Olijfolie

Na de zware onderwerpen van de voorbije dagen, is het nu weer tijd voor iets luchtigers. We richten onze blik weer eens op de Griekse keuken en meer bepaald op het belangrijkste ingrediënt: de olijfolie. De Griekse olijfolie is de beste ter wereld, en binnen Griekenland is de Kretenzische olie de beste. Ik weet niet hoe de situatie nu is, maar in België was het 10 jaar geleden zeer moeilijk om Griekse olijfolie te vinden.
Waar moet je op letten als je in België olijfolie koopt? Dat er de fles “extra vergine”/”extra vierge”/”extra virgin” staat. Dit betekent dat de olie op natuurlijke wijze is gemaakt, zonder toevoeging van bewaarmiddelen. De zuurtegraad van deze olie is 0,8. De gewone “vergine”/”vierge”/”virgin” olijfolie heeft een zuurtegraad tussen 0,8 en 2 en is minder lekker.
Gewone “olijfolie” of “pure olijfolie” ga je best uit de weg. Er zijn smaakmiddelen en bewaarmiddelen aan toegevoegd. De term is erg misleidend.
“koude persing” of “eerste persing” heeft ondertussen geen belang meer: er wordt nog slechts 1 keer geperst en men haalt meteen alle olie uit de olijven. Vroeger voegde men warm water toe om de laatste restjes olie uit de olijven te krijgen, maar dat gebeurt ondertussen niet meer.
Olijfolie van hoge kwaliteit moet even licht “prikken” achteraan de keel. Als dat “prikken” echter sterk is en als er een nasmaak blijft hangen, dan is de olie van slechte kwaliteit.

De extra vergine olijolie verlaagt de cholesterol, wordt altijd gezegd. Meer precies, verlaagt olijfolie de LDL en verhoogt de HDL. Maar het blijft natuurlijk een dikmaker: 9 calorieën per gram. Het is de olie met de meeste mono-onverzadigde vetzuren.
De kleur van de olie heeft weinig belang en hangt af van de soort olijven en de streek. Dus het niet zo dat de groene olie beter zou zijn dan de goudkleurige.
U bewaart olijfolie best op een donkere en droge plaats. Zo kunt u een fles tot 24 maanden bewaren (wij jagen er een fles van 1,5 liter per 2 maanden door).
U kunt olijfolie gebruiken om te braden in een pan, de olie verliest haar kwaliteit niet door ze te verwarmen.
Na 8 jaar is olijfolie een onmisbaar onderdeel van mijn dieet geworden, en mijn hele spijsverteringsstelsel geraakt in de war als ik het 5 dagen niet gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *