Het jaar is nog maar goed begonnen en het aantal coronabesmettingen loopt dagelijks op tot in de tienduizenden. Gisteren nog lag het aantal besmettingen op 37.676.

Bron: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

Reden tot ongerustheid dus, zou je denken. Toen het aantal besmettingen alarmerend begon te stijgen eind 2021, besloot de regering om maatregelen te nemen. Die zijn nogal lauwtjes: de horeca dient te sluiten om middernacht (op oudejaarsavond mocht alles open blijven tot 02:00) en er mag geen muziek worden gespeeld. Er is terug mondklapjesplicht binnen EN buiten, en op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn (zoals openbaar vervoer en supermarkten) dien je ofwel 2 mondkapjes te dragen ofwel een FFP2 masker.

Onmiddellijk nadat de maatregelen waren aangekondigd, deed de onzichtbare hand van de markt zijn werk. De prijzen schoten in enkele uren tijd de hoogte in, tot soms 43%. Minister van Economische Ontwikkeling, voltijds televisiepersonaliteit, minister van alles, en roeptoeter Adonis Georgiadis kwam dreigen op televisie dat er boetes zouden volgen zoals je die nog nooit had gezien.

Minister van Binnenlandse Zaken Makis Voridis (net zoals Georgiadis uit de extreem-rechtse stal van LA.O.S. – een partij die ondertussen niet meer bestaat) toonde op TV zijn onwetendheid over de materie toen een journalist hem vroeg hoe mensen die mondkapjes allemaal gaan moeten betalen, zeker als je maar 600 tot 700 euro per maand verdient. Voridis was er van overtuigd dat de duurdere FFP2 maskers meermaals konden worden gebruikt.

De stijging in het aantal besmettingen is toe te schrijven aan de omicron-variant, die erg besmettelijk is. We zien een toename in het aantal ziekenhuisopnames, maar voorlopig zouden patiënten op ventilatoren voornamelijk besmet zijn met de delta-variant. Dat zorgt er voor dat de Griekse regering de redenering volgt dat de omicron-variant een mildere versie is van corona. Iets waar de Wereld Gezondheidsorganisatie tegen waarschuwt.

Omicron zorgt er voor dat vitale sectoren nu zullen worden geraakt. Er zouden honderden mensen van het ziekenhuispersoneel zijn besmet. Die zijn dus buiten strijd. Ziekenhuispersoneel dat niet is gevaccineerd, mag ook niet komen werken, waardoor de druk op het personeel dat nu nog wel aan het werk is, bijzonder groot wordt. Verloven worden ingetrokken, mensen draaien soms onmenselijk lange shifts. Dat heeft er toe geleid dat bijvoorbeeld een dokters in Serres hun ontslag hebben ingediend omdat ze het niet meer volhouden.

Een paar dagen geleden raakte bekend dat er in het Evangelismos ziekenhuis, het grootste hospitaal van Griekenland, 92 mensen van het ziekenhuispersoneel besmet waren. Volgens de voorzitter van de werknemersbond zou de directie de werknemers ontmoedigen om self tests af te nemen, om het aantal niet verder de hoogte in te jagen.

En er zouden ook ruim 2000 politiemensen zijn besmet. In tegenstelling tot het ziekenhuispersoneel geldt er voor hen geen vaccinatieplicht. Niet nodig, volgens minister van Staat Akis Skertsos (die ondertussen ook positief heeft getest voor corona). De politie dient in Griekenland er op toe te zien dat de coronamaatregelen worden nageleefd en mensen maakten zich zorgen dat ze corona makkelijk zouden kunnen overdragen als ze niet gevaccineerd waren. Volgens Skertsos zijn er geen studies die bewijzen dat politiemensen het virus overdragen. Ik verzin dit niet. Hij zei het in een interview.

Volgens experts zou omicron zorgen voor een steile toename van het aantal besmettingen, maar zou dat aantal ook sterk dalen naar korte tijd. In Griekenland zou het hoogtepunt op 20 januari liggen.

Met deze gegevens in het achterhoofd zou je denken dat de Griekse regering het openen van de scholen met 1 tot 2 weken zou uitstellen tot de storm wat gaat luwen. Maar dat is echter niet gebeurd. Morgen, maandag 10 januari, gaan alle scholen in Griekenland weer open, met strenge gezondheidsprotocollen, volgens de bevoegde minister.

Wat die strenge protocollen zijn? Het is me niet helemaal duidelijk. Er zullen nog steeds klassen zijn met 25 tot 30 leerlingen, soms samengepropt in kleine ruimtes. Mondkapjesplicht blijft verder bestaan, en er zou ook ontsmettingsmiddel moeten zijn voorzien. Niki Kerameus, de minister van Onderwijs en Religieuze Zaken, blijft bij haar besluit dat klassen dienen te worden gesloten als er tegelijkertijd meer dan 50% + 1 leerlingen besmet zijn met corona. Dat zijn net dezelfde protocollen die golden in het najaar van 2021.

Vice-minister van Volksgezondheid (en tevens dokter) Mina Gaga, kwam op televisie vertellen dat de protocollen nu strenger zijn omdat omicron veel besmettelijker is, waardoor de kans groter is dat 50% + 1 van de leerlingen besmet zal raken. Griekenland is waarlijk de wieg van het sofisme.

Toen Kerameus de maatregelen aankondigde, was er geen sprake van afstandsonderwijs. Dat was nochtans de formule die in 2020 en 2021 werd gevolgd. Waarom komt het nu niet ter sprake? Dat is niet duidelijk, maar er zijn geruchten dat er een en ander niet correct is verlopen wat betreft de privacy van de gebruikers. De zogenaamde GDPR-regeling van de EU zou niet zijn gevolgd. Griekenland had van het bedrijf Cisco het web-platform Webex ter beschikking gekregen om zo via internet les te geven. Cisco had dat platform gratis gegeven. Nu weten we dat voor niks de zon op gaat. Kreeg Cisco daarvoor niets in de plaats? Blijkbaar toch: het bedrijf zou een heleboel informatie van de gebruikers van het systeem hebben gekregen en het zou die gegevens kunnen gebruiken voor andere doeleinden. U vindt hier meer informatie over de zaak.

Wat er wel verandert: de overheid stelt voor deze week 3 self tests ter beschikking voor leerlingen en leerkrachten (dat is 1 self test meer dan voor de kerstvakantie). Leerkrachten die niet zijn gevaccineerd, gaan er voor moeten betalen, de anderen niet. Iedereen kon de self tests gratis gaan afhalen bij de apotheek afgelopen week, maar gisteren bleek dat er niet voldoende self test kits voorhanden waren. Ik ken heel wat mensen die de kits dan maar op eigen kosten hebben aangeschaft, maar er zijn nog heel wat mensen die geen kist hebben. Daar heeft de regering nu wat op gevonden.

Waarschijnlijk hebben een aantal scholen nog wel een deel self tests in de lade zitten toen die bij het begin van het schooljaar werden verdeeld. Indien dat niet het geval is, dan dienen de plaatselijke directies (die verantwoordelijk zijn voor de scholen in een bepaalde regio) test kits te voorzien. Want er mag niet 1 leerling de school binnen indien hij niet getest is.

En hoe moet dat nu gebeuren als je geen kit hebt? Dan breng je je kind naar school om daar een kit te krijgen van de directie. Ofwel ga je daarna terug naar huis en neem je daar de self test af en geef je de resultaten online door. Ofwel doe je een self test op straat, voor de schoolpoorten, waarna de directeur van de school de resultaten online doorgeeft. Ouders die hun kinderen niet naar school willen sturen en self tests weigeren omdat ze tegen vaccinatie zijn, dreigen een gevangenisstraf te krijgen.

Er zijn nog altijd heel wat vaccinatie-ontkenners in Griekenland, maar het aantal vaccinaties gaat wel de hoogte in. Verwacht wordt dat de verplichte vaccinatie gaat gelden voor iedereen boven de 50 jaar.

Niki Kerameus heeft ons al voorbereid: op maandag zal het aantal besmettingen in Griekenland bijzonder hoog liggen want de leerlingen zullen allemaal getest worden.

5 thoughts on “Met tienduizenden besmettingen per dag, gaan de Griekse scholen morgen weer open

  1. Het is misschien kommer en kwel in Griekenland als ik dit zo lees maar het kan nog altijd chaotischer. Toch als je naar de Belgische situatie kijkt. Daar worden de maatregelen die de regering(en) nemen gewoonweg door de Raad van State teruggefloten. Zodat niemand nog weet wat nu rechtsgeldig is en wat niet, Bovendien roepen sommige regeringsleden van de regering (die de maatregelen mee hebben gestemd) de bevolking op om deze niet te volgen. Begrijpe wie kan.
    Ook daar gaan dus de scholen weer open op maandag. Op zich de juiste maatregel naar mijn gevoel. Maar om besmettingsrisico’ te minimaliseren worden zelftesten voor de leerlingen “heel sterk” aanbevolen. Die kosten dan wel 8 euro per stuk (bij de apotheker). Dat tikt aardig aan als je een paar koters naar school moet sturen.
    En wat je moet doen als je positief test (quarantaine? zelftest,?rapporteren? enz) wordt stilaan een Gordiaanse knoop waar niemand nog aan uit kan.
    In dat licht doet Griekenland het nog zo slecht niet denk ik dan Bruno.

  2. ‘t Is het griepseizoen Bruno. Het griepseizoen. Niet meer, niet minder. Vergelijk de curves met voorgaande griepseizoenen. Paniek gesteund op manipulaties/indoctrinaties en aandeelhouderswensen van farmaceutische firma’s zijn altijd slechte raadgevers. Altijd. Ook nu.

  3. Dat klinkt inderdaad nog chaotischer dan hier, Paul. En hier neemt de regering dan in ieder geval nog de kosten voor de self-tests op zich. Maar de leerkrachten (gemiddelde leeftijd 50 – 55) zijn er niet gerust in.

  4. Dat je in Griekenland inplaats van een FFP2 masker twee mondneusmaskers mag dragen wist ik niet ! Bij de hollandse benaming ” mondkapje ” denk altijd aan het plastieken haarkapje dat het vrouwvolk droeg als ze juist van bij de kapper kwamen met hun zondagse ” kwafure “.
    Over het gebruik van FFP , Filtering Facepiece Particle, maskers was ik meer dan 30 jaar geleden al op de hoogte van de verschillen en de “do’s and don’ts”. Het zijn immers de meest gebruikte PBM’s waarvan iedere preventieadviseur de nodige kennis moet bezitten. Als ik nu lees wat voor een onzin firma’s op het www laten circuleren om maskers aan de man of vrouw te brengen, daar zakt je broek van af.
    Als je nog een voorraad gewone mondneusmaskers hebt dan is de rekening snel gemaakt. Dat die FFP maskers perfect op het gelaat aan sluiten is ook larie en apekool.En afhankelijk van de kwaliteit begeven die rekkers nogal snel en zijn niet altijd op de juiste plaats met een nietje aan het masker gesmeten .Als je een hoofddeksel draagt in de winter is het ook niet evident om het masker even ” snel ” op of af te zetten zoals sommig fabrikanten beweren op het www . Ikzelf draag heel het jaar door een hoofddeksel , een beroepsmisvorming !!!!!

    Dan een vraagje over de naam van de vice-minister van Volksgezondheid Mina Gaga. Dat lijkt mij geen gewone Griekse naam. Bij gaga debk ik eerdere aan iets anders , en neen niet Lady Gaga maar wel het Duitse ” komplett Gaga ” .
    Alle toestanden , en misverstanden, die nu het mensDOM wereldwijd teisteren kan je onderbrengen in die twee woorden ” Komplett Gaga”.

  5. Bonjour Bruno

    De beste wensen voor het jaar 2022 in deze moeilijke tijden voor U en U familie en al de mensen in U omgeving.
    Hier in Frankrijk is het de zelfde situatie zoals in Belgie en zoals bij jullie.Ik gaan er niet over uit wijden want wie ben ik om oordelen te geven .Ik hoop dat we vlug uit deze pandemie komen want het zijn echte structurele problemen op elk niveau.
    En nogmaals bedankt voor de informatie .

    Χαιρετίσματα

    Ida Reiner France 04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *