Marios Tokas

Gisteren heb ik vooral het nieuws bijgebeend van de voorbije dagen, en daarbij stootte ik op een triest bericht. Blijkt dat Marios Tokas op 27 april (Paasdag nog wel!) op 54-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van keelkanker. Ik weet niet of zijn naam u veel zegt, maar mensen die geïnteresseerd zijn in Griekse muziek zullen hem zeker wel kennen. Hij was geen Griek, maar een Cyprioot, maar op muzikaal vlak maakt dat eigenlijk niets uit. Hij heeft zowel populaire muziek geschreven, als Byzantijns geïnspireerd werk gemaakt. Bekende Griekse zangers die zijn werk vertolkt hebben, zijn o.a. Dimitris Mitropanos, Charis Alexiou, Manolis Mitsias, Dimitra Galani, Aleka Kanellidou, Antonis Kaloyiannis en Yiannis Parios.
De Cypriotische tragedie (inval van Turkije in 1974) was het onderwerp van veel van de nummers van Tokas, maar hij heeft ook ongepubliceerde gedichten van Yiannis Ritsos op muziek gezet. Na een lang verblijf op de Athosberg in 1996, componeerde Tokas het Theogenitor Maria (Maria, de moeder van God), een werk waarvan Theodorakis zei: “De melodieën hebben iets van de lucht, van de zee en van de rots zelf van Athos”.
Hebt u graag nog een paar andere titels? Psychi te kai Somati (Lichaam en Ziel), I Diki Mou Patrida (Mijn Vaderland), Pikrameni mou Genia (Mijn Verbitterde Generatie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *