De overgang van Oud naar Nieuw morgenavond zal ook dit jaar in mineur worden gevierd. De voorbije dagen is het aantal corona-besmettingen pijlsnel de hoogte in geschoten. Het is duidelijk dat de omicron-variant hier nu ook flink tekeer gaat.

Image

De situatie is zo erg dat premier Mitsotakis er zijn vakantie in de Zagorochoria moest voor afbreken. En gisteren kondigde de nieuwe (nu ja, sinds september) minister van Volksgezondheid Thanos Plevris nieuwe maatregelen aan om het aantal besmettingen binnen de perken te houden.

Twee dagen voor oudjaar is dat natuurlijk niet zo eenvoudig, en daarom lijken het vooral halve maatregelen te zijn. De horeca moet voortaan dicht om middernacht. Op oudjaar wordt er een uitzondering gemaakt en mogen de restaurants open blijven tot 2 uur in de ochtend. Maar er mag geen muziek meer worden gespeeld. In het openbaar vervoer en in de supermarkten dien je nu op zijn minst een FFP2 masker te dragen, of anders een dubbel masker. Alle openbare feesten zijn afgelast.

En dus ook het aftellen naar het nieuwe jaar in Athene, dat dit jaar overigens best wel mooi was versierd.

In plaats daarvan zal er weer een evenement worden opgezet zoals vorig jaar, zonder publiek. En dit jaar werd gekozen voor een optreden van het tanende Griekse popidool Sakis Rouvas. De burgemeester van Athene, Kostas Bakoyiannis, besloot zonder een openbare aanbesteding om 215.000 euro uit te trekken om Rouvas gedurende 17 minuten lang te laten optreden op de parking van de Lykavittos-heuvel. Zonder publiek dus. Twee honderd vijftien duizend euro. Dat is 211 euro per seconde. In de prijs is het de verloning voor de zanger zelf niet inbegrepen.

De burgemeester zelf ziet er geen graten in. Hij ziet een soort van traditie in de kritiek op de kost van de nieuwjaarsviering. En vindt dat mensen die de kritiek aanvaarden, dan ook maar ellendelingen zijn. Ik moest even denken aan de basket of deplorables, maar goed.

Bakoyiannis deinst niet terug voor grote projecten. De befaamde Great Walk heeft de stad 1,8 miljoen euro gekost, maar is nu compleet ontmanteld. Het was een pilootproject, aldus de burgervader. Er wordt iets nieuws gebouwd nu, nog groter en nog duurder. Hopelijk iets minder nutteloos, maar dat valt nog af te wachten.

Ondertussen hebben een aantal “ellendelingen” via social media opgeroepen om Sakis Rouvas te gaan bekogelen met yoghurt uit protest omdat het land een flinke crisis doormaakt, niet alleen wegens 10 jaar besparen, maar ook wegens COVID-19. Iemand met yoghurt bekogelen is een populaire manier om je afkeer te laten merken. Diverse politici kregen potjes naar hun hoofden toen de crisis ruim 10 jaar geleden uitbrak.

De autoriteiten zouden hun voorzorgen al hebben genomen. Wellicht kunnen ze de 113 nieuwe politiewagens inzetten die minister van Burgerbescherming heeft aangekondigd een paar dagen voor kerst.

Want we kunnen niet genoeg politievoertuigen hebben, zoals ik eerder al een keertje had gepost.

De politie moet ons ook beschermen tegen de verspreiding van de omicron-variant. Je zou kunnen opperen dat het een goed idee is om gratis PCR-tests te voorzien (die kost momenteel rond de 60 euro en dient door de burger zelf te worden betaald), want de Rapid Ag test zou de omicron-besmetting niet altijd kunnen opsperen, maar om het met de woorden van de minister van Volksgezondheid te zeggen: “we leven niet onder het communisme”.

Geld voor gezondheidszorg is er niet. De goedgekeurde begroting voor 2022 voorziet besparingen van 820 miljoen euro voor volksgezondheid.

Maar politievoertuigen, oorloggschepen, oorlogsvliegtuigen en zo meer, daar is genoeg budget voor.

Facebook post van Mitsotakis op 18 december waarin hij trots aankondigt dat de eerste Rafale gevechtsvliegtuigen in januari in Griekenland zullen landen en dat de uiteindelijke contracten voor de Belharra oorlogsschepen zullen worden ondertekend.
2.513 nieuwe politievoertuigen sinds Mitsotakis aan de macht is

One thought on “Yoghurt voor Nieuwjaar?

  1. Het nieuwe jaar brengt dus ook bij jullie op dat vlak nog niets om vrolijk van te worden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *