Benaki Museum

Wie naar Athene komt als toerist, zet uiteraard de Akropolis op zijn lijst van te bezoeken plaatsen. Die kun je ondertussen niet meer los zien van een bezoek aan het Akropolismuseum. Als er nog tijd is, dan komt ook het Nationale Archeologische Museum aan de beurt (en daar dien je flink wat tijd voor uit te trekken). Maar er zijn in Athene nog heel wat andere musea, die zeker even interessant zijn, en vaak inzicht bieden in de meer recente geschiedenis van Griekenland.

Eén van die musea, is het Benaki museum. Eigenlijk is dit niet langer 1 gebouw en 1 museum, maar een verzameling van musea verspreid over heel Athene. De collectie van de musea gaat van oudgriekse vondsten, tot hedendaagse schilderijen. Onlangs is het museum ook eigenaar geworden van het huis van de Britse schrijver Patrick Leigh Fermor wiens leven heel intens verweven is met de recente geschiedenis van Griekenland.

Het Benaki museum is gesticht door Antonis Benakis, die de zoon was van de rijke magnaat en burgemeester van Athene Emmanuel Benakis, naar wie een straat is genoemd die dwars door Exarcheia loopt. Antonis was de broer van de schrijfster Penelope Delta, die een boek heeft geschreven over haar broer: Trelantonis, wat letterlijk vertaald “Gekke Antonis” betekent. Penelope Delta pleegde zelfmoord op de dag dat de nazi’s Athene innamen.

“Trelantonis” is ook de naam die vaak aan Antonis Samaras wordt gegeven. Daar is een reden voor: de moeder van de Griekse premier is namelijk een kleindochter van Penelope Delta. Dit slechts terzijde, want ik had het over het Benaki museum.

Dat museum heeft het ook moeilijk door de crisis: de openingsuren zijn verminderd, er is personeel ontslagen, maar ondertussen heeft de stichting Stavros Niarchos (genoemd naar de schatrijke Griekse reder) geholpen om het museum tenminste op donderdagavond open te houden, zoals dat vroeger reeds de traditie was.

Wellicht is het ook via die stichting dat het museum de bekende acteur Willem Dafoe heeft weten te strikken om een filmpje in te spreken over het leven van Antonis Benakis en over het ontstaan van het museum. Ik geef het hieronder mee; misschien kan het u overtuigen om bij een volgend bezoek aan Athene toch even één van de afdeling van het Benaki museum aan te doen.

5 thoughts on “Benaki Museum

  1. Bedank voor de info Bruno. ” Paddy ” Patrick Leigh Fermor is me wel bekend door zijn rol hier op Kreta tijdens WOII.

  2. De neolitische collectie is er bloedmooi.

  3. en deze familie was ook gelinkt met de familie van
    Constantin Carathéodory. andere grieken als je denkt dat Antouan familie van Penelopi Delta is. de nieuw generatie is veel kleine van formaat en ορχεις.
    wel een klein straatje naar Benaki genoemd, gezien dat wij allemaal grote straten hebben genoemd naar een of andere vreemde koning of koningin.
    ΥΓ.εκει μεγαλωσα, με την ενοοια οτι δουλευα για αρκετα χρονια στο τετραγωνο Μπενακη Ακαδημιας Σολωνος και Ζ Πηγης.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *