Veroordeelde terrorist gaat op wandel

Ik ben begonnen met bloggen voor De Standaard in maart 2005. Griekenland had toen net succesvolle Olympische Spelen achter de rug. Het waren andere tijden. Het jaar voordien had het laatste lid van de terroristische organisatie 17 November, Dimitris Koufontinas, zichzelf komen aanmelden aan het centrale politiebureau. Wekenlang was er een klopjacht op hem gemaakt, en hij bleek zich al die tijd schuil te hebben gehouden op een strand op het piepkleine eiland Agkistri. Toen hij zich aangaf, geloofde niemand hem, hoewel zijn foto over heel Griekenland was verspreid. Na een lang proces, werden alle leden van de organisatie, onder wie drie broers (zonen van de Griekse priester), in de gevangenis gezet.

17 November, een organisatie die in de jaren 80 en 90 verschillende politieke moorden en bomaanslagen had gepleegd, was genoemd naar de dag waarop de Griekse militaire junta een tank in het universiteitsgebouw dreef. De voorbije jaren zijn er in Griekenland nog kleinere aanslagen gepleegd, zoals de aanval met een raketgranaat op de Amerikaanse ambassade. Volgens de Griekse overheid zijn die aanslagen gepleegd door splintergroepen van 17 November. De Engelstalige versie van Wikipedia biedt u meer dan genoeg informatie over de organisatie.

Gisteren werd gemeld dat een veroordeeld lid van de organisatie is verdwenen tijdens zijn penitentiair verlof. Christodoulos Xiros, één van de drie broers, mocht op 1 januari voor 9 dagen uit de cel om zijn familie in Chalkidiki te gaan bezoeken, maar hij moest zich wel elke dag melden op een politiebureau. Dat deed hij gisteren niet. En blijkbaar kon hij ook niet worden gevonden. Xiros heeft zes keer levenslang gekregen plus 25 jaar voor zijn aandelen in de aanslagen en de moorden.

Zijn broer, Vasilis Xiros, die nog geen 20 was op het moment van zijn veroordeling, is vrij sinds november 2011. Vandaag werd duidelijk dat de politie ook het spoor van deze Xiros-broer kwijt is. En gevreesd wordt ook dat de mannen hun overtuigingen nog steeds niet hebben opgegeven.

Nea Dimokratia-parlementslid Dora Bakoyianni (née Mitsotaki) vreest dat de terroristische elementen zich aan het groeperen zijn om iets groots voor te bereiden. Zij heeft haar eerste man, politicus Pavlos Bakoyiannis, verloren toen die werd vermoord door 17 November. Ze heeft steeds zijn naam behouden, ook al is ze ondertussen hertrouwd.

Door de gewelddadige veranderingen in de Griekse samenleving en de daarmee gepaard gaande polarisering, zijn er heel veel mensen die heimelijk hopen dat er weer een terroristische organisatie op staat die een aantal politici een kopje kleiner maakt. Het is dus goed mogelijk dat de broers Xiros heel makkelijk bescherming hebben gekregen.

Het is natuurlijk wel erg frustrerend voor de Griekse politie dat dit nét gisteren gebeurde: een dag voor dat het Griekse EU-voorzitterschap officieel wordt ingehuldigd. En nog maar een week nadat de ambstwoning van de Duitse ambassadeur met 60 kogels uit kalashnikovs werd beschoten.

Is het uit frustratie, of was er wat anders mee gemoeid, maar gisteren pakte de politie opnieuw Kostas Sakkas op. Over die Sakkas heb ik het hier al een keertje gehad: hij behoort tot de Griekse anarchisten en werd in januari 2011 opgepakt en gedurende 30 maanden vastgehouden zonder enige vorm van beschuldiging. Volgens de Griekse grondwet mag je iemand slechts 18 maanden vasthouden zonder enige beschuldiging. Sakkas ging uit protest in hongerstaking en werd uiteindelijk vrijgelaten onder strenge voorwaarden (waaraan hij zich naar verluidt niet hield). Gisteren werd hij dus weer opgepakt en in sommige media werd hij genoemd als lid van de terroristische organisatie “Revolutionaire Cellen van het Vuur”. Niet dat het al bevestigd is, maar de Griekse media neemt het niet zo nauw met de journalistieke deontologie.

Overigens is er op dit moment een andere gevangene in hongerstaking sinds 11 november 2013. Het gaat om Spyros Stratoulis, ook een anarchist, die beschuldigd wordt van lidmaatschap van verschillende terroristische organisaties. Beschuldigingen die nooit hard zijn gemaakt. De spanning wordt ook groter rond deze Stratoulis, die ondertussen flink verzwakt is.

Past het allemaal in het plaatje? Ik weet het niet, maar er lijkt toch wat te broeien.

En aan de overkant van de oceaan is men er niet blij mee: er is een rechtstreekse boodschap gekomen vanuit Washington, van het State Department, dat Christodoulos Xiros zo snel mogelijk weer moet worden gevonden.

3 thoughts on “Veroordeelde terrorist gaat op wandel

  1. Zes keer levenslang plus 25 jaar, en dan laten ze die nog eens zijn papa(s) gaan bezoeken. Is dat normaal in Gr of is het omdat hij de zoon is van iemand uit een kliek met een beetje te veel macht in Gr ?

  2. Het was niet de eerste keer dat ze hem penitentiair verlof gaven. Je kunt je daar inderdaad vragen bij stellen.

  3. Precies alsof hij op kostschool was :naar huis tijdens de vakantie en zonder electronische armband !:)
    Het is toch wel duidelijk dat zulke types contacten blijven hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *