Koopjes

Vandaag is in Griekenland de officiële koopjesperiode begonnen. Naar Griekse gewoonte is dat erg vroeg: normaal is de maand februari koopjesmaand (en in de zomer de maand augustus). Maar mede wegens tegenvallende cijfers in de kerstperiode, wordt de koopjesperiode dit jaar uitgebreid naar 6 weken. De overheid waarschuwt de bevolking om zich niet te veel te laten gaan met kredietkaarten e.d., om de schuldenberg van het huishouden niet te verhogen (die groeit namelijk enorm snel, want vele consumenten denken niet aan morgen). Dus: prijzen vergelijken en enkel kopen wat je echt nodig hebt. Het lijkt wel alsof de Griek als consument een beetje moet worden opgevoed. De handelaars moeten prijzen aanduiden met en zonder korting. Of die prijs zonder korting de prijs was die gisteren nog werd gevraagd, is natuurlijk helemaal niet zeker.
Het valt te betwijfelen of de koopjes succes zullen hebben: alsmaar meer Grieken hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen (25% van de mensen leeft onder de armoedegrens). Voedingsmiddelen worden alsmaar duurder (mede door het verkeerd inschatten van het effect van de promotie van bio-brandstof, zoals Europees Commissaris van Milieu Stavros Dimas liet weten), en Grieken kopen hun kledij sowieso bijna altijd in zogenaamde outlets.
Maar mocht u voor eind februari deze kant op komen, en u heeft een beetje extra geld, dan kunt u zeker een slag slaan, want kledij en schoeisel is hier nog steeds goedkoper dan in België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *