17.500 nieuw banen

Jawel, de Griekse minister van Binnenlandse Zaken heeft een rondzendbrief naar de gemeentes gestuurd met de vraag om een volledige lijst op  te stellen van de dringende knelpunten die er bij de lokale besturen zouden zijn. De Griekse overheid zou namelijk zinnens zijn om 17.592 mensen aan te nemen.

  • 2.842 mensen zullen worden tewerk gesteld met contracten van beperkte duur binnen de lokale besturen
  • 6.600 mensen zullen worden aangenomen binnen de nieuwe programma’s die zijn gesubsidieerd door Europa, in het kader van het National Strategic Reference Framework (NSRF) programma
  • Nog eens 8.149 mensen krijgen een job binnen premievrije diensten en structuren waarvoor de burgers een vergoeding.

De kandidaten zullen worden geëvalueerd en de contracten zullen worden getekend voor 18 maart, aldus de krant To Ethnos.

Die datum verklaart veel: 18 maart is exact 2 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen die dit jaar in Griekenland op 18 mei zullen worden gehouden. En de Griekse wet verbiedt dat er personeel wordt aangenomen binnen de openbare sector 2 maanden voor het houden van verkiezingen.

Wie er nog mocht aan twijfelen: de regering Nea Dimokratia en PASOK doet hier precies wat ze de voorbije decennia hebben gedaan. Net voor de verkiezingen personeel aannemen in de openbare sector om zo stemmen af te kopen. Er is na 3 jaar noodlening, na 3 jaar aanwezigheid van de trojka, nog werkelijk niets veranderd in de mentaliteit van de Griekse politici. Hoezo structurele hervormingen? Hoezo afslanking van de openbare sector?

De voorbije maanden zijn er voornamelijk banen verdwenen bij de lokale besturen en nu gaat men zien of er daar tekorten zijn? Waar slaat dit in godsnaam op? Ondertussen zitten de onderhandelingen met de trojka muurvast en één van de knelpunten is precies het feit dat er nog meer mensen moeten afvloeien bij de openbare sector. De laatste schijf van de noodlening had moeten worden uitbetaald eind november, maar het heeft er alles van weg dat die betaling zeker al zal worden uitgesteld tot in maart. Tot net na die 17.592 tijdelijken zullen worden aangenomen.

Niet alleen dat: het ministerie van Structurele Hervormingen heeft aangekondigd dat er in 2014 10.000 permanente banen in de openbare sector worden gecreëerd. Nog steeds worden er geen banen gecreëerd in de privésector. Het lijkt alsof de regering het niet kan of niet wil. Premier Samaras heeft al wel laten verstaan, in ronkende verklaringen, dat hij de rode loper uitrolt voor investeerders in Griekenland. Die investeerders zouden banen moeten schapen. Ik zie noch banen, noch investeerders. Ik zie alleen een Griekse overheid die zich in allerlei bochten wringt om toch maar het beleid te blijven voeren dat hier al ruim 30 jaar werd gevoerd.

En ondertussen zou Duitsland klaar staan met een nieuw hulppakket van 10-20 miljard euro? Laat ze ‘t beter opbergen, want er zijn hier echt geen redders van het vaderland te bespeuren.

5 thoughts on “17.500 nieuw banen

  1. This is not the solution to help the Greek poeple. This will only help the people who are relatives from the gouverment. But who will stop this. Nobody, because everybody has someone witch is working for the gouverment. This will never stop,!,!!!!

  2. Maar ja, deze dingen gebeuren ook in Nederland, ook daar gebeuren er rare dingen. Directie Salarissen die stijgen terwijl een bedrijf verlies maakt, ga zo maar door, het onderwijs krijgt extra geld wat alleen wordt gebruikt om het schoolbestuur een salarisverhoging te geven. Nederland gaat dezelfde kant op als Griekenland. Ben hier niet meer echt verbaasd over.

  3. Nog een vergelijking met Nederland. Henk Krol van de partij 50Plus verdween uit de 2e kamer ivm een pensioenschandaal uit zijn tijd bij de gay krant. Krol krijgt nu wachtgeld (uitkering voor politici)thv 80% van zijn salaris als 2e kamerlid. Dit komt neer op €80.000 p.j. Krol klust sinds kort bij in het EU parlement voor de VVD/50Plus fractie. Krol vangt daar €1300p/m voor. Dit bedrag wordt NIET in mindering gebracht op zijn uitkering!

    Iemand die in Nederland in de bijstand zit krijgt een slordige €8000 per jaar (zonder toeslagen). Krol krijgt 1000% meer! Verdien je in de bijstand bij, dan wordt dat in mindering gebracht op je uitkering, lijkt mij terecht. Maar waarom worden politici niet gekort ivm bijverdiensten? En waarom krijgt er wederom een politici €80.000 wachtgeld terwijl hij de kamer uitging ivm fraude?

    Wat is dit voor wereld?

  4. Je zult gelijk hebben Frits, maar je kunt mensen niet verwijten dat ze gebruik maken van democratisch afgesproken regels en wetten. Al zou het natuurlijk netjes zijn als hij afstand deed van dat wachtgeld. Ik weet overigens ook helemaal niet wat hij met dat geld doet…

  5. Overigens…ik ken maar 1 oplossing…massale boycot van de verkiezingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *