De beerput van Liapis geopend?

Michalis Liapis

Michalis Liapis

Herinnert u zich Michalis Liapis nog? De goedlachse neef van de “ethnarchis”, de reus van de Griekse politiek: Konstantinos Karamanlis. De man die behoort tot een dynastie waarvoor veel Grieken storm liepen. Michalis Liapis, in een verleden nog minister geweest in een aantal regeringen van Nea Dimokratia.

In die hoedanigheid heeft hij ons vele aangename momenten gegeven. Hij was clown Popov, Pierrot, of hoe je hem ook noemen wil, in het circus Kostas, zoals Hans het destijds gepast noemde. Michalis Liapis was de centrale attractie. Iedereen wist waarom hij een ministerpost had: hij was tenslotte familie. Dat was de enige verdienste.

Toen hij minister van transport was, heeft hij de verkeersboetes verstrengd maar vorige maand liep hij tegen de lamp toen hij tegen zijn eigen verkeersregels zondigde. U heeft het hier al gelezen. Na zijn korte aanvaring met de politie, trok Liapis naar Maleisië, naar een bijzonder luxueus hotel, ondanks het feit dat hij eigenlijk voor de rechtbank had moeten verschijnen. Hij vergrootte daarmee nog meer zijn cultstatus.

Maar het kon nog beter: bij zijn terugkeer op de Atheense luchthaven, verklaarde de getormenteerde gepensioneerde minister, dat hij naar Kuala Lumpur was getrokken om psychologische redenen. De arme man had behoefte aan rust, want de journalisten gaven die gewoon niet. Ψυχική εκτόνωση luidde het in het Grieks. Met zijn uitlatingen, heeft hij zich nu gemakkelijk genesteld naast de 12 goden van de Olympus.

Maar de lijdensweg van de ex-minister is nog niet voorbij. In de krant Ethnos van vandaag staat namelijk een artikel waaruit blijkt dat de heer Liapis EU-fondsen voor het agrotoerisme heeft aangewend om zijn buitenverblijf in het idyllische Karpenisi (ik kan u de streek absoluut aanraden, u vindt er de zuiverste lucht in Griekenland, en u kunt er ook skiën) op te knappen. Het huis van Liapis stond geregistreerd als gastenverblijf, maar de tante van de ex-minister heeft in dezelfde periode die registratie opgeheven.

Dat heel veel EU-geld in de zakken van corrupte Griekse politici is verdwenen, wisten we natuurlijk al lang. Dit is niet nieuw. Alleen blijken velen van die politici nog steeds aan het roer van dit land, deze zinkende Titanic, te staan. Er was namelijk een bedrijfje dat verantwoordelijk was voor het toekennen van de EU-fondsen voor agrotoerisme in de streek Evrytania, aan de westkust van Griekenland. Dit bedrijfje, «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε» (Evrytania NV) stond onder leiding van de toenmalige prefect van de streek, Konstantinos Kontogeorgios. Deze laatste zetelt op dit moment in het parlement: hij is door zijn kiezers naar Athene gestuurd om zijn streek te vertegenwoordigen voor Nea Dimokratia.

Uit een onderzoek van de televisiezender ALPHA blijkt verder dat de familie Liapis aan de Griekse toeristische dienst EOT (een vehikel voor heel wat corruptie in het verleden) op 21 juni 1995 10 miljoen drachmes heeft gevraagd om het huis op te knappen. Dat bedrag is dus destijds goedgekeurd.

En Liapis? Die heeft nooit toeristen in het desbetreffende huis ontvangen. Volgens bepaalde journalisten was hij echter wel erg gastvrij, want er zouden heel wat Roemeense schonen de drempel zijn gepasseerd. Ik kan het niet controleren, maar eigenlijk doet het er niet toe. Het kan me niet schelen dat Liapis viriel was (ik had het nooit gezien in de man), maar hij lijkt wel corrupt als de neten.

Premier Samaras heeft hem dan wel uit de partij gegooid, maar wat gaat er gebeuren met die Konstantinos Kontogeorgios? Die heeft zeker ook boter op het hoofd, maar blijft voorlopig stevig in het pluche gezeteld. De regering heeft slechts een krappe meerderheid van 3 zetels, en als Kontogeorgios moet opstappen, wordt het stilaan onhoudbaar om Samaras in het zadel te houden. En dat net op het moment dat Griekenland EU-voorzitter is.

3 thoughts on “De beerput van Liapis geopend?

  1. Panos Kammenos, een oud-lid van Nea Dimokratia en de steenrijke voorzitter van een rechtse oppositiepartij (ANEL) en voor velen een hoop in bange dagen, omdat hij een mix aanbiedt van verontwaardiging en patriottisme, heeft hier op Ikaria een knoert van een ‘congrescentrum’ staan. De “Villa Freedom” (zo heet dat stulpje) is eigenlijk een enorme, euh, villa met zwembad. In één van de ongebruikte kamers staat een eenzame tafel met wat stoelen rond, het congrescentrum…

  2. Zo kennen we de redders van het vaderland.
    Het partijkantoor van ANEL behoort trouwens toe aan de vader van Kammenos. Die “verhuurt” het aan de partij van zijn zoon. Die arme jongen moet toch iets doen om zich bezig te houden, he?

  3. redders van het vaderland!! κοιτα ο Κοκκαλης ο Μαρινακης ο ΑΛαφουζος εχουν το ποδοσφαιρο για να παιζουν τον τσομπανη στους αμυαλους οπαδους, οπως οι τραγοι στους αλλους αμυαλους οπαδους της θρησκειας. και ο Καμμενος οπως και αλλοι βασιλιαδες της πολιτικης τον τσομπανη κανουν στα προβατα.
    οποτε οσο και να φωναζεις που πας ρε τσομπανη!! το προβλημα παραμενει το προβατο.
    Μπεεεε!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *