De laatste dagen is er in Griekenland heel wat rumoer ontstaan naar aanleiding van een auto-ongeluk dat afgelopen vrijdag plaats vond aan de uitgang van het parlementsgebouw. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er is gebeurd, maar naar verluidt zou een dienstwagen van een parlementslid met grote snelheid de uitgang van het parlementsgebouw zijn uitgestoven op het moment dat er een motorrijder voorbij kwam. Die werd vol geraakt. Omstaanders zegden dat de motorrijder gewoon door het groene licht was gereden.

De kwestie kwam aanvankelijk niet in het nieuws, maar was wel te zien op sociale media. En daar zorgde de video hieronder voor een ware storm. Zo erg dat de traditionele media gisteren en vandaag wel aandacht moesten besteden aan het ongeluk.

Er is een politieman met een fluitje die het verkeer dient te regelen en die wellicht de motorrijder had moeten zien aankomen. Het is begrijpelijk dat deze politieman geen mondkapje draagt. Maar telt u even hoe veel politiemensen u ziet die wél een mondkapje dragen.

Een andere motorrijder, die u ziet met een witte doos achterop zijn motorfiets – vermoedelijk een courier – heeft het ongeval zien gebeuren. De politie haalt hem naar de kant van de weg en geeft hem – terecht – een boeten omdat hij geen helm droeg. De politieman die het verkeer moest regelen, haalt woest naar hem uit en jaagt hem weg zonder zijn details te noteren. “Σήκω τώρα. Εξαφανίσου” (maak dat je weg komt) hoor je de bevoegde agent zeggen. Merkwaardig.

De chauffeur van de dienstwagen werd niet aangehouden, volgens de politie omdat het niet om een dodelijk ongeval ging. Maar de 23-jarige jongeman (die een helm droeg) is ondertussen wel aan zijn verwondingen overleden en zijn ouders hebben besloten om zijn organen af te staan.

Doordat het voorval in de media is gekomen, werd nadien duidelijk dat de dienstwagen tot het parlementslid Dora Bakoyianni behoorde. Bakoyianni is de zus van de Griekse premier en de moeder van de burgemeester van Athene.

Het is niet zeker of Bakoyianni op de hoogte was van het ongeval. 48 uur na de feiten stuurt ze via social media een boodschap dat ze er het hart van in is. Het valt haar moeilijk kwalijk te nemen dat ze zo lang heeft gewacht met haar reactie.

Maar is wel iets anders merkwaardigs aan de hand. Volgens de lifestyle website www.ladylike.gr maakte Dora Bakoyianni op 12 maart een wandeling met haar zoon (burgemeester van Athene) en schoondochter (nieuwsanker op de televisiezender SKAI) en haar kleinkind.

Op zich niets verkeerds. Maar van zodra het ongeval in de brede media kwam, werd de tekst op de lifestyle website opeens aangepast. De nieuwe versie zegt dat Bakoyianni een wandeling maakte met de familie op 27 februari en dat de foto’s van die wandeling pas op 12 maart werden gepubliceerd.

Het kan misschien wel waar zijn, maar in een week waarin de twitter hashtag #boycottgreekmedia bijzonder populair was (nadat we op TV bewerkte video’s hadden gezien van straatprotesten en interventies van oproerpolitie), is dit wel erg ongelukkig.

Komt daar nog bij dat de website Ladylike – niet bijzonder bekend – op de zogenaamde Lijst Petsas stond. Dat is een lijst van media (TV, radio, websites) die een deel van de koek van 20 miljoen euro kregen om spotjes af te spelen of banners te plaatsen die mensen in 2020 opriep om thuis te blijven en afstand te houden. De koek werd voornamelijk verdeeld aan media die de regering gunstig gezind zijn, en de criteria waarop de koek werd verdeeld, zijn niet duidelijk. De onafhankelijke instantie Vouliwatch gaat de zaak trouwens voor het gerecht aanvechten.

Laldylike kreeg 20.000 euro om banners te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *