De deontologie van de beste leerling in de trojka-klas

Wie dacht dat je enkel aan de overkant van de oceaan de American Dream kon beleven, is er aan voor de moeite. Het kan ook in Griekenland. Neem nu de minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis. De man heeft een carrière opgebouwd door het verkopen van boeken op allerlei tweederangstelevisiezenders, in de eerste plaats bij de zender van Georgos Karatzaferis, de leider van de extreem-rechtse LA.O.S. partij. Hij doet dat niet in een reclamespotje, nee, de man heeft een heuse “uitzending”, die “Ελλήνων Έγερσις” (opgang van de Grieken – let op de oudgriekse schrijfwijze) wordt genoemd. De “uitzending” houdt niet op bij het aanprijzen van boeken, maar gaat verder met het bespreken van politieke thema’s, het innemen van politieke stellinge, en met het beschimpen van politieke tegenstanders. In een verleden behoorde Antonis Samaras tot die politieke tegenstanders, en Adonis vond dat de man de politieke ideeën van een klein kind had.

De tijden zijn veranderd: Adonis verkondigt nu overal hoe geniaal de Griekse premier wel is, en voor zijn uitzending heeft hij niet langer de tijd. Er worden wel heruitzendingen getoond waarin hij nog steeds roept dat mensen NU moeten bellen om van een speciaal aanbod gebruik te maken, want nadien zal het niet langer gelden.

Adonis is nu minister en is getrouwd met een TV-presentatrice die een opleiding klassieke muziek heeft gekregen, en die vorige week nog een liefdadigheidsconcert dirigeerde ten voordele van kleine kankerpatiëntjes in het ziekenhuis dat wordt gesponsord door de steenrijke familie Vardinoyiannis, die met hun brandstof afgelopen oktober de nationale parade hebben gesponsord. Dat allemaal terwijl haar man met zijn beleid onverzekerde kankerpatiënten een gewisse dood in jaagt, omdat hij koste wat het kost de beste leerling in de trojka-klas wil zijn. Maar ik wijk af.

Nieuwe “uitzendingen” van Ελλήνων Έγερσις worden nu gepresenteerd door de broer van Adonis, Leonidas, en af en toe is er een gastrol weggelegd voor Kostas Plevris, de vader van parlementslid van Nea Dimokratia Thanos Plevris. Kostas Plevris is de auteur van een antisemitisch werk dat door de uitgeverij van Georgiadis wordt uitgegeven, en waarin de Holocaust wordt ontkend. Maar daar heb ik het al eens over gehad.

Machine die de schadelijke stoffen uit sigaretten zou halen

Machine die de schadelijke stoffen uit sigaretten zou halen

De Georgiadis-uitgeverij verkoopt niet enkel boeken, maar maakt ook reclame voor andere zaken. Zoals een machine die de schadelijke stoffen uit sigaretten haalt. Jawel, een bedrijf van de minister van Volksgezondheid raadt zoiets aan haar klanten aan. Kan allemaal in Griekenland

Ik gebruik wel degelijk het woord charlatan, want op de machine ziet u de woorden “NicoPal” en “Ghiolva”. Afgelopen mei heeft het bedrijf ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΖΕΡΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟ-ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ & ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ een boete van 35.000 euro gekregen van het ministerie van Economische Ontwikkeling omdat het zijn klanten misleidt.  Een half jaar later verkoopt het bedrijf van de minister van Volksgezondheid dezelde machine met dezelfde reclame. De deontologie is ver zoek, maar wat dat betreft zit Georgiadis in goed gezelschap daar in het Griekse parlement. Niemand hoeft hem daar lessen te geven in deontologie.

Ioanna Dementi

Ioanna Dementi

De minister zal nu wellicht zijn persbureau (of beter, dat van het ministerie) inschakelen om de slechte indrukken die zijn gewekt, om te buigen. Hij heeft daarvoor een dame aangenomen als vrijwilligster nog wel, die daarvoor zeer geschikt zou zijn. Het gaat om voormalig Miss Noord-Griekenland 2008, en Miss Bikini, Ioanna  Dementi.

Diens modellencarrière is wellicht voorbij, maar of haar carrière in dienst van Adonis lang gaat duren, durf ik ten zeerste te betwijfelen.

2 thoughts on “De deontologie van de beste leerling in de trojka-klas

  1. Gaat over haar carrière , of over haar derrière ???

  2. Η ευγενια το ξέρει; η περιμένει την Μισελ για να τον χωρίσει κι αυτή μετά τον Μπαμια της.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *