Gezondheidszorg wordt weer dat beetje ontoegankelijker

Dat de gezondheidszorg in Griekenland vierkant draait, is een open deur intrappen. Huisdokters bestaan als dusdanig niet in Griekenland. Patiënten zijn aangewezen op de dokters die zich aangesloten hebben bij het ziekenfonds van hun beroepscategorie. Tot een paar jaar geleden waren er op die manier verschillende ziekenfondsen, maar vele zijn ondertussen al samengevoegd. Vele dokters die aangesloten zijn bij die ziekenfondsen, houden er part-time ook nog een privépraktijk op na, want het loon dat ze ontvangen als dokter bij het ziekenfonds, bedraagt ongeveer 1000 euro per maand. Beginnende dokters hebben die luxe vaak niet, want ze hebben geen gelf om een eigen praktijk op te starten. Zij zijn vaak aangewezen op het werken voor een ziekenfonds.

Als je als patiënt een afspraak wil maken, moet je het ziekenfonds opbellen, zeggen wat je kwaal is, en dan kom je op een wachtlijst terecht. Want er is niets steeds een dokter beschikbaar voor je kwaaltje. Ofwel omdat zijn agenda te vol zit, ofwel omdat de dokters die aangesloten zijn bij het ziekenfonds, in staking zijn. Soms kan de wachttijd op die lijst maanden bedragen. Niet echt efficiënt want als je ziek bent wil je natuurlijk snel worden geholpen.

En zo gaan patiënten naar de ziekenhuizen, die er eigenlijk zijn om de tweedelijnszorg op zich te nemen. Maar als de eerstelijnszorg niet werkt, dan is er eigenlijk geen alternatief, tenzij je de volle pot wil betalen bij een dokter die niet bij je ziekenfonds is aangesloten. Saillant detail: als je een doktersbriefje voor je werk nodig hebt, dan moet je een briefje voorleggen van een dokter die bij je ziekenfonds is aangesloten, anders worden de ziekendagen niet vergoed door je werkgever.

Om die reden zijn de wachtdiensten in de Griekse openbare ziekenhuizen steevast overbevolkt. Mensen die niet in de gewone eerstelijnszorg terecht kunnen, zitten er te wachten samen met de mensen die tweedelijnszorg nodig hebben, en met de spoedgevallen. Alles door elkaar, af te werken in de volgorde waarin ze binnen komen. Dokters in de ziekenhuizen worden er wanhopig van en kloppen soms werkweken van 90 tot 100 uur. Vele Grieken deden in de voorbije jaren niet eens de moeite om naar een openbaar hospitaal te gaan om er urenlang te wachten tot ze werden geholpen. Ze verkozen om naar de privéziekenhuizen te gaan, waar ze onmiddellijk werden geholpen.

Sinds het uitbreken van de crisis, zijn die privéziekenhuizen te duur geworden voor velen, zodat meer en meer mensen zich weer tot de openbare ziekenzorg wenden. Met als gevolg dat de ziekenhuizen overvol raken. De dokters kunnen de stroom patiënten niet meer aan. Door de opgelegde besparingen van de trojka, heeft de overheid besloten om geen dokters meer aan te nemen in de openbare sector. Bovendien heeft de minister polyklinieken, waar de dokters van de ziekenfondsen eerstelijnsverzorging aanboden, gesloten. Tot grote frustratie van de dokters in de hospitalen die nu nog meer last op hun schouders krijgen.

Sinds 1 januari 2014 moeten de Grieken (de maatregel geldt ook voor migranten, verduidelijkte premier Samaras – alle 1,4 miljoen wellicht?) 25 euro extra gaan ophoesten om in het ziekenhuis te worden opgenomen.Tot nu toe wordt hun opname door het ziekenfonds terugbetaald. Volgens de bevoegde minister (de boekenverkoper Adonis Georgiadis) is de maatregel bedoeld om het gat in de kas van de organisatie EOPYY te dichten. EOPYY is een organisatie die diensten van de verzorgingsdiensten opkoopt en die pas een paar jaar actief is. Het is eigenlijk een overkoepelende organisatie van de verschillende ziekenfondsen.

Voor vele Grieken die amper het hoofd boven water kunnen houden, is deze extra kost een drempel, want het wordt hoe langer hoe moeilijker om alsmaar meer belastingen en taksen te betalen terwijl de lonen blijven dalen. Op de vraag wat de minister gaat doen als de verzekerde de 25 euro niet zal betalen, luidde het antwoord “we gaan ze niet in de gevangenis stoppen”. Maar de fiscus krijgt sinds dit jaar bevoegdheid om rechtstreeks aan de spaarrekeningen van de Grieken te komen, dus het is niet ondenkbaar dat het geld op die manier zal worden gerecupereerd.

Een gevolg (gunstig voor de minister, denk ik dan) van de maatregel is dat er wellicht minder mensen naar de openbare hospitalen zullen gaan, omdat ze het geld niet kunnen betalen. De dokters in de hospitalen hebben zich al tegen de maatregel verzet, maar ook de coalitiepartner PASOK heeft officieel positie ingenomen tegen de “charatsi” in de hospitalen. Saillant detail: PASOK heeft in november 2012 zonder morren meegestemd voor de maatregel. Georgiadis (Adonis voor de Grieken – de naam is ondertussen een begrip geworden) heeft gezegd dat de maatregel den Grieken ten goede komt, want het geld wordt onmiddellijk terug aan EOPYY gegeven zodat die organisatie kan werken. Bovendien zou de maatregel enkel gelden indien je effectief moet worden verpleegd in het ziekenhuis. Waarom er meer dan een jaar na het stemmen van de maatregel nog steeds geen duidelijkheid is hoe die precies zal worden toegepast, is een typisch verschijnsel van de Griekse wetten. Gelukkig krijgen de politici voldoende zendtijd van de bevriende televisiezenders om uitleg te komen geven en om te zeggen dat de maatregel toch niet zo erg is als wordt voorgesteld.

Het is niet de enige extra taks die Grieken moeten betalen vanaf 2014. Bij elk doktersvoorschrift voor medicijnen moet de Griek vanaf 8 januari 1 euro extra betalen aan de apotheker, bovenop het remgeld van 25% voor medicijnen. Tussen haakjes, apothekers zijn nog steeds een gesloten beroep, wat hen verzekert van een winstmarge van 35%.

Bovenstaande maatregelen gelden natuurlijk enkel voor mensen die een ziekteverzekering hebben. Mensen die langer dan 12 maanden werkloos zijn, of die hun bijdragen aan het ziekenfonds niet kunnen betalen (heel veel kleine zelfstandigen bevinden zich ondertussen in die positie) behoren daar niet toe. Die moeten bij een opname in een openbaar ziekenhuis namelijk altijd de volle pot betalen, wat ze natuurlijk nooit kunnen. Naar schatting zijn er op dit moment 3 miljoen mensen in Griekenland in deze positie: zij hebben geen toegang tot de openbare gezondheidszorg.

Deze mensen kunnen gelukkig terecht in vrijwilligersklinieken, die stilaan her en der ontstaan. Deze kleine initiatieven zorgen er voor dat mensen toch op zijn minst de eerstelijnshulp kunnen krijgen. Voor de reportage van Terzake op maandag 6 januari hebben we zulk een vrijwilligerskliniek bezocht: het gaat de Metropolitan Community Clinic at Helliniko (op de oude luchthaven die Griekenland moet verkopen in de het kader van de overeenkomst met de leenheren). Die vrijwilligerskliniek lanceerde op 9 december 2013 een oproep aan het ministerie van Volksgezondheid. 10 patiënten van de kliniek waren in levensgevaar en moesten dringend in een hospitaal worden opgenomen. Er werd geen enkel hospitaal bereid gevonden om de patiënten op te nemen, en daarom richtte de kliniek zich rechtstreeks tot de minister, door middel van twee persberichten.

Op de vraag van de kliniek is nooit reactie gekomen, en een van de patiënten, een 66-jarige onverzekerde man die zich midden oktober in de kliniek kwam aanmelden met zware pijn in de borst en veel bloedverlies, is op 2 januari overleden. De kliniek stelt de minister van Volksgezondheid verantwoordelijk wegens zijn onverschilligheid. De woordkeuze van de vrijwilliger dokters liegt er niet om: “weer iemand die is vermoord door de politiek die de regering de voorbije 4 jaar heeft gevolgd”. U ziet hier de laatste post in het Engels op de blog van de kliniek: The data speaks for itself: Enough is enough!

U gaat het niet geloven wat de bevoegde minister zei als reactie op het bericht dat een man was gestorven omdat hij zich niet kon laten behandelen in een openbaar ziekenhuis. Volgens Adonis werd de hele zaak opgeblazen om “politieke redenen”. Nu beheerst politiek wel alles in Griekenland, maar als je als minister wil insinueren dat de oppositiepartijen de zaak gebruiken om de problemen in de gezondheidszorg aan te kaarten, dan ben je toch echt niet vertrouwd met de filosofie van Hippocrates. Vreemd voor deze boekverkoper die het werk van de Oudgriekse arts uit Kos per kilo aan de man heeft proberen te brengen.

Volgens Adonis wordt niemand geweigers in de openbare hospitalen, zelfs al heeft hij geen ziekteverzekering meer. Veel dokters maar ook patiënten zullen het hem tegenspreken, maar de minister maakt zich er gemakkelijk mee af door te zeggen dat ze allemaal opgestookt zijn door SYRIZA. En zo wordt met het leven van de mensen gespeeld, op het altaar van het politieke circus dat zich dagelijks voor onze ogen afspeelt op de televisiezenders van de bevriende oligarchen. Er gebeuren hier heel veel dingen die me de kast op jagen, maar dit is de grootste schande voor het Griekse blazoen op dit moment. EU-voorzitterschap of niet.

27 thoughts on “Gezondheidszorg wordt weer dat beetje ontoegankelijker

  1. EOPYY ???? Is dat ook de organisatie die de aankopen doet voor het medisch materieel. Ik herinner me iets van tonnen medisch materieel dat her en der opgeslagen ligt, zoals een honderden kilo’s gipsverbanden , medische scharen en tangen etc. Dat lag volgens het artikel ergens in verschillende depots te verkommeren.Let wel , ik heb hier niet over een recent schandaal.

  2. ik val stil…blijf doorgaan Bruno met dit naar buiten brengen, hoe moeilijk het je soms ook zal vallen dag in dag uit met de Griekse tragiek geconfronteerd te worden…

  3. @Bruno – Wat kost een ‘gewone’ consultatie in een privékliniek?

  4. ik val stil…blijf doorgaan Bruno met dit naar buiten brengen, hoe moeilijk het je soms ook zal vallen dag in dag uit met de Griekse tragiek geconfronteerd te worden…
    Ina helemaal met je eens,dit kan toch niet,
    Zul je straks zien als het toeristen seizoen weer begint dat de meestal wel verzekerde toerist ook nog voorgaat,snap ook wel dat als die toerist 1 of 2 weken komt geen week kan wachten als hij/zij hulp nodig heeft,maar dit alles is wel schandalig voor de lokale Grieken

  5. Zijn we stilaan niet zo ver dat een negatief reisadvies voor toeristen met enig gezondheidsrisico op zijn plaats zou zijn.
    Waar kan een Nederlandse of Belgische toerist op rekenen in Griekenland wanneer hij of zij medische hulp nodig hebben?

  6. Ondanks de slechte situatie moet me toch van het hart dat je in zo’n lokaal ziekenhuis zoals we dat hier hebben vaak weer sneller bij een specialist terecht kan dan in Nederland. En al helemaal in weekenden als je in Nederland logeert en je hebt geen auto voor de deur en je moet naar een weekend-arts kilometers ver weg!
    Ook het niveau van de artsen is hier prima.

  7. Het zoveelste bericht dat het vorige tegenspreekt? Of moet men domweg geluk hebben waar men een niercrisis krijgt?

  8. Nee hoor Penimeni, ik spreek het verhaal van Bruno absoluut niet tegen.
    Maar als je vraagt waar de toerist op kan rekenen, dan valt het hier op ons eiland reuze mee (nog steeds).

  9. Ik moet Bea er in gelijk geven: mijn ervaring is ook dat de Griekse dokters van een heel hoog niveau zijn. Dat is dan ook het probleem niet waarmee de Griekse patiënten worstelen. Het systeem werkt gewoon niet. Adonis probeert trouwens de eerstelijnshulp zo veel mogelijk af te bouwen, zodat de lacunes kunnen worden opgevuld door de privé. Margaret Thatcher zou trots zijn geweest op hem.

    @Jef: EOPYY is eigenlijk de vervanger van IKA. Dus niet verantwoordelijk voor de aankoop van materiaal (enkel van diensten). Het zijn de directies in de diverse ziekenhuizen die verantwoordelijk zijn voor de aankopen van medisch materiaal. En omdat er geen budgetcontrole was, hebben die zich flink laten gaan en hebben ze commissies gekregen omdat ze grote hoeveelheden materiaal aankochten. Dat ligt daar nu allemaal te bestoffen. Bovendien hebben ze zich ook tegoed gedaan aan allerlei technieken van transfer pricing: materiaal via Cyprus laten overkomen, de duurste BTW opgegeven, maar uitindelijk de laagste BTW betaald, en het verschil werd op zak gestoken.
    O ja, en de directies zijn natuurlijk allemaal aangesteld door de politieke partijen. Vaak zijn het mensen die niet verkozen waren geraakt. Zie die vent Tombouloglou die een aantal weken geleden werd gepakt met 25.000 euro smeergeld. Het verhaal kun je hier eerder ook nog terugvinden.

  10. Ik moet Bea bijtreden wat medische verzorging in hospitalen betreft,ten minste in mijn buurt (Volos en Larissa).Heel wat artsen hebben een inderdaad overvol horarium want de rijen patienten hopen zich op en tot m’n verbazing zijn betreffende diensten erg goed op de hoogte van elk persoonlijk geval.En Penimeni,kom naar Volos als je nierproblemen hebt!Een aanrader.
    Maar wat met mensen die jaaaaren lang betaald hebben voor medische zorg en sociale zekerheid en die plots niet meer betalen kunnen? Al die voorbije betalende jaren worden zomaar weggeveegd? Anderzijds hebben de Roma recht op ziekenverzorging en de meesten hebben NOOIT betaald.De hospitalen in centraal Griekenland worden overspoeld door zigeuners.OK,ieder heeft recht op verzorging maar daar zie je weer eens de onrechtvaardigheid.

  11. Volgende tekst uit een vaktijdschrift voor artsen specialisten

    De redactie van de Specialist deed een rondvraag bij de Belgische ziekenfondsen. Die maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de financiële crisis op de terugbetaling van de ziekenhuisfacturen en de zorgverlening in Turkije, Spanje en Griekenland verstrekt aan Belgische toeristen.

    De ziekenfondsen worden steeds vaker geconfronteerd met landgenoten die gevraagd wordt om de volledige kostprijs van een medische prestatie op te hoesten. “De ziekenhuizen aanvaarden de Europese Ziekteverzekeringskaart niet langer”, legt Geert Messiaen van het liberale ziekenfonds in de Specialist uit.

    Einde citaat
    Dit heeft dus niks te maken met inzet of kunde van de dokters

  12. De toeristen hebben zeer weinig te lijden onder de toestanden waar de Grieken mee te maken hebben. Ze worden meteen naar prive-klinieken gebracht en voor hen wordt wel alles vergoed door het gewone ziekenfonds. Voor nierpatienten wordt zelfs het transport geregeld van en naar de kliniek voor de nierdialyse. Ze worden opgehaald en weer netjes afgeleverd op hun vakantie-adres, een luxe die voor de Grieken nooit bestaan heeft. Alleen als ze op de spoed van een gewoon ziekenhuis belanden, dan valt het wat tegen natuurlijk, maar dan kan je altijd vragen aan de reisbegeleiding om zo vlug mogelijk naar een kliniek overgebracht te worden.

  13. Tekst van de Nederlandse consumentenbond.
    Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed.

    Maar let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn veel hoger dan hier. Ook in Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen gelden veel hogere kosten.

    Maar ook in landen waar je het niet zou verwachten worden toeristen nogal eens naar privéklinieken gebracht. De kosten liggen daar ook veel hoger, bijvoorbeeld in Griekenland en Spanje.
    Einde citaat

    In de goede kliniek raak je dus wel, maar terugbetaling lijkt wel een probleem

  14. @Penimeni, ik denk dat ze daar inderdaad echt wel een punt hebben. De toeristen zullen hier prima verzorgd worden, maar of de verzekering het geld voor de behandeling terugbetaalt…
    Aan de andere kant: er is hier zoiets als medisch toerisme. Rijke buitenlanders die hier de beste geneeskundige therapieën kunnen ondergaan. Het land van Hippocrates… het is gewoon een schande.

  15. @Bruno, ik vrees dat je dit medisch toerisme overal vindt waar de beste specialisten te vinden zijn. Wanneer dan alles door de rijke patiënt betaald wordt, kan je er ook niet veel tegen inbrengen.
    Hier de beschrijving van een leuk kliniekje in Ukkel waar ik ook best graag mijn borstvalling zou laten verzorgen.

    ‘We zijn uniek in België’, zegt directeur-generaal Dirk Lambrechts. ‘Acht suites met elk een eigen keuken, zitkamer en luxueuze badkamer. Er zijn drie hostessen die de patiënten in hun taal ontvangen en aan al hun wensen voldoen. Als iemand een doosje Belgische pralines wil, regelen zij dat. Hotelservice dus.’
    De Magrittesuite heeft als extra een plafondschildering in de stijl van de meester. Wie kiest voor de Botticellisuite heeft zelfs twee badkamers, waarvan een met regendouche. Op de badjassen staat de naam van het ziekenhuis geborduurd.
    Wie hier geopereerd wordt, moet zich niet tevredenstellen met twee sneetjes witbrood als ontbijt. In Ukkel kies je uit de uitgebreide menukaart van het gastronomische restaurant van het ziekenhuis. Daarop niet alleen stoemp met worst, maar ook kabeljauwhaasje en ganzenlever.
    ‘We zitten hier aan de zuidkant van Brussel. De rijkere kant: veel ambassadeurs, eurocraten, enzovoort. Een publiek dat veel gewoon is en ook echt vroeg om die hotelservice’, zegt Lambrechts. ‘Na een maand proefdraaien zijn we er nu echt mee begonnen. En het slaat aan. We hebben vijf tot acht vippatiënten per week. Er zijn er nu zo’n honderdtal gepasseerd.’ (Nieuwsblad)

  16. ik heb wel een advies , als ik het mag zeggen, blijf lekker thuis.
    in iedere geval als het ernstig is , moet je toch contakt nemen met je reis of zorgverzekeraar , en die zullen je vertellen wat moet je doen.
    in iedere geval zorg dat je ziek wordt in de buurt van de ziekenhuis, onze ambulances rijden niet op tijd.

  17. Of vind dat alles beter is in Griekenland, maar ga er liever maar niet wonen en geniet verder van de Noord Europese sociale verwezenlijkingen.

  18. sociale verwezenlijkingen!!!een grap in twee woorden.

  19. De reportage toonde een spoeddienst in oorlogsgebied, hallucinant.
    Anderzijds lijkt er, voortgaande op reacties op dit forum, een wereld van verschil te bestaan tussen de hoofdstad en bijv. de grotere eilanden.
    Om dit als dokter vol te houden, moet je heilig zijn of zelf naar de foute pillen grijpen. Hoe moet dit land in godsnaam terug op de rails raken.
    Eén van de dokters sprak over meer dan duizend patiënten op een spoeddienst op één nacht. Dat lijkt me dan weer praktisch onmogelijk. Waarschijnlijk werd de meegekomen familie geteld.
    Zoals steeds werd veel te weinig tijd uitgetrokken het onderwerp uitvoerig te behandelen. Dat is echt een ziekte van deze tijd. Wat heb ik een behoefte aan langdradige niet spetterende urenlange praatprogramma’s.

  20. Hier is er een dokterspraktijk met 3 dokters die ook op huisbezoek gaan in de hotels. Dat wordt deels terugbetaald door de ziekenfondsen. Indien nodig worden de toeristen doorverwezen naar een kliniek in Chania, waar ook ales prima geregeld wordt met het ziekenfonds, dat weten we uit ervaring want vrienden van ons zijn er behandeld.

  21. Voor de Grieken ligt het allemaal heel anders.
    De openbare gezondheidszorg wordt overal afgebouwd, ook op de eilanden. Hhet enige verschil zijn de aantallen hulpbehoevenden wellicht. De situatie in de openbare ziekenhuizen is werkelijk bedroevend, maar nogmaals: de toeristen hebben daar weinig hinder van, want de ziekenfondsen betalen heel veel terug, tot en met het vervoer van nierpatienten.

  22. Voor toeristen werkt de Griekse gezondheidszorg wel goed heb ik vorig jaar ondervonden.

    Ik begeleidde mee de Griekenlandreis van de zesdejaars. Op een dag had een leerling zijn voet omgeslagen, de enkel zwol op en ik ben met hem naar het ziekenhuis gegaan (we zaten toen in Itea, en de taxi voerde ons naar een ziekenhuis in Amfisa). We mochten meteen bij de dokter, die ons vervolgens doorverwees naar de radioloog. Een kwartiertje later gingen we met die foto naar dezelfde dokter die de enkel voorzag van een plaaster.

    Het is allemaal vlot verlopen en we hebben niets moeten betalen, geen papieren moeten voorleggen of wat dan ook. Hij heeft alleen de naam van de leerling ergens opgeschreven dacht ik.

    Vermoedelijk ging het dus om een niet-openbaar ziekenhuis..
    (En voor alle duidelijkheid, ik heb geen connecties bij de Griekse elite of zo)

  23. Als men een hond wilt slaan,dan vindt men gemakkelijk een stok!Men kan altijd overal iets aanklagen maar we mogen ons toch niet doodstaren op de mankementen.Wij hebben ook erg goede ervaringen met de hospitalen en ziekenverzorging.
    Toen m’n man moest opgenomen worden,had ik een koffer volgeladen met verbanden, lakens,handdoeken,toiletpapier,en alles waar ik m’n hand kon opleggen want had zulke verhalen gehoord over mankementen van alles en nog wat.
    Niks van opgemerkt.Alleen maar werk gehad alles weer op te ruimen!:)
    En wat de therapieen betreft :’k heb alle mogelijke gegevens doorgestuurd naar een specialist van John Hopkins in USA die zelf de en betreffende specialisten geraadpleegd heeft en kreeg antwoord dat de verzorging optimaal is naar hun eigen standards.Moet er wel bijzeggen dat het het universitair hospitaal in Larissa betreft maar Volos moet niet onderdoen.Ze hebben alleen niet zoveel uitgebreide afdelingen.De specialisten zijn er wel maar moeten de patient na vaststelling van de ziekte, doorsturen naar univ ziekenhuizen omdat ze geen optimale verzorging kunnen toedienen.
    Het is aanvankelijk een demoraliserende ervaring met openbare ziekenhuizen te doen te hebben want voor alles en nogwat moet men afspraken maken (zelfs voor het afgeven van een potje urine voor onderzoek),documenten en stempels allerlei (rechthoekige of ronde),inschrijving bij aankomst om de afspraak te bevestigen,enz,enz en overal in de rij staan en VEEL geduld hebben.Eens men het systeem doorheeft,loopt het eenvoudiger en daarbij ga je gewapend met lektuur of kruiswoorden om de tijd te doden.Goeie raad :wees niet ongeduldig en maak vooral geen programma want je dag gaat eraan!Als je tijdig klaarkomt,is zoveel te aangenamer!
    M’n man :”Neem je haakwerkje mee om de tijd te doden” zegt hij tegen vrienden!:)

  24. Nadia, geld om klinieken te bouwen, is er genoeg. Ga eens kijken naar de namen van de bouwheren van die klinieken. Je herkent er vast de usual suspects, die nu ook opnieuw geld hebben gekregen om de tolwegen aan te leggen. Het zijn de namen die je ook vindt achter de Griekse kranten en televisiezenders.
    Geld voor personeel lijkt moeilijker te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *