterwege en geef de solidariteit een kans.Laat ons elkaar steunen, niet alleen rond de kerstdagen maar door dik en dun het ganse jaar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *