Racistisch gewauwel hoeft niet enkel van rechts te komen

De omstreden post van Theodoros Karypidis

De omstreden post van Theodoros Karypidis

Ik kan blogtitels min of meer beginnen recycleren. Een paar dagen geleden had ik het over leden van de regeringspartij Nea Dimokratia die er een discours op nahielden dat in andere landen van Europa als racistisch zou worden bestempeld. Maar zij zijn duidelijk niet de enigen die zich daar aan bezondigen.

Een aantal dagen geleden kondigde de oppositiepartij SYRIZA haar kandidaten aan voor de burgemeestersjerps en prefecturen van de belangrijkse Griekse steden en regio’s. De kandidaat voor de prefectuur West Macedonië, Theodoros Karypidis, maakte maanden geleden op zijn facebookpagina een commentaar dat je niet zou verwachten van iemand die voor een linkse partij opkomt. De post die hij op 15 juni 2013 die pagina had gezet, kwam nu pas aan het licht, nadat zijn kandidatuur bekend was gemaakt.

Het gaat om een reactie op de sluiting van ERT en op de belofte van de regering dat er een nieuwe omroep zal worden klaargestoomd met de naam NERIT. Karypidis had er dit over te vertellen:

De betekenis van woorden…. en van namen!!!
De Nieuwe Griekse Televisie zal NERIT heten, wat een Joodse naam is voor meisjes, en wat in het Hebreeuws “kaars” betekent. [hij zet er een link bij naar de Baby Names site om zijn bewering te staven]. Nerit komt van het Hebreeuws Nera en de naam wordt gegeven aan meisjes die worden geboren tijdens Hannukah… (de “kaars” van het antihelleens feest van Hannukah dus… wat de Joden tijdens het antihelleense feest Hannukah vieren, leest u hier [en alweer een link]: hun overwinning op Alexander de Grote!!!)

De naam Nerit is verwant met Berit (zoals in Bene Berit…). Er zijn geruchten dat de nieuwe directeur Alexandros Papachelas (een bekende Griekse journalist) zou worden, de ster van Bilderberg. Duidelijk de geschiktste…

Samaras steekt één na één de kaarsjes (Nerit) aan van de zevenarmige kandelaar van de Joden, en steekt Griekenland in brand… na zijn bezoek aan de Synagoge van Thessaloniki, (wat een ironie, in het thuisland van Alexander de Grote) organiseert hij een nieuwe Hannukah tegen de Grieken… Prettige middag nog!!!

Leest u het nog een keer. Dit is niet het gewauwel van een lid van Gouden Dageraad. Dit is iemand die kandidaat is voor een positie die in Griekenland “de kleine premier” wordt genoemd. Van een linkse partij.

Karypidis is een journalist, die in zijn televisieuitzendingen op een kleine zender al vaker kandidaten van Gouden Dageraad heeft aan het woord gelaten. Misschien heeft SYRIZA hem voorgedragen omdat hij bekend is in de buurt van Thessaloniki. SYRIZA, de partij die beweert dat ze klaar is om te regeren, heeft blijkbaar nog niet echt een volwaardig screening proces om goeie kandidaten te vinden.

Natuurlijk sprongen vooral Nea Dimokratia en PASOK er gretig op om de oppositiepartij in diskrediet te brengen. Of het zal lukken, durf ik niet te zeggen. SYRIZA heeft tot gisteravond geen officiële reactie gegeven, maar Karypidis is ondertussen wel niet langer kandidaat. Of de partij nu in de opiniepeilingen een deuk zal krijgen, valt dit weekend af te wachten. Waarom ik het niet vermoed:

  1. Nea Dimokratia kan moeilijk de ketel verwijten dat ie zwart ziet. En het discours van Antonis Samaras blijft toch gevaarlijk dicht aanleunen bij dat van Gouden Dageraad. Gisteren is het congres “Τολμήστε για τη Δημοκρατία” (Durf voor de democratie) van start gegaan (u weet wel, waar de dokter van de vrijwilligerskliniek van Elliniko opeens niet meer welkom was) en bij de opening zei de premier nu al voor de derde keer dat er evenveel illegale immigranten (ik gebruik zijn term) zijn in Griekenland als werklozen. 1,4 miljoen illegale immigranten? Waar haalt hij het cijfer vandaan? Gouden Dageraad heeft het over 2 miljoen.
  2. Grieken gaan tijdens de komende verkiezingen zeker niet stemmen uit politieke overtuiging (als ze dat in het verleden al deden). Een stem voor SYRIZA is een stem tegen de leenovereenkomst en tegen het besparingsbeleid. En bovendien maakt SYRIZA nu al beloften die heel erg lijken op wat Andreas Papandreou in de aanloop naar de klinkende verkiezingsoverwinning van 1981 beloofde. Dat klink aanlokkelijk.
  3. De gewauwel van Karypidis over de Joden hoor je voortdurend uit vele monden. Er is een heel groot deel van de Grieken dat er rotsvast van overtuigd is dat er een zionistische samenzwering aan de gang is die het gemunt heeft op Griekenland. Daar worden dan altijd historische gebeurtenissen uit de oudheid bij gehaald. Een profetische uitspraak van Pater Paisios kan in dit verband ook worden aangewend, en uit het verband worden gerukt. Als je daar de draak mee steekt, riskeer je een gevangenisstraf. Er zijn kranten die die op de voorpagina zetten, op bijna dagelijkse basis, zoals Eleftheri Ora (als het niet zo walgelijk was, zou het grappig zijn). Er zijn bepaalde priesters en bisschoppen die dezelfde mening verkondigen, niet zelden vanop de preekstoel op zondag. Niet alleen dat: de talloze privézenders, die van de overheid een gratis digitale frequentie hebben cadeau gekregen, voeren vaak boekverkopers ten tonele (die de zenders betalen voor zendtijd) om de argeloze Griekse bevolking boeken in de maag te splitsen over de grootheid van de Griekse geschiedenis en de diverse samenzweringen en bewegingen die er op gericht waren om die superieure Griekse beschaving de kop in te drukken. Vaak met steun van de Joden. De huidige minister van Volksgezondheid is zo’n boekenverkoper. En die dingen vinden gretig aftrek bij een bevolking die zich bedreigd voelt, niet weet waar de dreiging vandaan komt, en helemaal op zichzelf terugplooit.

 

22 thoughts on “Racistisch gewauwel hoeft niet enkel van rechts te komen

  1. Je kunt toch soms ook niet anders dan ergens de draak mee steken…

    http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1733

    De bisschop van Gortyna en Megalopoli claimt een ‘jas’ te hebben met speciale krachten en adviseert een ieder met klem eerst te bidden voor ie gaat stemmen…tot tranen toe bewogen en met de vuist hamerend op het katheder, en stem verheffend bezweert hij de toehoorders…

  2. Driefasenstroom is niet bepaald een speciale kracht hoor. ‘Power’ in het Engelstalig dient hier als vermogen begrepen te worden, niet als kracht, met als eenheid Watt of Joules per seconde. En in feite is zelfs dat fout, want de bisschop zegt τριφασικό ΡΕΥΜΑ, wat driefasige stroom betekent, niet driefasige speciale kracht. Het Engels artikel blijkt wel de reden te vergeten te vermelden waarom de bisschop zegt dat de exorason driefasenstroom geleidt. Kan je dat terugvinden?

  3. Ik lees, lees en herlees, maar het mysterie van de uitspraak over de driefasen stroom blijft overeind.
    Intrigerend, betreft het hier krachtbron met 220 V tussen de fasen of tussen de fase en de neuter? Wel een indrukwekkende performance tijdens de toespraak.
    En zeggen dat er zo’n goede medicijnen bestaan tegenwoordig.
    Ik zou toch maar voorzichtig zijn bij de stemming, een kortsluiting is snel gemaakt.

  4. Je begint reeds direct met de aanname van laagspanning dus dan heb je toch al veel van het mysterie opgelost. Een ander deel van de oplossing van het mysterie bevindt zich in het antwoord op mijn vraag. Dat antwoord staat wel niet hier, dus het was te verwachten dat je met het lezen lezen en herlezen van de tekst niet veel verder zou geraken. Maar ik denk niet dat de interesse zozeer uitgaat naar de oplossing van het mysterie, dan wel naar het toch eventjes de spot te moeten drijven met een persoon wiens geloof strijdig is met dat van ons door een metafoor waarvan we weten dat het een metafoor is toch dusdanig voor te stellen alsof het dat niet is (strawman fallacy) en onze nood aan spot te kunnen bevredigen zodat we ons weer even goed of beter voelen, ten koste van iemand anders.

  5. ach iedereen begrijpt dat hoe hij dat wilt begrijpen, daar is niks mee, maar als je in uw diepste een slecht mens of slecht karakter hebt of wat dan ook…zonder dat te beseffen meestal… wat de mensen ook doen of Grieken in dit geval, er zal altijd iets negatiefs uit hun mond komen …

  6. @Pavlos, je maakt het mysterie slechts groter. Eerlijk leg het eens uit, ik ben echt benieuwd.
    Kan men verschillende van die bisschoppen parallel schakelen om meer vermogen te genereren?
    Gaat mijn zijn hoop in Griekenland nu al stellen op wonderdoeners en zelfverklaarde driefasige Reddy Kilowatts?

  7. ik denk ook al zal hij dat uitleggen… bepaalde mensen zullen dat toch niet begrijpen zoals ik al zei, nu niet en nooit niet, want bepaalde “haatfactoren” spelen een rol hierin en dat maakt de mens blind zo denk ik daarover

  8. @Europa, Ik haat echt niemand, maar zo’n vreemde uitspraak intigeert me. Leg dan toch even uit wat met die driefasige mantelstroom bedoeld wordt?
    Waar slaat dit op?

  9. Er bestaat een mooie uitdrukking in het Nederlands: als kut op Dirk

  10. neem me niet kwalijk …ik weet het niet penimeni mss heb ik me verkeerd uitgedrukt maar volgens mij … ik weet niet… je bent altijd zo negatief of heb ik het mis, dat kan ook
    @ bruno ik ken nog van jullie uitdrukkingen pas gevonden 🙂
    “Dat slaat als kut op Dirk”
    “dat slaat als een lul op een grote trom”
    “dat slaat als een lul in een bord pap”

    maar ik blijf bij mijn uitdrukkingen vind ik persoonlijk beter mooier beschaafder

    Παντα μ’αρεσει να πετώ Με κόντρα τον αέρα Δεν τα διπλώνω τα φτερά Κι ας με Πετάξει πέρα

    PANTA MARESI NA PETO ME KONTRA TON AERA, DEN TA DIPLONO TA FTERA, KI AS ME PETAKSI PERA 🙂

  11. even terug ter zake: Nerit kan niet omdat dat een joodse meisjesnaam is… Ik stel daarom enkele oer-Griekse alternatieven voor: MARIA, ANNA, IOANNA, GAVRIILA, MICHAELA, PAISSIA (oeps, dat is dan weer oud-Egyptisch: http://en.wikipedia.org/wiki/Bishoy) 😀

  12. is Anna geen griekse naam??? heeft mijn Anna Michel geen griekse naam??Ωιμε!!!

  13. De spot bestaat in het opzettelijk letterlijk voorstellen van een metafoor, zodat het karikaturale van de letterlijkheid van deze foutieve variant aangevallen en bespot kan worden (zoals de valse vraag of die bisschoppen parallel kunnen geschakeld worden), met als uiteindelijk doel het in diskrediet brengen van de persoon die de stelling uit, en dit dan weer wegens antipathie jegens de persoon. De reden is niet omdat de metafoor moeilijk niet letterlijk te begrijpen valt, want dat is duidelijk niet het geval, maar omwille van de persoon zelf. Dit wordt tevens ook bijkomend onthuld door de daarmee gepaard gaande beledigingen naar de persoon, zoals de implicatie dat deze medicijnen nodig heeft of het bestempelen van de andere als zelfverklaarde “Reddy kilowatts” (er is verder ook nergens van geweest dat het hier zou gaan om de hoop die het volk in hem zou stellen). Blijkbaar is het niet haten van mensen niet voldoende om de makkelijk herkenbare vruchten van haat te vermijden. Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stropopredenering of http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

  14. Beste Pavlos, bij een metafoor begrijp je de achterliggende vergelijking. Bij het geval stroomgeleidende mantel, zie ik die niet.
    Ik vroeg me dus enkel af waarnaar gerefereerd werd. Misschien is dit voor iemand met Griekse roots wel duidelijk en wordt verwezen naar iets wat voor een Griek vanzelfsprekend is. Mijn vraag vindt dus zijn oorsprong in belangstelling en nieuwsgierigheid.
    De lieve grootmoeder van mijn vrouw ging steeds enthousiast luisteren naar speeches van linkse kopstukken. Wanneer je daarna informeerde waarover de speech ging antwoordde ze. Ik weet het niet, maar die mannen kunnen het nogal zeggen.
    Ik vrees dan ook dat we niet met een metafoor te maken hebben, maar met wartaal, wat in dat geval weinig respect verdient.

  15. Het kan best zijn dat je niet echt begrijpt waar de bisschop naar refereert, maar het feit dat je begrijpt dat er naar iets gerefereerd wordt suggereert dat het voor jou niet letterlijk is. En het feit dat je niet weet hoe de metafoor bedoeld is betekent niet dat het geen metafoor meer kan zijn. Om eerlijk te zijn, niet dat ik dat tot nog toe niet geweest ben, denk ik dat indien belangstelling en nieuwsgierigheid de oorsprong van je vraag waren je normaal niet direct en a priori begint met een ‘appeal to ridicule’ waar spot het grootste indien niet het enige deel van je woorden uitmaken en een veel kleiner deel als er dat al was voor de eigenlijke, eerlijke en niet vooringenomen zoektocht naar de ware betekenis van de metafoor. Ik begrijp niet hoe je uit het voorbeeld van de grootmoeder van je vrouw met vrees afleidt dat het hier om wartaal gaat. De ‘geladenheid’ van zijn rason is gelinkt aan de marteldood van Patriarch Gregorios de V van Konstantinopel; Indien je Grieks begrijpt kan je zelf horen wat de bisschop of de door jou verklaarde (niet zelfverklaarde) Reddy Kilowatts hier over zegt. Zie hieromtrent ook http://en.wikipedia.org/wiki/Patriarch_Gregory_V_of_Constantinople

  16. Nog een toevoeging: de conclusie dat een bepaalde stelling weinig respect verdient na de stelling te hebben aangevallen door middel van een appeal to ridicule (http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_ridicule) is het eigenlijke doel van dit bepaalde sofisme. Het is dus niet zo dat men eerst objectief na een neutraal onderzoek vaststelt dat de stelling weinig respect verdient en dat het daarom niet erg is er spot op los te laten, maar eerder dat men door er eerst spot op los te laten zonder ernstig op de stelling in te gaan men verkeerdelijk tot de conclusie komt dat de stelling daarom dus weinig respect verdient.

  17. Kunnen we het filosofisch trollen zo laten? Ik heb geen zin om nog meer van dit soort dingen op mijn blog te lezen.

  18. Uw verlangen zou reeds vervuld moeten zijn, daar er van trollen geen sprake is. Trollen zou de actie zijn waarbij iemand negatieve emotionele reacties uitlokt en daar plezier in beleeft en met dat eigenlijke doel. Maar ik ga gewoon in op de argumenten uit de liefde voor wat juist is en de afkeer voor wat onjuist is. Op basis van welke redeneringen kan dit gekoppeld worden aan het doel om plezier te beleven met iemands negatieve emotionele reacties? Moet ik mij weerhouden van met argumenten in te gaan op een bepaalde stelling omdat het risico bestaat dat iemand dit verkeerd zou kunnen begrijpen als trollen? Hoe kan ik anders trachten dit te doen zonder dat het als trollen wordt beschouwd? Als je van mening bent dat er iets mis is met mijn argumenten, ga daar dan eerst op in voordat je het zomaar als ‘filosofisch trollen’ bestempelt. Het zou u meer moeten storen dat er nergens toe leidende spot wordt gedreven, waar de term trollen ‘iets’ passender is, dan dat iemand rationeel deze spot tracht tegen te gaan en zo ook indirect de persoon verdedigt die het voorwerp is van deze spot.

  19. Rationaliteit en religie gaan naar mijn gevoel niet samen.

  20. Omdat het bijna Valentijn is:
    “Le coeur a des raisons que la raison ne connaît pas” (Pascal, religieuze rationalist)
    [I rest my case :)]

  21. Ignoratio elenchi. Misschien zegt uw gevoel dan ook dat rationaliteit en gevoelens niet samengaan. Het voorbeeld van Pascal geeft aan dat je toch niet te veel op dat gevoel moet afgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *