Eigenlijk had ik deze post al een kleine week eerder moeten schrijven, maar door veranderingen in mijn professionele leven, schiet het schrijven van blogposten er flink bij in.

Daarom met enige vertraging: beste wensen voor iedereen die hier af en toe nog eens voorbij komt. Bewaar het optimisme voor een beter 2022, waarin we hopelijk niet het hele Griekse alfabet gaan hoeven te leren.

Terwijl kerst een herinnering is van een koppel op de vlucht, waarbij een moeder haar kind in een stal ter wereld brengt (hoewel ik dat beeld minder en minder terug zie – het gaat blijkbaar enkel nog om zo veel mogelijk de markt te laten draaien), zijn er in Griekenland weer heel wat mensen op de vlucht verdronken.

Op kerstavond zonk een zeilboot voor de kust van Paros. Daarbij kwamen de avond zelf 16 mensen om. 63 mensen werden gered. Bewoners van Paros verlieten de kersttafel om te gaan helpen in de haven.

Ondertussen ziijn er al 2 lijken aangespoeld op het nabijgelegen Tinos, wat het dodental op 18 brengt. Er zijn nog heel wat mensen vermist.

De Griekse autoriteiten lieten weten dat de passagiers elk 9000 euro hadden betaald om tot in Italië te geraken. Drie opvarenden zijn beschuldigd van mensensmokkel en zijn gearresteerd.

De schipbreuk op kerstavond was de vierde op een week tijd. Een dag eerder (23 december) was er een boot vast gelopen aan het eilandje Antikythira, ten zuiden van de Peloponnesos. Daarbij waren 11 mensen verdronken. Meer dan 90 mensen zaten op een rotseiland waar ze door de Griekse kustwacht werden gered. De overlevenden zijn naar een kamp op het vasteland overgebracht. Twee van hen zijn beschuldigd van mensensmokkel en naar de gevangenis overgebracht.

Op dezelfde dag, minder bekend, liep een zeilboot vast voor de kust van de Mani, nabij Gerolimenas. Gelukkig zijn hier geen doden bij gevallen. 92 mensen werden gered. 3 Turken werden gearresteerd en worden verdacht van mensensmokkel.

De dag daarvoor (22 december) was er ook nog een schipbreuk voor het eiland Folegandros, met 3 doden en 12 vermisten. Misschien konden ze zich niet bevrijden uit het schip dat nu op 50 meter diepte ligt. 12 mensen werden gered.

Het lijkt om een nieuw patroon te gaan: geen rubberbootjes meer die de oversteek proberen te maken naar Lesvos, Samos of Chios, maar wel krakkemikkige zeilboten met een veel te groot aantal passagiers die tot in Italië proberen te geraken. De routes zijn zich aan het verleggen om de pushbacks van de Griekse kustwacht (al dan niet met medeweten van Frontex) te vermijden. Het zal niet voor het laatst zijn dat we weer lijken zien aanspoelen op de Griekse kusten.

En niet 1 vertegenwoordiger van de regering heeft ook maar een woord gezegd over de 4 schipbreuken. Alsof het allemaal niet bestaat.

Tsja, en wat een post met wensen voor de feestdagen had moeten worden, is dan toch eigenlijk een triest verhaal geworden. Waarvoor mijn excuses.

5 thoughts on “Prettige feestdagen

  1. Dag Bruno,

    Dank je voor je lieve wensen!
    Wij wensen je veel geluk in je nieuwe professionele leven!Stop je dan met je blog of niet?
    Het verhaal van de vluchtelingen is inderdaad niet prettig, maar we vragen ze ons af, hoe de smokkelaars worden aangepakt, en welke straffen ze krijgen, als ze onderschept worden?
    Het is een echte schande dat zovele vluchtelingen zoveel geld op tafel leggen, om elders een nieuw leven op te bouwen, en zoeken naar een beetje geluk!
    Ik heb in de bib van onze gemeente gewerkt, en daar kwamen jonge vluchtelingen om nederlands te leren, (opleiding door een vrijwilliger, leraar).
    Ik ben met meerdere van deze jongeren, een gesprek aangegaan, wat een weg hebben deze mensen afgelegd, veel moed hebben ze gehad, dat is een feit dat vaststaat! Hun ellende was lang nog niet voorbij, om de 3 weken worden ze verplaatst, en moeten ze uit eigen beweging de weg zoeken naar hun nieuw asielcentrum… wat denk je dat er gebeurd…? Sommigen komen gewoon niet aan, vermoedelijk verdwijnen ze opnieuw in de illegaliteit, vermoedelijk richting VK, wie zal het zeggen???! Dat was een regel vastgelegd door de ex-staatssecretaris voor asiel en migratie, Theo Franken, het werd te duur ivm transportonkosten!
    Ik weet niet of dit nog steeds in voege is?
    Dat is wat het personeel van het asielcentrum ons vertelde!
    Grtj,
    Denis en Marleen SPEECKAERT – LAMBEETS

  2. Dag Bruno Tersago,ik wens u ook een voorspoedig 2022.Ik hoop een behouden vaart voor alle migranten.

  3. Dank juliie voor de reactie, Denis en Marleen.
    Nee, ik stop niet met de blog, maar ik kan alleen de frequentie van mijn blogposts niet garanderen.

  4. Prettigoud en nieuw, heer Bruno! Ik houd mijn hart weer vast voor lijken op het strand, want ze varen hier doorgaans voorbij (Ikaria), En het moet gezegd dat ik de afgelopen weken al wat zeilboten en ander vaartuig heb zien passeren, altijd richting westen. En dat is in december doorgaans onbestaande.

  5. Hoewel dit het vervolg van je artikel niet minder dramatisch maakt, stoort het me enigszins dat je blijkbaar niet goed opgelet hebt op school tijdens de lessen Gewijde Geschiedenis. Maria en Jozef waren helemaal niet op de vlucht toen hun kind geboren werd. Ze reisden naar hun geboortestreek om deel te nemen aan de volkstelling.
    De vlucht naar Egypte kwam pas daarna, toen verkondigd werd dat de koning der Joden geboren was en tot de kindermoord op alle mannelijke pasgeborenen besloten werd.
    Ook sprookjes moeten correct verteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *