Yiannis tijdelijk onder dak

Tussen al het andere nieuws, geef ik graag een tussentijdse stand van zaken rond Yiannis. Ik heb ook een oproep gelanceerd via Twitter om te zien of er iemand was die hem een dak boven zijn hoofd kon geven. Want dat is veel belangrijker dan geld op dit moment. Op de een of andere manier is een tweet van me opgepikt door Nikos Aliagas. Dat is een Griek die in Frankrijk heel erg bekend is al televisiepresentator.

Hoe het precies in zijn werk is gegaan, weet ik niet, maar er is iemand bereid gevonden om Yiannis in ieder geval voor 2 maanden gratis onderdak te geven in een leegstaand huis. Er is geen elektriciteit en geen bed, maar dat kan Yiannis misschien op een andere manier bij mekaar krijgen. Ik heb wat heen en weer gemaild met een aantal mensen die via de blog de lotgevallen van Yiannis volgen, en iedereen is het er toch over eens dat hij uit zijn isolement moet en dat hij niet moet blijven roepen via Twitter, want dat zet weinig zoden aan de dijk.

Yiannis moet naar buiten, moet desnoods het blad van de daklozen gaan verkopen, of eender wat, maar hij mag niet binnen blijven zitten. Het natuurlijk een psychologisch probleem: zijn zelfvertrouwen is compleet weg, hij is geradbraakt door de razende angst en de stress om op straat te komen en heel veel weerstand heeft hij natuurlijk niet, ook niet als je daar zijn nierkwaal bij neemt.

Maar ik vrees dat hij binnen 2 maanden weer aan de alarmbel zal trekken en dat er dan weer snel-snel een tijdelijke oplossing moet worden gevonden. Dat is een situatie die op termijn natuurlijk niet vol te houden is. Maar het was toch een pak van mijn hart gisteren, toen ik het bericht zag dat Yiannis in ieder geval nu weer ergens terecht kan.

13 thoughts on “Yiannis tijdelijk onder dak

  1. knap van je bruno ! hij heeft nu onderdak, nu hem zover krijgen onder de mensen te komen, contacten te leggen, op zoek te gaan…

  2. Ik heb even niets laten horen, na eerder mijn gedachtes over ‘mensen die het nodig hebben ergens in te passen in de lakonia contreien’…Weg uit de grote stad, voor wie dat wil. Dat was overigens voor heel tijdelijk bedoeld voor zover het bij mij zelf was. Punt hierbij is dat in geval van Yiannis hij er ook niet veel mee opschiet hier ‘te zitten’. Goed er is onderdak, maar een mens moet ook iets doen op een dak en kontakten maken. Kan hij iets eigenlijk, heeft hij gewerkt?

  3. “Beter de eerste van Carthago dan de laatste in Rome”.Ik heb begrepen dat Yiannis afkomstig is van Kreta, als hij niet terug wil naar zijn geboortegrond en familie zal hij daarvoor wel een goede reden hebben, en daar hoef ik geen verdere uitleg bij aangezien het niet mijn zaken zijn.Maar het is toch een beetje de uitzondering, voor familie en vriendenkring doet men in Gr alles wat mogelijk is, zelfs in negatieve zin (bij voorbeeld met geld van de staat je familie en vrienden onderhouden).Ik begrijp dat het voor jou een zaak is waar jij je schouders hebt onder gezet en dat het moeilijk te verteren is om machteloos toe te kijken, maar je kan toch niet blijven de ellende van de wereld op je krachten te nemen. Dat wil niet zeggen dat het me koud laat maar …..
    Hopelijk kom ik niet te grof over maar realiteit is realiteit, “als je de wereld bekijkt ga je kapot, of ….je wordt bikkelhard”.

  4. @Jef, het is zeker een druppel op de gloeiende plaat maar beter 1 persoon helpen dan helemaal niemand, bikkelhard is bijna iedereen al, we zouden een omslag kunnen gebruiken in positieve zin maakt je trouwens een stuk gelukkiger;)

  5. Als je iemand wil helpen en je kan helpen, moet je dat gewoon doen. De ellende van de wereld kan en moet je er niet mee oplossen, maar diezelfde ellende en het niet kunnen oplossen ervan mag ook geen argument zijn dat je niet zou helpen. Een mens leert zichzelf weer op een andere manier kennen en dat is best verrijkend (in figuurlijke zin natuurlijk).
    Ik hoop van harte dat Yiannis even rust vindt om te bekomen en wat te kunnen nadenken, want ik denk dat dat laatste inderdaad nu heel moeilijk is voor hem. Ik zou zeggen ‘schrijf alles op’, dat helpt om gedachten te ordenen. Maar dat is enkel mijn persoonlijke ervaring.

  6. Via twitter lees ik zojuist dat de (tijdelijke) woonruimte van Yiannis toch niet door kan gaan en hij moet voor a.s. maandag uit zijn appartement weg.

  7. Inderdaad @Bea, de eigenares van het flatje heeft haar “charatsi” niet betaald en staat nog voor 1500-2000 euro in schuld bij de fiscus. Ze belde Yiannis op dat het niet zou doorgaan, omdat hij toch geen elektriciteit zou hebben. Terug naar af, en Yiannis wordt radeloos gek. Maandag staat hij op straat.

  8. is het alleen een kwestie van geld ? laatst had je hem een vrij behoorlijke som gegeven zei je en inmiddels, neem ik aan, zijn er hier toch een paar mensen die via jou geld hebben overgeschreven. of is het een kwestie van onderdak “vinden” ?

  9. René, het geld dat ik bij mekaar heb gekregen, is veel te weinig om Yiannis zelfs maar voor 3 maanden onderdak te bieden. Het wordt heel erg moeilijk. Het is echt wel een kwestie van onderdak.

  10. zou een eventuele extra storting (zelfde als vorige) van vorige storters tot tijdelijke opvang kunnen leiden, voor zover vorige storters daartoe bereid zijn of is zelfs dat niet voldoende ? vind het spijtig dat van de zovele posters hier zo weinig reactie komt of ben ik gewoon naïef ?

  11. René, het is echt een kwestie van een dak boven zijn hoofd. We kunnen honderden euro’s blijven storten, maar dan staan we binnenkort weer op het zelfde punt. Ik heb zelf ook al rond gekeken, maar het is vreselijk moeilijk.

  12. @ Rene, je moet wel in omgeving Athene of tenminste in Griekenland wonen om daadwerkelijk iets te doen buiten het storten van geld, hij wil daar klaarblijkelijk niet weg. Terug naar de familie zou het beste voor hem zijn maar dat wil hij ook niet om een of andere reden, best een probleem als hij de moed helemaal heeft laten zakken.

  13. het is frusterend natasa, maar ja, ik woon niet in griekenland en buiten wat centen geven kan ik weinig doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *