Yogurt was er niet bij tijdens het optreden van Sakis Rouvas op de parking van de Lykavittos-heuvel bij de wisseling van oud naar nieuw. Maar we kregen wel het meest bizarre beeld van 2021 te zien: oproerpolitie die een lege heuvel bewaakt om een optreden zonder publiek te laten doorgaan. We hadden eerder in december al oproerpolitie gezien die de kerstboom op het Syntagmaplein bewaakte, maar dit was van een andere ridicule orde.

Διάσπαρτα ΜΑΤ στο Λυκαβηττό ενόψει της εκδήλωσης για την αλλαγή του χρόνου  : r/greece

Sakis maakt zijn opwachting, gaf een tenenkrullende Elvis-imitatie en de burgemeester van Athene wilde het gebeuren nog een beetje een ethische toets geven, door een paar weeskinderen te laten opdraven. Maar je kunt het niet ontkennen: 215.000 euro voor dit hele circus, is van een Marie-Antoinette-achtige omvang.

Stand-up comedian Christoforos Zaralikos had in zijn wekelijkse satirische programma op zijn Zaraleaks TV kanaal op YouTube de kritiek op burgemeester Kostas Bakoyiannis niet gespaard. En ook op zijn Twitter account was veel kritiek te zien. Tot op nieuwjaarsdag: opeens was zijn Twitter account weg.

Nog even ter herinnering: een voorstelling van Zaralikos werd een tijdje geleden verstoord door een “journaliste” met een bende zware jongens die het niet namen dat Zaralikos oligarch Vangelis Marinakis op de korrel nam. ‘Wat een geluk dat er geen zware jongens op Twitter bij waren’, was de ludieke reactie.

De Griekse twitter ontplofte nadat zijn account uit de lucht was genomen. Dit zou een gecoördineerde actie zijn van de Mitsotakis-clan (ik hoef u de familiebanden van Kostas Bakoyiannis niet uit te leggen, toch?) die geen enkele kritiek duldt. Het is een vermoeden, maar het is niet te bewijzen. Er waren al wel voorgaanden: sociale media accounts van journalisten en persfotografen werden vorig jaar opeens massaal uit de lucht gehaald nadat ze verslag uitbrachten van een demonstratie voor terrorist Dimitris Koufondinas (de moordenaar van de vader van Bakoyiannis).

Ondertussen is ook het Instagram-account van Zaralikos opgeheven. De reden voor het schrappen van deze account zou zijn dat Zaralikos niet is wie hij is. Hij zou zich uitgeven voor iemand anders. De acteur kon zijn identiteitskaart opsturen om aan te tonen dat er een fout was gebeurd. Dat heeft hij ook gedaan, maar hij kreeg als antwoord dat de ban blijft. Hij heeft al aangegeven dat hij het hier niet bij zal laten, want hij gebruikt de sociale mediakanalen voor zijn beroepsactiviteiten en dit is inkomstenderving.

Maar daarmee was het jennen van Zaralikos nog niet voorbij. Op 2 januari gaf hij een theatervoorstelling in Thessaloniki, die alweer werd onderbroken. Dit keer door de politie die was getipt dat de komiek zelf zich niet zou hebben gehouden aan de corona-voorschriften. De politie was iets vriendelijker dan de zware jongens van een tijdje geleden. Maar een ding is duidelijk: Zaralikos staat op een zwarte lijst en het is ook duidelijk waarom.

En hij is niet de enige. Muzikant en componist Stamatis Kraounakis was ook het slachtoffer van censuur. Hij is ook iemand die zijn kritiek voor de regering Mitsotakis niet spaart, maar in een facebook post op nieuwjaar ging het over iets anders. Kraounakis ging tekeer tegen de kitsch en het arme culturele gehalte van de voorstelling van Sakis Rouvas tijdens nieuwjaar. Resultaat: zijn facebook-pagina werd offline gehaald. Nadat er heel wat kritiek kwam, werd zijn account terug geactiveerd.

En of je het nu eens bent met burgemeester Kostas Bakoyiannis om dit spektakel op deze manier te laten doorgaan of niet, het is een feit dat het steeds moeilijker wordt om kritiek te uiten op het beleid. Het gaat al niet goed met de persvrijheid in Griekenland, en ik verwacht dat het land in de rangschikking nog meer zal zakken.

One thought on “Ook in 2022 blijft recht op vrije meningsuiting problematisch

  1. Is Mitsotakis vergeten dat Griekenland de bakermat van de democratie is ? De Griekse politici pakken daar anders toch graag mee uit. Vrije meningsuiting is echt het laatste wat ze de Grieken mogen afnemen . Anders is de Griek geen Griek meer. Couragio Bruno.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *