In 2020 hebben we geen enkel feest op een normale manier gevierd, en dat zal voor de eindjaarsfeesten niet anders zijn. Griekenland zit nog steeds in lockdown. Sommige streken zitten zelfs in een volledige lockdown, met een avondklok die al om 18:00u in gaat.

We moeten nog steeds een SMS sturen als we de deur uit willen, maar in de kerstperiode is de avondklok een uur later gezet: we mogen nu nog de straat op tot 22:00u. Athene en Piraeus hebben versieringen aangebracht, maar eigenlijk kunnen we er nauwelijks van nabij van genieten. Daarom maar even deze video.

Op 24, 25 en 31 december, net als op 1 januari zijn samenkomsten van meer dan 9 mensen niet toegelaten. Als je een familiesamenkomst wil doen, mogen er leden komen van slechts 2 gezinnen. Mensen wordt ook aangeraden om de ramen en deuren open te zetten en te zorgen voor goede verluchting wanneer veel mensen bij elkaar zitten. De weersomstandigheden zitten deze week redelijk goed mee in Athene. Hier zou je dat nog wel kunnen doen, maar in de dorpen in de bergen lijkt me dat al wat moeilijker.

Uiteindelijk mogen de kerken open – de regering heeft toegegeven aan de druk van de kerkleiders. Dat betekent dat er op 25 december, 1 januari en 6 januari (Epifanie) vieringen zullen worden gehouden. Gewone kerken mogen tot 25 gelovigen binnen laten. Kathedralen mogen tot 50 mensen toelaten. Er dient ook hier wel voor voldoende verluchting en afstand te worden gezorgd.

Concertzalen blijven gesloten, taverna’s en restaurants eveneens. Voedingswinkels blijven gewoon open en andere winkels werken met een systeem waarbij je je bestellingen kunt ophalen met de zogenaamde clickaway methode.

Normaal gezien komen de kinderen de “kalanda” zingen, kerstliederen en nieuwjaarliederen die ze begeleiden met een gekletter van triangels. Dat zal dit keer niet het geval zijn, want de “kalanda” zijn verboden.

De eerste kerstvieringen die ik hier meemaakten, lijken nu tot een andere wereld te behoren. Voor de crisis, die in 2010 begon, was het de gewoonte dat je naar een concert ging. Er golden toen bijzonder hoge prijzen voor wat men in het Grieks νταμπλ ντοτ noemde, en wat een vergrieksing is van het Franse table d’hôte. Dat kostte toen enorm veel geld. En als je de taxi nam, moest je ook een extraatje opleggen wegens kerst. Die dagen zijn allemaal al lang voorbij en ik vermoed niet dat ze ooit nog zullen terugkomen.

Wat wel zal terugkomen, is dat we met zijn allen samen weer onbevreesd rond een kersttafel zullen kunnen gaan zitten. Dat kan thuis zijn, of in een restaurant. Ik hoop dat onze favoriete taverna’s en restaurants hier dan nog bestaan, want hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het wordt om financieel overeind te blijven.

2 thoughts on “Hoe vieren we dit jaar Kerst in Griekenland?

  1. Dank Bruno,
    Ik kan dan in ieder geval net als andere jaren mijn kerstlunch nuttigen bij vriendin Ada en haar man…
    Op oudejaarsavond ben ik thuis met mijn hondje dat absoluut niet tegen knallen kan …(maar veel wordt er meestal niet geknald…maar soms onverwachts ook weer wel…)
    Dat de kalanda niet doorgaat…ik heb nauwelijks meer kleingeld sinds ik steeds meer met kaart betaal…al was ik al een beetje aan het sparen. Voor volgend jaar dan maar…
    Heb goede dagen en blijf gezond…

  2. Mooi filmpje en dankjewel Bruno voor alle info het afgelopen jaar.
    Hou het veilig, blijf gezond en probeer de komende dagen toch een beetje te genieten.
    Viviane (Oost-Vlaanderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *